Loading...
2020

Medija centar Odbrana

Medija centar Odbrana

Posebni programi Medija centra Odbrana

Izložba: "Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941-1945."

Medija centar Odbrana je u vreme obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom i nacizmom u Drugom svetskom ratu, sa grupom autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra Odbrana, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije i Grada Požarevca, priredila izložbu "Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu", 1941-1945".

Unutrašnjost Galerije Doma Vojske Srbije

Izložba je nastala kao rezultat istraživanja arhivske građe kao primarnog istorijskog izvora, prvenstveno u fondovima i zbirkama Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva i Vojnog muzeja.

Primenom metodologije naučne istoriografije autorke su odabrale i prezentovale 160 arhivskih fotografija i 80 dokumenata iz 30 fondova i zbirki koji se čuvaju u 13 kulturnih institucija iz sedam gradova Republike Srbije.

Upotpunjena je predmetima iz fundusa Vojnog muzeja u Beogradu: odlikovanjima, ratnim zastavama jedinica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, vojnim naoružanjem i opremom, delovima ratnih uniformi i odeće.

Dodatak izložbi predstavlja deo pod nazivom "Propagandna umetnost u decenijama posle rata", koji čine eksponati iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije u Beogradu - tematski angažovani radovi umetnika koji su stvarali posle Drugog svetskog rata, kao što su: Đorđe Andrejević Kun, Angelina Gatalica, Dušan Gaković, Nandor Glid, Stevan Dukić, Oto Logo, Mira Sandić, Sava Sandić, Milan Četnik i Aranka Mojak.

Izložba će imati i  3D prikaz  na našem sajtu

od 09. do 15. novembra 2020. godine, od 11.00 do 19.00 časova

(Galerija Doma Vojske Srbije "Beograd" - Medija centar "Odbrana", Braće Jugovića 19, Beograd)

Radno vreme u toku Manifestacije:

  • od 9. do 15. novembra od 11 do 19 časova

Adresa:

  • Braće Jugovića 19, Beograd

Sajt: Medija centar "Odbrana"

Osnivači