Loading...
2020

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode


Stalna postavka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je na površini od 850 m² smestio stalnu prirodnjačku izložbu u kojoj se prikazuje bogatstvo biološke i geološke raznovrsnosti naše zemlje, a u toku godine smenjuju se različite tematske postavke.

Prirodnjačkom izložbom dominira lobanja sa kljovama runastog mamuta (Mammuthus primigenius),  izvađena 1947. godine iz korita reke Tise kod Novog Bečeja. Lobanja je impozantne veličine, te se na osnovu toga smatra da je jedinstven primerak ne samo na teritoriji naše zamlje već i u Evropi.

Jedinstveni primerak lobanje sa kljovama runastog mamuta u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode

Lobanja sa kljovama runastog mamuta (Mammuthus primigenius)

Na izložbi se može videti i lobanja evropskog bizona, džinovskog jelena, fosili školjaka, korala, morskih ježeva, amonita i riba iz Panonskog mora, zatim preparati raznih savremenih zaštićenih životinja: mrki medved, vuk, evropski jelen, orao krstaš, belorepan, beloglavi sup, velika droplja, razne ptice močvarice, riba moruna – duga preko 2 metra i još mnogo toga.

Naša prirodnjačka izložba u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, otvara vrata svim zainteresovanim posetiocima i pruža im mogućnost da bolje upoznaju vrednosti, karakteristike, kao i aktivnosti u zaštiti i očuvanju naše prirodne baštine.

(Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Radnička 20a, Novi Sad)

Srbija je izuzetno bogata velikim brojem starih, autohtonih sorti voća najraznovrsnijih oblika, boja, ukusa i mirisa, koje su se gajile na našem području stotinama godina unazad, a koje danas nestaju bez povratka gotovo nezabeležene.

Posebni programi Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode

Izložba: "Staro i nestalo voće Srbije"

U seoskim okućnicama i voćnjacima, ali i na pijacama danas je teško videti sorte voća koje su naši preci vekovima koristili za ishranu. Iako retke, stare sorte jabuka, krušaka, šljiva, trešanja i dr. još uvek se mogu pronaći na našem području.

Bogatstvo i raznovrsnost velikog broja sorti
autohtonog voća naših prostora na izložbi "Staro i nestalo voće Srbije" u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode

Izložba: "Staro i nestalo voće Srbije" u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode

Cilj izložbe je da se predstavi bogatstvo i raznovrsnost velikog broja sorti autohtonog voća naših prostora, koje je potrebno istražiti, zabeležiti, ali i sačuvati, kao i promocija ruralne baštine i afirmacija tradicionalnih vrednosti koje su od značaja za našu sredinu i njeno pamćenje.

Promocija tradicionalnih vrednosti koje su od značaja za našu sredinu i njeno pamćenje.
Eksponati na izložbi u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode

Izložbu je Zavod realizovao u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom u Beogradu uz podršku Etnološkog odeljenja Muzeja Vojvodine, a autor izložbe je Aleksandra Savić, muzejski savetnik Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

(Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Radnička 20a, Novi Sad)

Radno vreme u toku Manifestacije:

  • od 09. do 13. novembra od 08 do 16 časova,
  • 14. novembra od 08 do 22 časa.

Adresa:

Radnička 20a, Novi Sad

Sajt: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Osnivači