Loading...
2019

Завичајни музеј Јагодина

Стална поставка

Стална поставка Завичајног музеја у Јагодини, регионалне музеолошке установе комплексног типа, са надлежношћу над општинама Јагодина, Свилајнац, Деспотовац и Рековац пружа увид у делатност музеја распоређену у оквиру пет стручних одељења:  Природњачког, са палеонтолошком, петролошком и минералошком збирком; Археолошког, са збиркама камених и металних доба, античком, средњовековном и нумизматичком збирком; Историјског, са привредним, друштвеним и политичким одсеком и 15 збирки (архивалије, оружје и опрема, новац, знамења, плакат, периодика, фотографија, разгледнице, костими и ношња, печати, фонотека, досијеи бораца и револуционарна, картографска збирка, календари , мемоарска грађа); Уметничког, са одсецима за сликарство, скулптуру и примењену уметност и већи број збирки унутар њих (сликарство, цртежи и графике, стилски намештај, градско покућство, предмети од метала, порцелана, стакла, уметничка фотографија, музички инструменти, скулптура, култни предмети, иконе, епиграфика, рукописи, стара и ретка штампана књига, фреске, копије фресака); Етнолошког одељења са одсеком материјалне и духовне културе, и збиркама становања, покућства, привреде, народне уметности, ношње и накита.

Стална поставка

Посебни програми

13. мај у 19 часова: Отварање изложбе "Дарови прошлости" - Галерија Завичајног музеја, координатор: Јасмина Трајков, историчар уметности, виши кустос. На изложби "Дарови прошлости" биће приказани предмети који су у периоду од 2013. до 2019. године постали део збирки Завичајног музеја Јагодина. Како већина њих није до сада излагана, публика ће премијерно моћи да види различите предмете настале у широком временском распону од периода праисторије до данашњих дана. Сваки од њих, на себи својствен начин говори о животу људи који су насељавали овај крај, а уједно представља оно што је основна делатност музеја: прикупљање, чување, документовање и презентација покретних културних добара. Ова изложба ће уједно бити и још једна прилика да поменемо и да се захвалимо свим дародавцима Завичајног музеја Јагодина, у нади да ће се и на даље наставити сарадња са нашим суграђанима, како бисмо заједно сачували сећања и прошлост од заборава за генерације које ће доћи. 

Изложба аквизиција

13. мај у 13 часова: Отварање изложбе "Јагодина у Првом светском рату" у Народном музеју Топлице, Прокупље - Аутор Душко Грбовић, историчар, музејски саветник.  Изложба садржи паное две изложбе: "Генерал Душан Додић јунак Великог рата" и "Јагодина у Првом светском рату" које су приређене 2018. поводом јубилеја, стогодишњице од завршетка Великог (Првог светског) рата. Прати се живот коњичког бригадног генерала Душана Додића, официра који је ослободио Јагодину 1918. и приказује подручје града Јагодине у Првом светском рату.

14. мај од 18 до 20 часова: Радионица "Археолошка слагалица" - Археолошко-рестаураторска радионица са презентацијом намењена основношколској популацији. Реализатор: Смиљана Додић, археолог, музејски саветник. Најчешћи налаз на археолошким ископавањима чине делови керамичког посуђа. Оку обичног посматрача најчешће незанимљиви, они представљају основу за датовање – хронолошко опредељење налазишта. Археолози могу, на основу облика, орнаментике, боје, фактуре, степена пречишћености глине и врсте њених додатака, утврдити да ли је реч о грнчарији из периода праисторије, антике, средњег века или је у питању посуда новијег датума (тзв. народна керамика). Посетиоци ће, уз помоћ археолога, моћи да се укључе у процес рестаурације керамичког посуђа, пратећи његов пут од ситних крхотина до експоната у музејској витрини.

Археолошка слагалица

15. мај од 18 до 20 часова: Предавање "Музејски предмети: старине, реткости, експонати, културна добра" - др Бранислав Цветковић, историчар уметности, музејски саветник. На одабраним примерима из збирки Уметничког одељења Завичајног музеја у Јагодини биће указано на сложен пут настајања музејских фондова, почев од првобитног додира са грађом и критеријума за аквизицију предмета, преко њихове поступне обраде током увођења у одговарајући инвентар и збирку, до различитих изазова у поступку утврђивања културних добара од великог и изузетног значаја.

16. мај од 18 до 20 часова: Ликовна радионица "Живот као колаж" - Руководилац радионице: Лепа Милошевић, историчар уметности, кустос-етнолог. Постоји начин да увек створимо магију лепог у животу. Ако сваки дан посматрамо као колаж, видећемо да је састављен од разних облика, текстура и боја. Који ће то облици, које текстуре и боје бити, зависи од нас самих. Наш дневни распоред можемо да саставимо од разнобојних комадића времена тако што ћемо да „изрежемо“ и искомбинујемо планове. За то је потребно мало времена, маште, воље и пуно љубави. Ликовна радионица, намењена и деци и одраслима, инспирисана је градом, природом, модом..., а све у намери да учесницима радионице приближи једну ликовну технику чије су могућности неисцрпне. У колажу користимо техничка средства несликарског порекла попут дугмади, тканине, картона, новинске хартије, која током лепљења, тј. слагања попримају ново ликовно значење. Спајањем и комбиновањем различитих материјала промишљено се гради слика и долази се до једне другачије перцепције и доживљаја стварности. Стога је ова техника могућностима неограничена и веома забавна!

Живот као колаж

17. мај од 18 до 20 часова: Радионица "Моравски облуци" - Аутори и водитељи радионице: Соња Перић, археолог, виши кустос и Невена Цветковић, палеонтолог, кустос. Израда мозаика – креативна радионица за све узрасте. Од минијатурних облутака из Мораве и каменчића из каменолома и сепарација у околини Јагодине, учесници радионица ће моћи да направе свој мозаик изражавајући маштовитост и креативност, а кроз разговор са водитељима радионице ће се упознати са врстама стена, које Морава вековима носи и ваља и које чине тло по коме ходамо.

18. и 19. маја: Обилазак сталне поставке и изложба "Дарови прошлости".

Моравски облуци

Радно време: од 10 до 20 часова, у суботу 18. маја од 10 до 01 час
Адреса: Кнегиње Милице 82
Сајт: Завичајни музеј Јагодина

Оснивачи