Loading...
2019

Музеј у Пријепољу

Стална поставка

Изложбени простор

У сталној поставци Музеја у Пријепољу налазе се четири тематске изложбе: Римска некропола у Коловрату (материјална сведочанства, фотографије и докумета о античком архелошком локалитету у близини Пријепоља (II – IV век); Етнографска поставка "Прошлост на дар" (избор експоната из богате етнографске збирке Музеја у Пријепољу); Изложба "Пријепоље на старим фотографијама" (представљене најстарије фотографије града и околине с краја XIX и почетка XX века); Изложба "Владе Дивац – кошаркашка легенда" (фото-докуменрана поставка о најпознатијем Пријепољцу и једном од најбољих светских кошаркаша).

Етнографска поставка

Посебни програми

Од 13. до 18. маја од 11 до 15 часова: Недеља археолошког филма - Избор филмова са Међународне смотре археолошког филма 2019. у Народном музеју у Београду. У сарадњи са Народним музејом у Београду Музеј у Пријепољу већ годинама организује „Недељу археолошког филма“ у свом галеријском простору. Филмови су превасходно намењени ученицима три пријепољске средње школе чијим пројекцијама организовано и по утврђеном распореду присуствују. Пројекције филмова су отворене и за грађанство. 

18. мај од 18 до 22 часа: Владе Дивац у Кући славних "Од Пријепоља до Спрингфилда" - У дану када се обележава Међународни дан музеја - 18. мај и одржава 15. Европска ноћ музеја, Музеј у Пријепољу ће за посетиоце бити одтворен од 9 до 22 часа. Централни догађај биће програм уприличен поводом пријема Влада Дивца, нашег прослављеног кошаркаша и најпознатијег Пријепољца у Кућу славних у Спрингфилду (САД), родном месту кошарке. У оквиру четворосатног програма биће приказани најузбудљивији инсерти из кошаркашке каријере Влада Дивца у београдском Партизану, НБА лиги и репрезентацијама Југославије и Србије, као и његов хуманитарни рад. Приказаће се дугометражни документарни филм „Једном браћа“ који говори о односу две кошаркашке легенде са ових простора- Дивцу и Дражену Петровићу. Посетиоци ће, на крају, имати прилику да виде и фото-запис са опроштаја од играчке каријере легендарног аса који је уприличен 23. септембра 2007. у Музеју у Пријепољу.  

Влада Дивац

18. мај у 20 часова: Отварање изложбе слика - Музеј ће у сарадњи са Удружењем за науку, културу и умјетност Бошњака „Диванхана“ из Пријепоља у Ноћи музеја приредити изложбу слика три младе уметнице – Саре Обрадовић из Прибоја, Андријане Андријашевић из Чајетине и Весне Цветић из Ужица. Изложба њихових радова ће у галерији музеја гостовати до краја маја 2019.

18. мај у 21 час: Вече поезије у лапидаријуму музеја - И овај програм ће се реализовати у сарадњи са Удружењем „Диванхана“. На летњој сцени, у простору лапидаријума музеја, наступиће млади песници из Пријепоља и околине.

18. мај од 12 до 19 часова: Етнографска поставка у кући Јусуфагића - За посетиоце ће 18. маја бити отворена и обновљена кућа Јусуфагића на Чаиру која се налази у саставу музеја.  Са очуваним аутентичним екстеријером и ентеријером кућа Јусуфагића на Чаиру представља  пример живота једне грађанске муслиманске породице у Пријепољу крајем 19. и почетком 20. века. То репрезентује и етнографска поставка у кући која је отворена за најављене посете.


Адреса: Валтерова 35
Сајт: Музеј у Пријепољу

Оснивачи