Loading...
Централна Србија

Народни музеј Краљево

Сталне поставке

Стална поставка Народног музеја (Трг Св. Саве бр. 2): археологија, друштвена, културна и ратна историја Краљева, Врњачке Бање и Рашке од праисторије до савременог доба. Отворено од 8 до 20 часова.

Стална поставка

Стална поставка Легата Оливере Радојковић Чоловић (Карађорђева бр. 96): легат обухвата породичну кућу са двориштем др Оливере Радојковић-Чоловић, која је тестаментом 2012. године пренета у власништво Народног музеја Kраљево. Кућа је адаптирана у галеријски простор и свечано отворена за Ноћ музеја 2016. године. Kолекцију чине уметничка дела (24 иконе и 120 слика савремене уметности), као и богата збирка намештаја и покућства (157 предмета од порцелана, керамике, стакла и дрвета). Отворено од 8 до 15 часова.

Посебни програми

9. мај у 19 часова: Отварање изложбе "Ципеле – традиција и мода: Женска обућа из XIX и с почетка XX века" из колекције Музеја примењене уметности у Београду - На изложби ће бити изложено 25 предмета, углавном женске обуће из 19. и с почетка 20. века. Обућа је ношена углавном у Србији и региону тако да, сходно томе, прати процес трансформације одевања грађанске класе током 19. века, од традиционалне оријенталне ношње ка европској моди. Ауторка изложбе је Драгиња Маскарели, виши кустос Музеја примењене уметности у Београду.

Изложба "Ципеле – традиција и мода: Женска обућа из XIX и с почетка XX века"

14. мај у 19 часова: Отварање изложбе "Кафа, узбудљива прича о добром укусу" ауторке Александре Савић музејског саветника Природњачког музеја из Београда. На изложби ће бити представљене саднице биљке кафa (Coffea arabica L.); модели плода и семена кафe; узорци кафе са ексклузивних плантажа широм света (Етиопија, Јемен, Камерун, Гватемала, Бурунди, Еквадор, Мексико, Бразил, Индија, Непал, Вијетнам, Папуа Нова Гвинеја, Хондурас, Танзанија итд.), као и чувена и веома скупа кафа Blue Mountain која се узгаја на Јамајци. Изложбу прати и прича о историји кафе и кафеџиница у свету, о производњи и преради кафе, као и о кофеину, „легалној дроги". Посетиоци ће имати прилику да виде азијску цибетку која се храни плодовима кафе, захваљујући чему се добија најскупља кафа на свету – копи лувак. Путем аутентичних шољица из разних крајева света биће представљен ритуал испијања кафе у свету. Посебан део изложбе представља раритетна колекција новосадског колекционара Радмила Мулића, која се састоји од бројних предмета везаних за кафу из 19. и 20. века са нашег и европског подручја. На изложби ће бити представљени експонати везани за кафу из колекције Етнографског музеја, као и ексклузивни примерци шољица за кафу из Музеја Јеврема Грујића, које су користили чланови краљевске породице Обреновић. Део изложбе посвећен је обичајима послуживања кафе у Србији, као и нашем традиционалном послужењу које представља – кафа, слатко и вода. Путем аутентичних прибора за кафу из разних крајева света биће представљен ритуал испијања кафе широм света.

15. мај у 12 часова: "Сврати на кафу"- испијање кафе као трансфер знања и практиковање нематеријалне културне баштине. Ауторка радионице намењене средњошколцима је историчарка уметности Јелена Марковић. Користећи ритуал припремања и испијања кафе у друштву, кроз неформални разговор о феномену кафенисања, обичајима и послужењем који га прате, као и сусрет са унапред припремљеним предметима везаним за историјат конзумације кафе у Србији, домаћица (водитељ радионице) тежи да упозна навике данашње омладине, преиспита њихов однос према историји и културном наслеђу, и да са учесницима истражи идеју о младима као настављачима традиције.

17. мај у 19 часова: Програм "Више од игре" - Псвећен јубилеју спортског клуба "Слога" из Краљева. Посетиоци ће бити у прилици да се упознају са постојањем и радом клуба током протеклих 70 година и уживају у посебном програму спортско- забавног карактера.

18. мај од 18 до 24 часа: Европска ноћ музеја - "Дођи на кафу" - Тежиште програма „Дођи у музеј, на кафу“ биће широк приступ посвећен разумевању културолошког феномена кафе, базиран на изложби „Кафа, узбудљива прича о добром укусу” Природњачког музеја у Београду. Кроз сарадњу са кафеом „Кафетерија“ посетиоци ће у музеју моћи да дегустирају различите врсте кафе, са познатих светских дестинација. Такође ће моћи да активно учествују у млевењу кафе у старим воденицама и спремању традиционалног послужења. Овом приликом Музеј ће промовисати своју шољу – сувенир, која је у припреми. Биће организован и  пратећи музички програм. Кафе „Кафетерија“ који је  укључен у акцију, биће посебно обележен, припремиће се флајери за столове и биће изложене неки од штампаних легенди. Постоји могућност укључивања још једног кафеа. Посетиоцима ће бити доступна, такође атрактивна изложба „Ципеле – традиција и мода: Женска обућа из XIX и с почетка XX века” Музеја примењене уметности, као и две сталне поставке, у згради Музеја и Легату Оливере Радојковић Чоловић.

Адреса: Трг Светог Саве бр. 2
Сајт: Народни музеј Краљево

Оснивачи