Loading...
2020

Konak kneginje Ljubice

Konak kneginje Ljubice, Muzej grada Beograda

Stalna postavka Konaka kneginje Ljubice


Stalna postavka: „Enterijer  beogradskih  kuća  XIX veka“ -Konak kneginje Ljubice ubraja se u red najznačajnijih i najreprezentativnijih spomeničkih objekata u Beogradu. Građen je od 1829. do 1831. godine i jedan je od malobrojnih danas sačuvanih  memorijala srpske vladajuće dinastije Obrenović. U konaku kneginje Ljubice nalazi se stalna muzejska postavka koja predstavlja  način života i stanovanje u devetnaestovekovnom Beogradu. Mesto:Konak  Kneginje  Ljubice, Kneza Sime Markovića.

Posebni programi

Izložba: "Bijenale keramike Beograd u Konaku kneginje Ljubice"

Od 02. do 15.novembra.

U vreme kada se umetnička udruženja i asocijacije, kulturne institucije, organizatori različitih umetničkih festivala i manifestacija bore za opstanak svojih programa u novonastalim tržišnim uslovima na umetničkoj sceni, Sekcija za umetnost i dizajn keramike i stakla ULUPUDS uspela je da očuva i uspešno organizuje tradicionalnu izložbu Bijenale keramike Beograd.

Izložba u Konaku kneginje Ljubice, Muzej grada Beograda
Izložba u Konaku kneginje Ljubice

Ovo 20-o Bijenale keramike održava se u Konaku Kneginje Ljubice, u prostoru u kome jasno dolaze do izražaja kvalitet, svežina i ekspresivnost svih eksponata i gde je lako sagledati celu postavku. Publika ima jedinstvenu priliku da uživa u kreativnim i maštovito izrađenim radovima naših umetnika, od kojih je nemali broj njih već zauzeo visoko mesto na savremenoj svetskoj sceni unikatne umetničke keramike. Kuriozitet ove postavke je što publika pored radova domaćih umetnika, može da pogleda i eksponate kolega iz regiona i inostranstva ( Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, SAD, Japan... )

Postavka u Konaku kneginje Ljubice kao deo Muzeja grada Beograda
Bijenale keramike Beograd u Konaku kneginje Ljubice

Bijenale keramike Beograd je manifestacija koja se održava preko četiri decenije i jedna je od retkih izložbi Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) koja je opstala sa svojom prvobitnom koncepcijom, na kojoj se predstavljaju umetnici svih generacija, različitih autorskih rukopisa, sa radovima nastalim u predhodne dve godine. Pojedine radove je publika imala priliku da vidi na samostalnim i kolektivnim postavkama koje organizuje ULUPUDS u svojim galerijama (galerija SINGIDUNUM i Mala galerija ULUPUDS ) i drugim izložbenim prostorima. Stručna publika i javnost se slažu da je svaka naredna izložba bolja i da je kvalitet predstavljenih dela uvek na zavidnom nivou.

Konak kneginje Ljubice, Muzej grada Beograda
Konak kneginje Ljubice

Savet 20. Bijenala keramike Beograd se kao organizator veoma ponosi što i ove godine postavka predsatvlja skup različitih kreativnih, uspešno realizovanih ideja i rešenja. Pored monumentalnih kompozicija, zidnih, podnih i prostornih instalacija, podjednako važno mesto na ovogodišnjoj postavci zauzimaju keramoskulpture ( figuracija, geometrijska i lirska apstrakcija ) , dekorativne forme i posudna keramika. Osnovni materijal- keramika( kamenina, porcelan, majolika, terakota...) je na pojedinim eksponatima  oplemenjen i nekim drugim materijalima ( staklo, metal, drvo, pesak, žica, kamen...). Heterogenost ove izložbe je baza na kojoj se temelji Bijenale keramike, a inventivnost, svežina ideja, pozitivna stvaralačka energija, entuzijazam, sloboda umetničkog izražavanja, istraživački duh, kreativnost i mašta doprinose da svi radovi čine jednu jedinsvenu impresivnu celinu.

Maja Škaljac Stanošević, istoričar umetnosti

Radno vreme u toku Manifestacije:

  • utorak, sreda, četvrtak i subota od 10 do 17 časova
  • petak od 10 do 18 časova
  • nedelja od 10 do 14 časova


Adresa: Kneza Sime Markovića 8


Sajt: Konak kneginje Ljubice

Osnivači