Loading...
Јужна Србија

Музеј Понишавља у Пироту

Стара кућа Пирота

Стална поставка смештена је у кући породице Христић, која потиче из средине 19. века. Због својих архитектонских и историјских карактеристика, има статус споменика културе од изузетног значаја. Поставка је амбијенталног карактера и ослања се на изглед кућа угледних грађана Пирота у периоду пре и после ослобођења од Турака. Доминирају пиротски ћилими. У новије време комплекс Музеја послужио је  као простор за снимање филмова "Зона Замфирова" и "Ивкова слава".

Кућа породице Христић

Стална археолошка поставка

Стална археолошка поставка , улица Војводе Момчила бб. смештена је у комплексу средњевековног Пиротског града, који је споменик културе од великог значаја. Поставку чине предмети материјалне културе пиротског краја, почев од млађег каменог доба.

Током манифестације "Музеји за 10", сталне поставке Музеја Понишавља биће отворене следећим распоредом: стална археолошка поставка у простору Пиротског града биће отворена од 8 до 15 часова, стална музејска поставка у Кући породице Христић од 8 до 19.30 часова, а у суботу 18. маја од 19 до 1 час.

Манифестација "Музеји за 10"

Посебни програми

Од 13. до 18. маја од 14 до 19. часова: Едукативне радионице - Реализоваће се музејске радионице за децу и одрасле, на локацијама Пиротског града и Куће породице Христић, посвећене пиротском говору, Пиротском граду и техници батика.

16. мај од 16 до 18 часова: "Путокази до Музеја" - Да бисмо олакшали пут Пироћанцима до Музеја, деца ће уз помоћ кустоса едукатора и својих учитеља, исцртати путоказе кредама по тротоару: једна група деце од центра ка Музеју, а друга од уласка у град до Музеја Понишаља. Учесници су ђаци основних школа.

18. мај: Изложба посвећена традицији поклањања фотографија за успомену, под називом Својима за успомену. На изложби ће бити приказан одабир занимљивих фотографија из породичних албума Пироћанаца као и збирки Музеја. Локација: Галерија Музеја Понишавља.

Едукативне радионице


Адреса: Николе Пашића  49
Сајт: Музеј Понишавља у Пироту

Оснивачи