Loading...
2019

Музеј у Смедереву

Стална поставка "Смедревска тврђава - од престонице до споменика културе"

Стална поставка

Изложба "Смедревска тврђава - од престонице до споменика културе" је нова поставка Музеја у Смедреву која афирмише комплексно наслеђe овог изузетног локалитета. Прича о Тврђави је уједно прича о Србији XV века, деспоту Ђурђу Бранковићу и "проклетој" Јерини, кулучењу под Турцима, разорном првом и другом светском рату, обнови и проглашењу за споменик културе. Нова поставка даје најцеловитији приказ смедревске Тврђаве до сада. На овај начин креиран је нов оквир за њено познавање и разумевање. Изложба "Смедеревска тврђава – од престонице до споменика културе" је саставни део Пројекта реконструкције сталне поставке чијом реализацијом Музеј настоји да прерасте у полигон за активно учешће и интерактивно учење, који подстиче критички и аутономни поглед на друштво, околину и историју. Она је место сусрета и дијалога, и простор који пружа задовољство и разоноду подједнако локалном становништву и туристима. Аутори поставке су: Татјана Гачпар, Мирослав Лазић и Милан Марковић.

Стална поставка

Посебни програми

Од 13. до 19. маја: Изложба "Алхемија Ковања" - Изложба ручно кованих мачева аутора Жељка Пантића. (Историја света је историја мача). Мач је много више од оружја - њиме се владало, инаугурисало, рашчињавало, под њим су се заклињали и нестајали. Мајстори који су кроз историју спознали тајну мача и данас кроз те мачеве живе, јер сваки мач који се искује у себи носи један део свог творца. Кад је мач искован, обрушен и исполиран, онда долази део који је можда најзахтевнији, а то је гравирање. Тад мач добија своје посебно обележје које га одваја од свих других. Ово је уједно и најзахтевнији део израде,  јер грешка на самом крају баца у сенку све до тад урађено. Отуд и израз "ђаво је у детаљима". Жељко Пантић је рођен 1977. године у Смедереву. Ковањем мачева бави се од 2001. године. Све је почело жељом да себи искује мач. До сада се представио јавности са три самосталне изложбе Алхемија ковања: СКЦ, Београд (2010); КЦ Раковица, Београд (2011); Музеј у Смедереву, Смедерево (2011). Сарађивао је са Музејом Војводине на пројекту Господари глине и жита (2012), учествовао је на Данима европске баштине (2015), био је гостујући предавач у Научном центру Петница (2016), а за свој рад је 2018. године добио сертификат Министарства привреде као мајстор старог заната који је гарант да су његови радови ручне израде.

17. мај у 18 часова: Промоција стручног часописа "Смедеревски зборник" бр. 6 - На промоцији ће говорити чланови Редакционог одбора часописа и аутори, између осталих: академик Момчило Спремић, др Марко Поповић, др Ненад Макуљевић и др Весна Марјановић,  др Александар Урошевић и директорка Музеја у Смедереву Татјана Гачпар. Смедеревски зборник представља стручни часопис у којем се објављују радови о покретним културним добрима која се чувају у музејским збиркама (палеонтологија, археологија, нумизматика, историја, етнологија и уметност), о културно-историјској баштини Смедерева и смедеревског краја, као и стручне радове на најразличитије теме од општег културно-историјског и музеолошког значаја. Штампање часописа омогућили су Министарство културе и информисања и Град Смедерево.

18. мај од 10 до 24 часа: Интерактивни програм за посетиоце "Успомене из музеја" - Фотографисање са фото паноима деспот Ђурађ и деспотица Јерина (панои на којима су предствљени Ђурађ и Јерина у природној величини, са отворима на месту лица за фотографисање заинтересованих посетилаца) и фотографисање у костимима деспота Ђурђа и његове породице, рађеним по узору на Есфигменску повељу (1429.), јединим сачуваним ликовним приказом деспота и његове породице.

Радно време: од 8 до 20 часова, у суботу 18. маја од 10 до 24 часа
Адреса: Омладинска 4
Сајт: Музеј у Смедереву

Оснивачи