Loading...
Јужна Србија

Народни музеј Лесковац

Стална поставка Народног музеја у Лесковцу


Стална поставка НАРОДНОГ МУЗЕЈА У ЛЕСКОВЦУ „Времеплов лесковачког краја“ у две изложбене просторије приказује живот у Лесковцу од праисторије преко римског доба, средњег века, турског периода до 1941. године ХХ века.

stalna-postavka-narodnog-muzeja-u-leskovcu-vremeplov-leskovackog-kraja
Стална поставка: "Времеплов лесковачког краја"

У нашој поставци сазнајте и како су живели људи у праисторији на Хасару, чиме су се све бавили становници Царичиног града, ко је најпознатији лесковачки средњевековни витез, ко је био Михаило Бабамилкић и како је Лесковац постао Српски Манчестер?

Тактилна изложба

Део поставке чини стална ТАКТИЛНА ИЗЛОЖБА намењена слепим и слабовидим особама.

stalna-postavka-narodni-muzej-leskovac-taktilna-izlozba-muzeji-za-10
Стална поставка: тактилна изложба

Изложбу чини 19 експоната који описују историју лесковачког краја од праисторије до турског периода. Изложбу прати и аудио водич, док се у истом делу поставке налазе и панели са водичем кроз поставку на знаковном језику.

(Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2, 16000 Лесковац)

Стална поставка

Градска кућа


У склопу Народног музеја у Лесковцу налази се и ГРАДСКА КУЋА, јединствен пример балканско-оријенталног градитељства у ХӀХ веку. У њој можете погледати поставку која приказује начин уређења куће у првој половини ХХ века.

gradska-kuca-leskovac-muzeji-za-10
Градска кућа

У склопу Градске куће, налази се ДЕЧЈИ МУЗЕЈОН, место посвећено најмлађим посетиоцима у коме, у складу са својим интересовањима, деца могу сама бирати дидактичке и креативне материјале за рад инспирисане културном баштином Лесковца и његове околине.

(Градска кућа, Учитеља Јосифа 10, 16000 Лесковац)

Текстилни музеј у Стројковцу


Да би се боље упознали са почецима развоја лесковачке текстилне индустрије и разлогом због ког је Лесковац био називан Српски Манчестер, посетите ТЕКСТИЛНИ МУЗЕЈ у селу Стројковцу.

stalna-postavka-narodni-muzej-leskovac-srpski-mancester
Стална поставка: "Српски Манчестер"

Смештен је у згради старе воденице у којој је отворена прва фабрика гајтана 1884. године и поред воденице чува чаркове и калеме за уплетање гајтана и друге предмете који причају причу о историји текстилне индустрије у Лесковцу.

(Текстилни музеј, село Стројковце)

Археолошки локалитет Царичин град


Посебан део сталне поставке посвећен је Археолошком локалитету ЦАРИЧИН ГРАД из VI века који се налази на 30 километара од Лесковца, а за који се претпоставља да је то Јустинијана Прима, град који је у спомен свом завичају подигао Јустинијан Први, византијски цар, реформатор и стратег.

(Царичин град, 16230, Лебане)

caricin-grad-leskovac-muzeji-za-10
Царичин град

Посебни програми

Изложба: „Пет прича“

Од 09. до 15. новембра од 12 до 20 часова.

Пет прича, које су промениле аутора као уметника и његов поглед на свет, приказане су кроз пет инструмената који ће дати аудио и визуелни феедбак посетиоцу, а како је изложба интерактивне природе, тако ће посетиоци бити директно повезани са радом

(Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2)

Дечији музејон

Од 09. до 13. новембра од 12 до 20 часова.

Време које деца проведу у дечјем музејону биће посвећено слободној игри деце која ће у складу са својим интересовањима сама бирати дидактичке и креативне материјале за рад, читати књиге или играти друштвене игре.

Дечији музејон

Материјал (слагалице, домине, игра мице, трагови културе и сл.) је осмишљен тако да деци приближи културну баштину Лесковца и околине и да кроз игру уче. Програм је намењен деци од 5 до 11 година.

(Градска кућа Лесковац, Учитеља Јосифа 10)

Радионица: “Додирни прошлост“

09. новембра од 13 до 14 часова.

Радионица „Додирни прошлост“ намењена деци од 7-12 година. Путем чула додира, деца ће учити о животу људи са инвалидитетом, покушавајући да уђу у свет слепих и сазнају на који начин они, тактилно, доживљавају музејске предмете.

(Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2)

Радионица: "Додирни прошлост"

Радионица: „Слагалица“

10. новембра од 13 до 14 часова.

Радионица се састоји из два дела.

Први део се одвија у музејској учионици. Деца добијају задатак да саставе слагалицу. Састављањем слагалице добија се илустрација предмета изложеног у сталној поставци Народног музеја.

Радионица: "Слагалица"

У другом делу радионице предвиђен је обилазак сталне поставке где ће деца имати задатак да пронађу предмет са слагалице, а након тога се на интерактиван и забаван начин упознају са поставком и предметима.

radionica-slagalica-leskovac-muzeji-za-10
Радионица: "Слагалица"

Радионицу ћемо реализовати са ученицима школе „11. октобар“ (школа за образовање и васпитање деце са инвалидитетом).

(Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2)

Радионица: „Бако, деко водим вас у музеј“

11. новембра од 17 до 18 часова.

Радионица је намењена деци, бакама и декама. Научићемо зашто је фотографија важна и како се прави изложба. Причаћемо о музејским фотографијама, како се чувају и какав значај имају за традицију и музеј.

radionica-bako-deko-vodim-vas-u-muzej-leskovac-muzeji-za-10
Радионица: „Бако, деко водим вас у музеј“

Сва деца ће са баком и/или деком од старих породичних фотографија правити свој породични пано. Свако дете ће имати прилику да украси рам за фотографије како би што лепше и боље представило део своје прошлости. Жеља нам је да на овај начин укључимо и старије суграђане.

(Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2)

Радионица: „Моја књига – музејска прича“

12. новембра од 13 до 14 часова.

У првом делу радионице свако дете добиja књижицу са задацима у којој се налазе илустрације предмета који су изложени у сталној поставци Народног музеја Лесковац. Урађена је тако да деци приближи наративе музејских збирки на занимљив и креативан начин, да им омогући да уживају у истраживању историје и културе свог краја.

Едукативне радионице

Заједно ћемо лепити сличице, бојити, учити, цртати, повезивати бројеве, тражити пут кроз лавиринте... Научићемо чиме су се хранили и чиме су се бавили људи у праисторији, какав накит су носиле Римљанке, како су изгледали мозаици на Царичином граду, како су живели људи у средњем веку и још много тога.

У другом делу радионице деца ће разгледати сталну поставку музеја и, на интерактиван и забаван начин, упознати се са поставком и предметима који су представљени у књижици.

Радионицу реализујемо са ученицима ромске националности.

Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2)

Модна ревија и изложба радова ученика школе „11. Октобар“: „Из музејских витрина“

12. новембра од 17 до 18 часова.

У сарадњи са школом за основно и средње образовање „11. Октобар“ из Лесковца чија је делатност образовање деце ометене у развоју, организоваћемо модну ревију радова ученика са текстилног подручја рада, као и изложбу предмета ученика са машинског, графичарског и књиговезачког подручја рада.

Модна ревија и дечији радови који ће се изложити креираће деца на основу цртежа предмета који говоре о начину одевања с краја 19. века у Лесковачкој чаршији, а налазе се на новој Сталној поставци „Лесковац – Српски Манчестер“.

Програм ће отворити ученици нижих разреда ове школе казивањем песама на старом лесковачком дијалекту.

(Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2)

Едукативна радионица: „Другачији, па шта!“

13. новембра од 14 до 15 часова.

Радионица се бави темом  „дискриминације“ и реализоваћемо је са ученицима 8. разреда.

Како бисмо деци приближили причу о вредности различитости у нашим животима, у овој радионици бавићемо се превазилажењем природних страхова од новог, другачијег, непознатог што често у савременом свету носе предрасуде које стоје у основи дискриминативног понашања.

(Градска кућа, Учитеља Јосифа 10)

Шетња на знаковном језику кроз нову сталну поставку „Лесковац - Српски Манчестер“

13. новембра од 18 до 19 часова.

У сарадњи са Градском организацијом глувих и наглувих Лесковац организујемо шетњу кроз нову Сталну поставку „Лесковац – Српски Манчестер“. Поред музејског кустоса поставком ће водити и преводилац на знаковном језику .

(Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2)

Радно време у току Манифестације:

  • од 09. до 15. 11.2020.  од 12 до 20 часова,
  • 14.11.2020. од 16 до 00 часова (стручно вођење од 17.00, 21.00 и 23.00 часа),
  • 15.11.2020.  од 09 до 14 часова.

Адреса:

  • Народни музеј Лесковац - Стојана Љубића 2, 16000 Лесковац;
  • Градска кућа - Учитеља Јосифа 10, 16000 Лесковац;
  • Текстилни музеј, село Стројковце
  • Царичин град, 16230, Лебане

Сајт: Народни музеј Лесковац

Оснивачи