Loading...
Централна Србија

Завичајни музеј – Замак културе у Врњачкој Бањи

Стална поставка

"Спомен соба генерала Белимарковића", која кроз део сачуваног намештаја, фотографија и документационог материјала говори о животу генерала Јована Белимарковића и његовој везаности за Врњачку Бању. Аутор поставке је историчар Драган Драшковић, музејски саветник Народног музеја из Краљева.

Археолошка изложба "Лађариште - праисторија Врњаца", кроз археолошке налазе потврђује трагове насељавања на врњачкој територији у периоду млађег каменог доба. Материјал откривен на високој обали старог тока Западне Мораве припада винчанској култури, фазама градачкој и Винча - Плочник.

Са историјске изложбе "Васа Поповић - ратни фотограф и инжењер врњачки"  представљен је сегмент везан за Врњце. Поповић је учествовао у Првом светском рату као припадник 1300 каплара. Био је ратни фотограф чији су снимци први публиковани после пробоја Солунског фронта у француској књизи о Великом рату. Након рата и завршетка студија ради у Врњачкој Бањи као инжењер на каптажи минералних извора Топла вода и Снежник, заједно са Владом Митровићем. Његово име везује се за откриће Римског извора иподизање извора Лира на Снежнику.

Стална поставка

Посебни програми

13. мај у 19 часова: Преглед аустријског кратког филма Österreichische Kurzfilmschau – Селекција од 5 кратких аустријских филмова награђених и номинованих за Аустријску филмску награду у категорији кратког филма. Филмове прати штампана брошура. Цела селекција траје нешто мало више од сата и приказиваће се у целости.

Од 13 до 19. мај: "Хвала пчели" - Гостујућа историјско етнолошко природњачка изложба Народног музеја из Краљева, аутор изложбе Мирјана Савић.

Од 13. до 19. маја: "Здравље у чаши" - Гостујућа изложба Завичајног музеја Врњачке Бање, аутор изложбе је Јелена Боровић-Димић. Историјско етнографска изложба која која говори означају минералне воде за Врњачку Бању, сагледана кроз бањску чашу.

14. мај у 19 часова: Концерт пијанисткиње Драгане Ђорђевић, професорице Факултета уметности у Нишу.

16. мај у 19 часова: Отварање изложбе "Сурлаши, дивови из наше геолошке прошлости"- аутори Сања Алабурић, др Зоран Марковић и Милош Миливојевић кустоси Природњачког музеја у Београду.

17. мај у 19 часова: Концертно поетско вече - Концерт Љиљане Арсеновић клавир и Даринке Марковић реситал.

18. мај у 19 часова: "Мост матеметике" - Предавања-трибина у сарадњи са Удружењем математичара, говоре проф. др Александар Липковски и други.

Радно време током манифестације: од 7 до 21 час
Адреса: 7. јула 7

Оснивачи