Loading...
2020

Muzej Krajine u Negotinu

Stalna postavka Muzeja Krajine u Negotinu


Centralna zgrada Muzeja

Muzej Krajine u Negotinu osnovan je 1934. godine. Stalna postavka u centralnoj zgradi Muzeja, koja je izložena u prizemlju i na spratu, prati istorijski razvoj Negotinske Krajine od najstarijih vremena do 20. veka i  predstavljena je kroz eksponate iz arheološke, etnološke, istorijske i umetničke zbirke.

Arheologija Muzeja Krajine predstavljena je jednim manjim delom u lapidarijumu, gde je izložen deo arhitektonske i sakralne plastike i većim delom u prizemnom delu zgrade, gde je putem prezentacije najvrednijih arheoloških eksponata prikazan  period od paleolita do kasnog srednjeg veka.

Muzejska postavka na spratu predstavljena je kroz eksponate iz etnološke, istorijske i umetničke zbirke, a obuhvata period s kraja 19. i početka 20. veka.

Etnološku postavku čine one teme koje predstavljaju samo jezgro tradicionalne kulture Negotinske Krajine: zanati, zanimanja, uređenje kuće, običaji i narodna nošnja.

Istorijski periodi predstavljeni su hronološki preko istorijskih predmeta i pomoćnog muzejskog materijala. Tako u prvom delu posetioci mogu videti eksponate koji se odnose na privredni razvoj Krajine, 13. pešadijski puk i period između dva svetska rata. U drugom delu istorijske postavke predstavljeni su eksponati koji nam ilustruju period Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.

Spratni deo postavke obogaćen je umetničkim slikama. Izloženi su portreti istaknutih ličnosti 19. veka.

(Muzej Krajine, Vere Radosavljević 1)

Mokranjčeva kuća


Stalna postavka u Mokranjčevoj kući nalazi se na spratu, raspoređena je u četiri prostorije koje su međusobno povezane. Sa velikog trema ulazi se u najveću prostoriju u kući. Na zidovima se nalaze panoi na kojima je predstavljena kraća biografija istaknutog kompozitora. Kroz izložena dokumenta, prepisku i lične predmete može se pratiti život i stvaralaštvo Mokranjca od prvih dana do kraja života. U istoj prostoriji prikazana je Mokranjčeva radna soba. Rekonstruisana je originalnim nameštajem i ličnim predmetima umetnika.

U drugom delu kuće nalazi se odžaklija ili ognjište, mesto odakle se kuća grejala i koje je služilo za pripremanje hrane.

Prostorija koja se nalazi u istočnom delu kuće predstavlja trpezariju, a u zapadnom delu kuće smeštena je soba koja je ambijentalno uređena tako da predstavlja sobu za odmor sa klavirom.

(Mokranjčeva kuća, Vojvode Mišića 10)

Mokranjčeva kuća

Muzej Hajduk Veljka


Muzej Hajduk Veljka smešten je u kući oborkneza negotinskog iz 19. veka – konaku kneza Todorčeta. U prizemlju se nalaze deo etnološke i istorijske postavke. Etnološka postavka predstavljena je eksponatima tradicionalnog vinogradarstva i vinarstva s kraja 19. i početka 20. veka, a istorijska je predstavljena  dokumentima iz Prvog srpskog ustanka.

Muzejska postavka, na spratnom delu Todorčetovog konaka, raspoređena je u tri prostorije. U prvoj prostoriji nalaze se portreti Hajduk Veljka Petrovića različitih autora, kao i književna dela inspirisana Hajduk Veljkom.

U drugoj prostoriji nalazi se ognjište ili odžaklija, u kojoj se nalaze eksponati iz etnološke zbirke, predmeti pokućanstva koji dočaravaju ambijentalnu sliku stare gradske kuće iz 19. veka. U trećoj prostoriji izloženi su oruđe i oružje iz Prvog srpskog ustanka.

Muzej Hajduk Veljka

(Muzej Hajduk Veljka, Stanka Paunovića 17)

Posebni programi

Radionica: „Stvarajmo zajedno“

9. novembar od 9 časova.

Likovna radionica sa učenicima iz OŠ „12. septembar“, koju pohađaju deca sa specijalnim potrebama. Približićemo im Muzej, kako bi svoje utiske mogli da pretoče u radove koji će narednog dana biti izloženi u Muzeju.

(Muzej Hajduk Veljka, Stanka Paunovića 17)

Izložba: „Stvarajmo zajedno“

10. novembar od 10 časova.

Izložba radova učenika OŠ „12. septembar“.

(Muzej Hajduk Veljka, Stanka Paunovića 17)

Izložba: „Muzejska zaostavština Stevana Mokranjca“

14. novembar od 19 časova.

Stručno vođenje kroz izložbu „Muzejska zaostavština Stevana Mokranjca“, autora Ivice Trajkovića i Sanje Radosavljević. Autori su ovom izložbom, pored eksponata koji su izloženi na stalnoj postavci i koji su dati na uvid posetiocima, prikazali i eksponate koji su sakriveni od očiju javnosti i čuvaju su u Zbirci Stevana Mokranjca. Akcenat je stavljen na razglednice i pisma, koji čine dragoceni dokument jednog vremena i značajan su istorijski izvor za proučavanje Mokranjčeve ličnosti.

(Mokranjčeva kuća, Vojvode Mišića 10)

Adresa:

  •  Muzej Krajine - Vere Radosavljević 1,
  • Mokranjčeva kuća - Vojvode Mišića 10, 
  • Muzej Hajduk Veljka - Stanka Paunovića 17.

Sajt: Muzej Krajine u Negotinu

Osnivači