Loading...
2020

Galerija „Milan Konjović“ u Somboru

Galerija Milan Konjović u Somboru

Stalna postavka Galerije "Milan Konjović"


Galerija "Milan Konjović" trenutno predstavlja 14. stalnu retrospektivnu postavku koja će trajati do februara 2021. godine.

Renovirana fasada Galerije Milan Konjović u Somboru
Zgrada Galerije Milan Konjović u Somboru

Posebni programi Galerije "Milan Konjović"

Izložba Galerije Milan Konjović: "Akademizam u Pragu" - izložba akademskih crteža 1919 - 1920. godina

Ova izložba pod nazivom "Akademizam u Pragu", posvećena je prvom značajnijem korpusu Konjovićevih crteža. Odbir od petnaest crteža predstavlja tipične školske teme (portret, akt, figura), rađene u duhu akademizma.

Konjović je insistirao na ispunjavanju klasičnih studentskih zadataka. Takva posvećenost i opsesivno crtačko školovanje mladom Konjoviću je itekako bila potrebna u sticanju sigurnosti, svestan značaja činjenice da je crtež osnova likovnog izražavanja.

Milan Konjović u Pragu

U Pragu 1919. godine, polaže prijemni ispit i upisuje se na Akademiju likovnih kao vanredni student. Tokom prijemnog ispita podučava ga Loukota, kod koga prvi put ozbiljnije uči crtanje, a kasnije u jesenjem semestru dospeva kod čuvenog Vlaha Bukovca, jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara i istaknutog profesora praške Akademije.

Međutim, te 1919. godine, profesor Bukovac je bio na zalasku karijere, pomalo umoran i mrzovoljan. Takvo raspoloženje i senzibilitet profesora Bukovca nije odgovarao mladom Konjoviću. Nakon dva semestra nezadovoljan napušta Akademiju.

Činjenica je da dvosemestralni boravak u ovoj instituciji nije bio bez značajnih rezultata. Sačuvani crteži tipično akademski, nesporno ukazuju na Konjovićevo veoma disciplinovano bavljenje crtežom.

Studije crteža veoma precizne linije i finog modelovanja tonskih partija daju utisak voluminoznosti nacrtanih figura, portreta i aktova. Radi se korektno urađenim studijama veoma disciplinovano sprovođenih interpretacija.

Milan Konjović i Jan Zrzavi

Nakon napuštanja studija na Akademiji u Pragu upoznaje Jana Zrzavija uglednog češkog slikara, koji pristaje da radi sa Konjovićem. Upućuje ga na rad različitih crtačkih postupaka na osnovu kojih je vršio korekcije.

Jedan od zahteva profesora bila je rad na studijama crteža po Leonardovim reprodukcijama. Oduševljen otkrio je neke crtačke tajne velikog majstora. Bile su to vežbe preciznog crtačkog modelovanja, izbalansiranog odnosa svetla i senke.

Po sopstvenom mišljenju tu se Konjović izborio sa mnogim crtačkim zahtevima i izazovima, jer je smatrao da mu je crtež "slaba tačka". Korisnih uputa i nesebične pomoći od strane velikog češkog slikara Konjović se vrlo rado sećao, potencirajući činjenicu da je Jan Zrzavi izuzetan profesor od koga je veoma mnogo naučio.

Nemiran duh i snažna želja za usavršavanjem odvode Konjovića u Beč u potrazi za sopstvenim likovnim izrazom gde je boravio od 1921-1922. godine.

Skoro celokupni period slikarstva Milana Konjovića od 1912. do 1927. godine, može se smatrati razdobljem umetničkog školovanja i usavršavanja i priprema za jedno autentično izražavanje koje nastaje prihvatanjem slobodnijeg ekspresionističkog izražavanja.

(Galerija Milan Konjović, Trg Sv.Trojstva 2, Sombor)

Radno vreme:

  • ponedeljak od od 08 do 14 časova - ne radimo sa publikom
  • od utorka do petka od 08 do 19 časova
  • subotom i nedeljom od 09 do 13 časova

Adresa:

  • Trg Sv.Trojstva 2, Sombor

Sajt: Galerija "Milan Konjović"

Osnivači