Loading...
2020

Muzej Vojvodine

Stalna postavka Muzeja Vojvodine "Vojvodina od praistorije do sredine 19. veka"


Arheologija

Muzej Vojvodine, putem prezentacije najvrednijih arheoloških eksponata dopunjenih savremenim muzeološkim principima (rekonstrukcije naselja i pojedinih objekata, fotografije, mape, legende) prikazao je period od paleolita do kasnog srednjeg veka kako bi se dočarao načina života stanovništva, njihovog ekonomskog razvoja, načina, sahranjivanja, umetnosti i religije, od početka naseljavanja čoveka na ovim prostorima.

Istorija

Istorijski deo stalne postavke prikazuje period od srednjeg veka do druge polovine 19. veka.

Etnologija

Etnološki deo stalne postavke prikazuje viševekovna preplitanja slovenskih, ugro-finskih i germanskih naroda na području Panonske nizije i Podunavlja koje je dovelo do zajedničkog života brojnih etničkih grupa na današnjoj teritoriji Vojvodine.

Muzej Vojvodine u Novom Sadu na adresi Dunavska 35
Zgrada Muzeja Vojvodine

Muzej prisajedinjenja 1918.

Austrijsko-turski ratovi koji su se vodili na Balkanskom poluostrvu, pokrenuli su masovne seobe Srba sa Kosova i Metohije, odnosno Stare Srbije prema severu i zapadu u austrijsko carstvo, gde su naselili prostore u kojima su od davnina živeli njihovi sunarodnici. U pozivu na borbu protiv Turaka, austrijski car Leopold I obećao je Srbima zaštitu i posebne privilegije.

Borba Srba za privilegije, tj. za ime i veru, vremenom se proširila na zahtev za političko-teritorijalnom autonomijom. Na samom početku srpskog narodnog pokreta, na Majskoj skupštini u Sremskim Karlovcima (15. maja 1848), proglašena je Srpska Vojvodovina, izabran patrijarh i vojvoda.

U revolucionarnim događajima koji su zahvatili Austrijsko carstvo izbio je rat Austrijanaca i Mađara. Srbi su stali na stranu austrijskog cara, koji ih je posle okončanja ratnog sukoba „nagradio“ sa teritorijalnom krunovinom u okviru Habzurškog carstva koju je nazvao Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat.

svakog radnog dana od 09 do 19 časova

(Muzej Vojvodine, Dunavska 35, Novi Sad)

Stalna postavka Muzeja Vojvodine "Vojvodina u prvoj polovini 20. veka"

Stalna izložba koja prikazuje političku, privrednu i vojnu istoriju Vojvodine od 1918. do 1945. godine.

Izložba "Nevidljivi frontovi - Prvi svetski rat i Vojvodina" prikazuje političku i vojnu istoriju Vojvodine od 1918. do 1945. godine
Stalna postavka Muzeja Vojvodine - izložba "Nevidljivi frontovi - Prvi svetski rat i Vojvodina"

Prvi svetski rat predstavljen je izložbom "Nevidljivi frontovi - Prvi svetski rat i Vojvodina" putem brojnih originalnih predmeta – dokumenata, vojničkih uniformi i opreme, odlikovanja, plakata i drugih eksponata, kao i različitog ilustrativnog materijala kroz tematske celine: političke prilike u Vojvodini  uoči rata, Sarajevski atentat, početak rata i balkansko ratište 1914, Solunski front, represija u Vojvodini, austrougarska propaganda, pozadinska dešavanja, dobrovoljci u srpskoj vojsci, Velika narodna skupština u Novom Sadu, odnosno dani prisajedinjenja Vojvodine novoj državi.

Periodom između dva svetska rata, na stalnoj postavci, dominiraju politički događaji i ličnosti, privredni razvoj, kolonizacija i izgradnja infrastrukture.

Antifašistička borba našeg naroda i učešće Crvene armije u borbama na našem tlu, predstavljena je na stalnoj postavci detaljnije i raznovrsnije, tako da daje jednu nezaobilaznu edukativnu formu i pouku o Drugom svetskom ratu.

(Muzej Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad)

Muzej Vojvodine - muzej kompleksnog tipa nalazi se u Dunavskoj ulici broj 35-37 u Novom Sadu
Muzej Vojvodine u Dunavskoj 37

Tematske izložbe

Izložba: "Ja nosim vas, vi nosite mene" - obuća iz etnološke zbirke Muzeja Vojvodine

Na ovoj izložbi predstavljamo kolekciju obuće, koja se nalazi u Etnološkoj zbirci Muzeja Vojvodine i prikazujemo osnovne vrste obuće koje su nošene u Vojvodini, prvenstveno na selu.

Predmeti iz ove zbirke potiču uglavnom sa kraja 19. i iz 20. veka. Među njima ima primeraka arhaičnih formi obuće, koje pripadaju evropskom i azijskom kulturnom nasleđu, ali i onih koji upućuju na to da su strani uticaji konstantno pristizali sa Istoka i Zapada i ogledali se u usvajanju novih vrsta obuće i načina njihove izrade i ukrašavanja.

Muzej Vojvodine - ručno izrađene cipele
Cipele - Muzej Vojvodine

Kao karakteristični delovi nošnje, biće predstavljene čarape i obojci, kao i načini njihovog nošenja u prošlosti. Biće izloženi i predmeti koji su bili povezani sa upotrebom pojedinih vrsta obuće, kao što su pomagala za izuvanje čizama. Poseban deo izložbe posvetićemo obućarskim zanatima i izradi različitih vrsta obuće.

Najveći deo kolekcije predstavljaju različiti proizvodi domaće radinosti i lokalnih zanatskih radionica. Ručno i zanatski izrađena obuća i danas, kao i u bližoj prošlosti, ima posebna značenja za one koji je nose.

(Muzej Vojvodine, Dunavska 35, Novi Sad)

Izložba u Muzeju Vojvodine: "Lica od žica"

(radovi sa realizovane kreativne radionice za decu)

Stari zanati uvek privlače interesovanje publike, posebno najmlađih posetilaca. Postavljaju razna pitanja o radovima veštih ruku zanatlija. Ovaj put i oni su svojim veštim prstima i vrednim rukama  pokušali da se oprobaju u izradi predmeta od žica.

Na ovoj izložbi imaćete priliku vidite šta su te vredne ruke napravile. Prikazani su  radovi učenika nižih razreda osnovnih škola koja su učestvovala na radionicama pod nazivom „Lica od žica“. Muzej Vojvodine je realizovao radionice u saradnji sa Srednjom mašinskom školom.

U toku Noći muzeja pripremite svoje ruke i napravite Lica od žica.

(Muzej Vojvodine, Dunavska 35, Novi Sad)

Izložba Muzeja Vojvodine: "Numizmatičke priče"

iz numizmatičke zbirke muzeja Vojvodine

Numizmatička zbirka Muzeja Vojvodine – metalni i papirni novac, poseduje pored različitog papirnog i metalnog novca i odlikovanja iz različitog perioda. Na izložbi publika će moći da vide zanimljive novčanice i deo odlikovanja.

Nakon završetka Prvog svetskog rata Kraljevina SHS, našla se pred velikim zadatkom. U trenutku njenog ujedinjenja, na teritoriji nove države u opticaju je bilo pet različitih valuta – srpski dinar, austrougarska kruna, bugarski lev, crnogorski perper i nemačka marka. Najveći zadatak države bio je unifikacija novca.

Prve mere monetarne politike usledile su već 12. decembra 1918. godine, kada je doneta odluka o zabrani unosa kruna iz inostranstva u većim apoenima od hiljadu. Istoga dana pristupilo se žigosanju austrougarskih kruna. Novčanice su verifikovane pečatima koje su nanosile civilne i vojne vlasti, ministarstvo finansija, banke i drugi.

Numizmatička zbirka Muzeja Vojvodine
Numizmatika - Muzej Vojvodine

Pečati su se razlikovali po natpisu, stilu, boji, obliku i mestu na kome je pečat nanošen, što je dovelo i do lakog falsifikovanja. Pored svih mera žigosanja u prometu su se i dalje pojavljivale krune bez žiga. Tada je vlada odlučila da se izvrši markiranje svih krunskih apoena, nalepljivanjem posebnih markica (od 26. novembra 1919. do 11. januara 1920.).

Zamena većih apoena nostrifikovanih novčanica za dinar završena je 3. juna 1920, dok su manji apoeni od 1, 2 i 10 kruna ostali u opticaju sve do kraja prvog tromesečja 1922, kada su zamenjeni državnim novčanicama od ¼ dinara.

Tokom 1922. godine krunsko–dinarske novčanice su zamenjene novom dinarskom Narodne banke Kraljevine SHS, čime je okončan postupak valutne reforme, a dinar je od 1. januara 1923. postao jedino sredstvo plaćanja u zemlji.

Na izložbi publika će moći da vide jedan pored žigosanih novčanica mali deo odlikovnja koja su dodeljivana srpskim vojnicima učesnicima prvog svetskog rata, Orden sv. Save, Orden Karađorđrve zvezde, Albanska spomenica...

Vojna odlikovanja se dodeljuju vojnim licima i jedinicama zahrabrost u ratu i savesnu službu u miru. Odlikovanja se dodeljuju i civilima za zasluge tokom ratnih dejstava.

(Muzej Vojvodine, Dunavska 35, Novi Sad)

Izložba Muzeja Vojvodine: "Dr Adolf Hempt i dr Petar Švarc - osnivači mikrobiologije u Novom Sadu"

od 14 do 16 časova

Vlada kraljevine SHS odmah po oslobođenju, od 1919. godine osniva niz preventivno-medicinskih ustanova širom zemlje uključujući i novooslobođene krajeve. Pod nadzorom Zdravstvenog odseka za BBB Ministarstva narodnog zdravlja, čiji je šef bio dr Laza Marković, uz pomoć načelnika Ministarstva dr Andrije Štampara, zida se nova zgrada za Pasterov zavod i postavlja se dr Adolf Hempt za prvog direktora.

U novu zgradu se useljava i Bakteriološki zavod pod upravom dr Petra Švarca i počinju zajednički plodonosan rad na uvođenju mikrobioloških analiza i proizvodnji vakcine protiv besnila.

Posebno je detaljno biće prikazan život i rad osnivača zavoda dr Adolfa Hempta (1874-1943.), rođenog Novosađana i tvorca najbolje modifikacije Pasterove antirabične vakcine.

Veoma važnu ulogu imao je i dr Petar Švarc (1890-1981), kao osnivač savremene mikrobiološke, serološke i biohemijske laboratorije.

(Izložba o osnivačima mikrobiologije u Novom Sadu, dr Adolfu Hemptu i dr Petru Švarcu biće deo stalne postavke Medicinske muzejske zbirke - Pasterov zavod, depandansa Muzeja Vojvodine)

(KBC Vojvodine, Hajduk Veljkova 1, Novi Sad)

Muzej Vojvodine organizuje edukativne radionice za decu

Posebni programi Muzeja Vojvodine

Radionica: "Slatki zanati, radost ih je znati"

utorak, 10. novembar u 17 časova

Bez muke uposli svoje ruke. Saznajte zašto se kaže „Zanat je zlatan“.

Radionica za decu uzrasta od 5 do 10 godina. Prisustvo možete prijaviti na: pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs

Radionica: "Bonton na balu"

sreda, 11. novembar u 17 časova

Kako su se mladi nekada zabavljali i družili. Naučite korake valcera.

Radionica za decu uzrasta od 5 do 10 godina. Prisustvo možete prijaviti na: pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs

Radionica: "Pravim junacima dovoljna su dva točka"

četvrtak, 12. novembar u 17 časova

Da li znate kako je nastao prvi bicikl i da li su svi mogli da ga voze?

Radionica za decu uzrasta od 5 do 10 godina. Prisustvo možete prijaviti na: pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs

Radionica: "Naš je soliter veselo zdanje"

petak, 13. novembar u 17 časova

Saznaćete koji narodi žive u Vojvodini i koju hranu oni vole da jedu.

Radionica za decu uzrasta od 5 do 10 godina. Prisustvo možete prijaviti na: pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs

Prostorije Muzeja Vojvodine sa stalnom postavkom
Postavka Muzeja Vojvodine

Evropska Noć muzeja

14. novembar od 12 do 22 časa

Stručna vođenja tokom "Noći muzeja"

20 časova

Stalne postavke:

  • Stručno vođenje: Vojvodina od praistorije do sredine 19. veka (Dunavska 35);
  • Stručno vođenje: Vojvodina u prvoj polovini 20. veka (Dunavska 37);
  • Stručno vođenje: Muzej Prisajedinjenja 1918. (Dunavska 35).

16 časova

  • Stručno vođenje na znakovnom jeziku i predstavljanje vodiča za gluve Muzej za sve (Dunavska 35).

17 časova

  • Stručno vođenje: Numizmatičke priče (Dunavska 35).

18 časova

  • Stručno vođenje: Ja nosim vas, vi nosite mene (Dunavska 35).

Stručna vođenja će biti realizovana tokom "Noći muzeja"

Radionica: "Prezentacija izrade cipela"

Autor: Aleksandar Bračer, Bratscher Custom Shoes

  • Dunavska 35 u 20 časova

Lica od žica

Autor: Ivana Vlajkov, profesorka Srednje mašinske škole

  • Dunavska 35, 18 časova

Prisustvo na posebne programe možete prijaviti na: pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs

Radno vreme u toku Manifestacije:

  • u subotu 14. novembra od 10 do 22 časa

Adresa: Dunavska 35-37, Novi Sad


Sajt: Muzej Vojvodine
Osnivači