Loading...
Централна Србија

Музеј угљарства Сењски Рудник

Сталне поставке

Музеј угљарства је технички музеј чија стална поставка приказује богату рударску историју Сењског Рудника и осталих рудника са подземном експлоатацијом који се налазе на територији наше земље. У згради Музеја се претежно налазе експонати, макете, мапе и фотографије које говоре о технолошком развоју рударства.

Поред зграде Музеја део музејског комплекса чини и Машинска радионица са поставком усмереном на приказ старих заната и свакодневног живота рудара у Сењском Руднику.

Део сталне музејске поставке чини и изложба на отвореном (плац поред музејског комплекса) са великим машинама које су се користиле у рударству.

Музеј угљарства Сењски Рудник

Посебни програми

13. мај од 9 до 11.30 часова: Радионица под називом "Рециклажа – однос према окружењу" - Одржаће се у сарадњи са ђацима и наставницима ОШ "Вук Караџић" из Ресавице, заједно са учитељицом и децом огранка ОШ "Вук Караџић" у Сењском Руднику. Циљ радионице је излазак из оквира школских просторија у реализовању пројектне наставе. Деца ће сазнати који је значај очувања животне средине и имати прилику да израђују предмете од материјала намењених за рециклажу. Место одржавања: зграда Музеја, кутак за дечје радионице.

13. мај у 12 часова: "Срећно рудари" - Отварање изложбе цртежа Војислава Јакића под називом "Срећно рудари", са мотивима живота и рада рудара, аутора Војислава Јакића уметника арт брут-а чија се дела налазе у светским музејима, а који је живео и радио у Деспотовцу.

13. мај у 12.45 часова: Приказивање активнисти удружења КАУП из Ресавице - Чланови Клуба активних уживалаца природе приказаће активности удружења, већ постојеће пешачке стазе и могућности за формирање бициклистичких и пешачких стаза у природи која окружује Сењски Рудник, Равну Реку и Ресавицу. Место одржавања презентације: галерија Музеја угљарства .

13. мај у 13.30 часова: "Дарови природе" - Представљање локалних произвођача – берба, откуп и прерада печурки, производња меда и пчелињих производа, берба биљака и шумских плодова и њихова прерада. Посетиоци ће имати прилику да испробају неке од производа о којима се говори.

13. мај у 14.15 часова: Наступ фолклора - Наступ Културно – уметничког друштва "Радосав Лазић" из Стубице на платоу испред музејског комплекса.

15. мај у 16 часова: Изложба о Фудбалском клубу "Рудар" из Сењског Рудника - ФК "Рудар" – изложба о историјату клуба, активностима и достигнућима најстаријег фудбалског клуба на подручју Горње Ресаве – гостовање бивших и садашњих играча, као и подмлатка ФК "Рудар"-а. Место одржавања изложбе - зграда Машинске радионице (преко пута зграде Музеја).

18. мај у 19 часова: Mузичко вече - Акустични концерт, извођачи Милица Стојадиновић – глас, Милош Стојадиновић – гитара. Место одржавања концерта: галерија Музеја угљарства.

Адреса: 35234 Сењски Рудник
Сајт: Музеј угљарства Сењски Рудник

Оснивачи