Loading...
2020

Etnografski muzej u Beogradu

Etnografski muzej u Beogradu zgrada

Stalna postavka Etnografskog muzeja u Beogradu


Etnografski muzej u Beogradu je osnovan 1901. izdvajanjem Etnografskog odeljenja iz okvira Narodnog muzeja. Predlog i idejno-teorijsku osnovu za stvaranje muzeja u kome će se izučavati narodni život sastavio je istoričar Stojan Novaković, redovni član Srpskog učenog društva. Svečano otvaranje prve stalne izložbe Etnografskog muzeja upriličeno je 20. septembra 1904. povodom proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka.

Od osnivanja Muzeja do danas stručno se prikupljaju i proučavaju muzejski predmeti i etnogenetski procesi, tradicionalna materijalna kultura, društveni odnosi i porodični život, običaji, verovanja i narodno stvaralaštvo. Proučavaju se obeležja srpske kulture, ali i obeležja drugih etničkih zajednica koje žive u susedstvu. Stalna postavka Narodna kultura Srba u 19. i 20. veku otvorena je 2001. i dočarava scenu narodnog saborovanja Srba, karakterističnog za prostor na kome su živeli. Delovi izložbe su posvećeni najvažnijim običajima u našoj kulturi, tradicionalnim zanatima i stanovanju.

( Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13 )

Posebni programi

Izložba: "Svirale Etnografskog muzeja"

Autor Miroslav Mitrović. Ovom izložbom obeležava se 119 godina samostalnog rada Etnografskog muzeja.

Postavkom izložbe Svirale posetiocima se pruža uvid u deo blaga kojim Muzej raspolaže i ukazuje sa na jedinstvenost materijala koji čuvamo. Muzički instrumenti koji se nalaze u Zbirci sakupljani su više od 150 godina. U kolekciji muzičkih instrumenata ima oko 350 predmeta, a ovom izložbom Muzej predstavlja najbrojnije instrumente ove svoje zbirke – svirale.

U Zbirci se nalazi oko 280 svirala. Deo tog materijala, dopunjen jedinstvenim starim fotografijama i video i audio snimcima, prikazan je na način da pruži sveobuhvatan prikaz kulturnog nasleđa koje čuvamo i koje nas određuje. Prikazani duvački instrumenti se dele na labijalne svirale, svirale sa jezičkom i svirale kod kojih se ton dobija treperenjem usana. Svirale su raspoređene u nekoliko celina zavisno od roda kojem pripadaju, etnografskim oblastima, a tu su i zanimljivi i neobični instrumenti poput svirale od orlove kosti, dečje trubice „borije“ izrađene od mlade kore, rikala, svirala od trna, od grane, zatim duduci, šupeljke, cevare, kavali, zurle, gajde itd. Poreklo instrumenata u Zbirci je različito, tako da možemo govoriti o instrumentima koji su ovde doneseni putem mnogih migracija ili onima za koje možemo reći da su samonikli.

( Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13 )

Logo Etnografskog muzeja u Beogradu

Radno vreme:

  • Od utorka do subote od 10 do 17 časova,
  • nedeljom od 9 do 14 časova,
  • ponedeljkom muzej ne radi,

Adresa:

  • Etnografski muzej u Beogradu - Studentski trg 13
  • Manakova kuća - Gavrila Principa 5

Sajt: Etnografski muzej u Beogradu

Osnivači