Loading...
2020

Galerija nauke i tehnike SANU

Galerija nauke i tehnike SANU

Galerija nauke i tehnike SANU počela je sa radom 1997. godine, u okviru zgrade Srpske akademije nauka i umetnosti, u ulici Đure Jakšića br. 2. Glavni zadatak Galerije je popularizacija i promocija naučno-tehničkih dostignuća i baštine, putem organizovanja izložbi iz pomenutih oblasti, sa naglaskom na istorijat razvoja nauke i tehnike na našem prostoru.

Osim toga, Galerija nauke i tehnike SANU priređuje stručna predavanja, tribine, prezentacije, promocije knjiga, dečje radionice i druge edukativne programe.

(Galerija nauke i tehnike SANU, Đure Jakšića 2)

Posebni programi

Izložba: „Kandilis, Josić, Vuds: strukture zajedničkog; dokumenti iz arhive porodice Josić

Od 02. do 26. novembra.

Izložba povodom Manifestacije "Muzeji za 10" u Galeriji nauke i tehnike Sanu u Beogradu, 2020.godine
Arhiva porodice Josić

U Galeriji nauke i tehnike SANU održaće se izložba „Kandilis, Josić, Vuds: strukture zajedničkog; dokumenti iz arhive porodice Josić “, u organizaciji Udruženja Kolektiv Arhitekata. Izložba će po prvi put domaćoj javnosti predstaviti najvažnije projekte arhitektonskog tria i biroa Kandilis, Josić, Vuds, jedne od najznačajnijih arhitektonskih praksi pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

Izložba će svojim sadržajem uputiti na ideje kritičkog uzmicanja od kanonizovanog modernističkog shvatanja pojmova arhitekture i urbanizma, oko kojih je bila okupljena generacija arhitekata pedesetih godina prošlog veka. Težnja ka definisanju novih paradigmi kroz razumevanje pojmova životnog okruženja, šire ljudske zajednice i mogućnosti drugačijih oblika organizovanja društva, karakteriše impresivan opus biroa Kandilis, Josić, Vuds, koji svojim dometima u oblasti projektovanja, dizajna i teorijskog rada, arhitekturu jasno imenuju kao instrument u moderaciji društvenih odnosa.

Izložbena postavka u toku Manifestacije 2020. godine "Muzeji za 10" u Galeriji nauke i tehnike SANU u Beogradu
Postavka izložbe

Kroz niz crteža, video zapisa i planova projekata nastalih između 1953. i 1968. publika će moći da se upozna sa praksom i isprati stvaralačku i ideološku evoluciju pomenutog biroa, počev od prvih urbanističko stambenih projekata sve do projekata značajnih za usporedbu sa Beogradskom školom stanovanja.

Izložba „Kandilis, Josić, Vuds: strukture zajedničkog; dokumenti iz arhive porodice Josić“ je nastavak rada koji je tim Kolektiv arhitekata započeo izložbom u Srpskom kulturnom centru u Parizu, u decembru 2018. godine.

Logo Galerije nauke i tehnike SANU

Radno vreme u toku Manifestacije:

  • ponedeljak-petak:od 10 do 20 časova,
  • 14. novembra od 10 do 20 časova.

Adresa:

  • Đure Jakšića 2

Sajt: Galerija nauke i tehnike SANU

Osnivači