Loading...
2019

Narodni muzej Zaječar

Stalna postavka 

Idejnim rešenjem i izloženim eksponatima dočaran je dug život na prostoru Zaječara i njegove neposerdne okoline – od arheološkog nalazišta Feliks Romulijana, koje sadrži svedočanstva o životu od praistorije do srednjeg veka, preko života na prostorima Timočke krajine od pada pod Tursku vlast do dans, etničke šarolikosti, do bogatog duhovnog  i kulturnog nasleđa stanovnika ovog kraja.

Radul begov konak

Najznačajniji segment postavke posvećen je arheološkom nalazištu Feliks Romulijana (Gamzigrad), koje je 2007. godine upisano na listu Uneska i jedino je arheološko nalazište  u Srbiji pod zaštitom Uneska.

Arheološki lokalitet Romulijana

Posebni programi 

13. maj od 10 do 19 časova: Otvaranje manifestacije i kamerna izložba "Ženska kosa kao umetnički izraz, vremeplov" - Ženske frizure kroz vekove: učešće nekoliko odeljenja muzeja (arheologija, etnologija, istorija, istorija umetnosti) i frizera iz Zaječara (rekonstrukcija – pravljenje jedne kasnoantičke frizure). Lokacija: ispred muzeja.

Radul begov konak.

15. maj od 10 do 19 časova: "Romulina kuća od Dionisa do Hrista" - Izložba o Gamzigradu (Romulijani), autora dr Maje Živić. Lokacija: ispred muzeja.

15. maj u 18 časova: Projekcija filma o Gamzigradu - Lokacija: Galerija Narodnog muzeja.

15. maj u 20 časova: Muzičko-poetsko veče "Steva i prijatelji" - Lokacija: Radul begov konak.

16. maj u 19 časova: Koncert učenika OŠMO "Stevan Mokranjac"- Lokacija: Galerija Narodnog muzeja Zaječar.

17. maj u 19 časova: Dečja pozorišna lutkarska predstava - Lutkarska predstava "Agencija za roditelje", po tekstu Dejvida Badijela i u režiji Stevana Jovanovića, koju će prikazati Dramska družina OŠ "Desanka Maksimović" iz Zaječara. Izuzetno zabavna, maštovita i poučna lutkarska predstava o dečaku koji, nezadovoljan svojim roditeljima, bira roditelje iz snova i pravi nove avanture. Lokacija: Pozorište "Zoran Radmilović".

Stalna postavka

18. maj u 19 časova: Izložba "Polazište i ishodište" -
Na izložbi će publici biti predstavljeni eksponati iz arheološke, etnološke, istorijske i umetničke zbirke, koji govore zanimljive priče o vremenu iz koga su nastali i ljudima koji su ih stvarali i upotrebljavali. Lokacija: Galerija Radul begovog konaka.

18. maj u 19 časova: Otvaranje izložbe "Mozaički kod" - Autora Dunje Sirmijum. Na izložbi pod nazivom "Mozaički kod", savremena umetnica mlađe generacije, Dunja Sirmijum, predstaviće mozaičke kompozicije u kamenu i crteže velikog formata na platnu, kako bi pokazala snagu i energiju jedne od najstarijih likovnih tehnika monumentalnog slikarstva. Na otvaranju izložbe sviraće jedna od dve mlade pijanistkinje, koje će kasnije nastupiti kao gosti kamernog hora "Lavirint". Lokacija: Galerija Narodnog muzeja Zaječar.

18. maj u 19.30 časova: Koncert kamernog hora „Lavirint“ - Kamerni hor "Lavirint" formiran je marta meseca 2001. i gaji vokalnu i vokalno-instrumentalnu muziku domaćih i stranih autora različitih epoha. Do sada beleži veliki broj javnih nastupa u zemlji i inostranstvu (Bugarskoj, Mađarskoj, Italiji, Republici Srpskoj, Austriji, Sloveniji, Grčkoj i Čehoslovačkoj). Dobitnik je brojnih nagrada i diploma na horskim takmičenjima i festivalima. U saradnji sa poznatim zaječarskim muzičarima, hor je učestvovao u snimanju gradske himne Zaječaru, voljeni grade, monodrame Poslednja rukovet, projektu Bubanj karavan, sarađivao je sa Milošem Jakovljevićem, etnologom i kavalistom iz Zaječara, sa Udruženjem muzičkih umetnika Vladislav Hiršl iz Zaječara, sa zaječarskom podružnicom  Srpskog lekarskog društva, sa Slovenačkom kulturnom zajednicom Timočke krajine Ivan Cankar, sa Klartetom – kvartetom klarineta iz Zaječara, pod rukovodstvom prof. Miloša Popovića, horom International Belgrade Singers i mnogim drugim institucijama i pojedincima. Od 2015, kao inicijator i suorganizator učestvuje u obeležavanju Svetskog dana horske muzike. Ove godine, hor se priprema za nastup na Natpevavanju horova u okviru 54. Mokranjčevih dana, kao i na Međunarodnom horskom festivalu u Ohridu. Dirigent i umetnički rukovodilac hora je Željka Aleksić, dobitnik Medalje za kulturni doprinos Grada Zaječara 2004. Lokacija: Galerija Narodnog muzeja Zaječar.

Hor "Lavirint"

Od 13. do 19. maja: Projekcija etnološkog dokumentarnog filma "Narodna umetnost Timočke krajine", autora Suzane Antić - Priča o muzejskim predmetima nepoznatih stvaralaca Timočke krajine  koji su nam svoju težnju ka lepom ostavili iz prošlih vremena, kao i sadržaje koji predstavljaju mitove, legende, bajke i snove ljudi i njihove. Lokacija: Radul begov konak.

Adresa: Dragosava Srejovića 2
Sajt: Narodni muzej Zaječar

Osnivači