Loading...
2020

Prodajna galerija „Beograd“


Prodajna galerija "Beograd" je Ustanova kulture grada Beograda osnovana 1963. odlukom Skupštine grada. To je ujedno i najstarija prodajna galerija u Beogradu, specijalizovana za promociju, plasman i prodaju dela savremene vizuelne umetnosti.

Prodajna galerija Beograd na Kosančićevom vencu
Zgrada Prodajne galerije "Beograd"

Stalna postavka Prodajne galerije "Beograd"

Stalna prodajna postavka predstavlja izbor iz  galerijske ponude koja obuhvata slike, crteže, grafike, fotografije, skulpture i umetničke objekte domaćih renomiranih umetnika.

Ova postavka osmišljena je da široj publici predstavi jednu vrstu neformalnog preseka tokova  umetnosti, od međuratnog i posleratnog  modernizma na ovim prostorima, preko odabranih internacionalnih umetnika sredine XX veka,  sve do najnovije produkcije domaćih autora.

Prodajna galerija Beograd i njena stalna postavka
Stalna prodajna postavka Prodajne galerije "Beograd"

Posebni programi Prodajne galerije "Beograd"

Izložba Nataše Kokić u Prodajnoj galeriji "Beograd" pod nazivom "Ansambl mogućih istorija" (Ensemble of possible histories)

Od 05. do 23. novembra 2020. godine

Koncepcija izložbe zasniva se na ispitivanju mogućnosti funkcionalnog uodnošavanja individualne i kolektivne egzistencije u savremenom društvu. U tom kontekstu autorka evocira utopijsko nasleđe kuće/staništa kao mesta otklona ili pokušaja očuvanja autonomije pojedinca unutar pretpostavljenih socijalnih okvira.

Izložba Nataše Kokić  pod nazivom "Ansambl mogućih istorija"
Nataša Kokić - Detalj Množine, u procesu rada, olovka na papiru

Delovi enterijera (lampe, zavese) i veštački kreirane situacije (igračke od papira i kartona) kao i ilustracije struktura u prirodi govore o napetosti između sveta okružujuće realnosti i stvarnih potreba i predmeta želja individua koji u njoj obitavaju.

Izložba Nataše Kokić u Prodajnoj galeriji "Beograd"
Nataša Kokić - ugljen i beli ugljen na papiru

Umnožavanjem prirodnih i artificijelnih modula, kao i metaforičkim umnožavanjem željenih formacija i objekata, naglašava se složenost odnosa između bića i stvari, fragilnost granica sveta unutar i izvan i mogućnost očuvanja ličnih povesti. Instalaciju čine:

  • serije crteža,
  • izrađeni predmeti i
  • ready made objekti posebno osmišljeni za prostor Prodajne galerije ,,Beograd”.

(Prodajna galerija , "Beograd", Kosančićev venac 19)

Radno vreme:

  • ponedeljak - petak od 09 do 19 časova,
  • subota od 09 do 15 časova,
  • 14. novembra u toku Manifestacije od 09 do 15 časova.

Adresa:

  • Kosančićev venac 19, Beograd

Sajt: Prodajna galerija "Beograd"

Osnivači