Loading...
2019

Zavičajni muzej – Zamak kulture u Vrnjačkoj Banji

Stalna postavka

"Spomen soba generala Belimarkovića", koja kroz deo sačuvanog nameštaja, fotografija i dokumentacionog materijala govori o životu generala Jovana Belimarkovića i njegovoj vezanosti za Vrnjačku Banju. Autor postavke je istoričar Dragan Drašković, muzejski savetnik Narodnog muzeja iz Kraljeva.

Arheološka izložba "Lađarište - praistorija Vrnjaca", kroz arheološke nalaze potvrđuje tragove naseljavanja na vrnjačkoj teritoriji u periodu mlađeg kamenog doba. Materijal otkriven na visokoj obali starog toka Zapadne Morave pripada vinčanskoj kulturi, fazama gradačkoj i Vinča - Pločnik.

Sa istorijske izložbe "Vasa Popović - ratni fotograf i inženjer vrnjački"  predstavljen je segment vezan za Vrnjce. Popović je učestvovao u Prvom svetskom ratu kao pripadnik 1300 kaplara. Bio je ratni fotograf čiji su snimci prvi publikovani posle proboja Solunskog fronta u francuskoj knjizi o Velikom ratu. Nakon rata i završetka studija radi u Vrnjačkoj Banji kao inženjer na kaptaži mineralnih izvora Topla voda i Snežnik, zajedno sa Vladom Mitrovićem. Njegovo ime vezuje se za otkriće Rimskog izvora ipodizanje izvora Lira na Snežniku.

Stalna postavka

Posebni programi

13. maj u 19 časova: Pregled austrijskog kratkog filma Österreichische Kurzfilmschau – Selekcija od 5 kratkih austrijskih filmova nagrađenih i nominovanih za Austrijsku filmsku nagradu u kategoriji kratkog filma. Filmove prati štampana brošura. Cela selekcija traje nešto malo više od sata i prikazivaće se u celosti.

Od 13 do 19. maj: "Hvala pčeli" - Gostujuća istorijsko etnološko prirodnjačka izložba Narodnog muzeja iz Kraljeva, autor izložbe Mirjana Savić.

Od 13. do 19. maja: "Zdravlje u čaši" - Gostujuća izložba Zavičajnog muzeja Vrnjačke Banje, autor izložbe je Jelena Borović-Dimić. Istorijsko etnografska izložba koja koja govori označaju mineralne vode za Vrnjačku Banju, sagledana kroz banjsku čašu.

14. maj u 19 časova: Koncert pijanistkinje Dragane Đorđević, profesorice Fakulteta umetnosti u Nišu.

16. maj u 19 časova: Otvaranje izložbe "Surlaši, divovi iz naše geološke prošlosti"- autori Sanja Alaburić, dr Zoran Marković i Miloš Milivojević kustosi Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

17. maj u 19 časova: Koncertno poetsko veče - Koncert Ljiljane Arsenović klavir i Darinke Marković resital.

18. maj u 19 časova: "Most matemetike" - Predavanja-tribina u saradnji sa Udruženjem matematičara, govore prof. dr Aleksandar Lipkovski i drugi.

Radno vreme tokom manifestacije: od 7 do 21 čas
Adresa: 7. jula 7

Osnivači