Loading...
2019

Muzej Krajine u Negotinu

Stalna postavka u centralnoj zgradi Muzeja

Muzej Krajine osnovan je 1934. godine. Stalna postavka u centralnoj zgradi Muzeja, koja je izložena u prizemlju i na spratu, prati istorijski razvoj Negotinske Krajine od najstarijih vremena do 20. veka i  predstavljena je kroz eksponate iz arheološke, etnološke, istorijske i umetničke zbirke. Arheologija Muzeja Krajine predstavljena je jednim manjim delom u lapidarijumu, gde je izložen deo arhitektonske i sakralne plastike i većim delom u prizemnom delu zgrade, gde je putem prezentacije najvrednijih arheoloških eksponata prikazan  period od paleolita do kasnog srednjeg veka. Muzejska postavka na spratu predstavljena je kroz eksponate iz etnološke, istorijske i umetničke zbirke, a obuhvata period s kraja 19. i početka 20. veka. Etnološku postavku čine one teme koje predstavljaju samo jezgro tradicionalne kulture Negotinske Krajine: zanati, zanimanja, tkanje, uređenje kuće, običaji i narodna nošnja. Istorijski periodi predstavljeni su hronološki preko istorijskih predmeta i pomoćnog muzejskog materijala. Tako u prvom delu posetioci mogu videti eksponate koji se odnose na privredni razvoj Krajine, 13. pešadijski puk i period između dva svetska rata. U drugom delu istorijske postavke predstavljeni su eksponati koji nam ilustruju period Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Spratni deo postavke obogaćen je umetničkim slikama. Izloženi su portreti istaknutih ličnosti 19. veka.

Stalna postavka u Mokranjčevoj kući

Nalazi se na spratu, raspoređena je u četiri prostorije koje su međusobno povezane. Sa velikog trema ulazi se u najveću prostoriju u kući. Na zidovima se nalaze panoi na kojima je predstavljena kraća biografija istaknutog kompozitora. Kroz izložena dokumenta, prepisku i lične predmete može se pratiti život i stvaralaštvo Mokranjca od prvih dana do kraja života. U istoj prostoriji prikazana je Mokranjčeva radna soba. Rekonstruisana je originalnim nameštajem i ličnim predmetima umetnika. U drugom delu kuće nalazi se odžaklija ili ognjište, mesto odakle se kuća grejala i koje je služilo za pripremanje hrane. Prostorija koja se nalazi u istočnom delu kuće predstavlja trpezariju, a u zapadnom delu kuće smeštena je soba koja je ambijentalno uređena tako da predstavlja sobu za odmor sa klavirom.

Mokranjčeva kuća

Muzej Hajduk Veljka

Smešten je u kući oborkneza negotinskog iz 19. veka – konaku kneza Todorčeta. U prizemlju se nalaze deo etnološke i istorijske postavke. Etnološka postavka predstavljena je eksponatima tradicionalnog vinogradarstva i vinarstva s kraja 19. i početka 20. veka, a istorijska je predstavljena  dokumentima iz Prvog srpskog ustanka. Muzejska postavka, na spratnom delu Todorčetovog konaka, raspoređena je u tri prostorije. U prvoj prostoriji nalaze se portreti Hajduk Veljka Petrovića različitih autora, kao i književna dela inspirisana Hajduk Veljkom. U drugoj prostoriji nalazi se ognjište ili odžaklija, u kojoj se nalaze eksponati iz etnološke zbirke, predmeti pokućanstva koji dočaravaju ambijentalnu sliku stare gradske kuće iz 19. veka. U trećoj prostoriji izloženi su oruđe i oružje iz Prvog srpskog ustanka.

Muzej Hajduk Veljka

Posebni programi

13. maj u 19 časova: Predstavljanje izdavačke delatnosti Etnografskog instituta SANU i njegovih saradnika - Etnografski institut SANU u okviru promocije svog rada predstaviće svoju izdavačku delatnost, kao i najnovije izdanje – zbornik radova urednice, naučnog saradnika EI SANU dr Gordane Blagojević The Feast of Saint George: Different Cultural Contexts and Traditions (Praznik Svetog Đorđa: različiti kulturni konteksti i tradicije). O Etnografskom institutu SANU i njegovoj celokupnoj izdavačkoj delatnosti, uz slajd prezentaciju, govoriće MA Biljana Milenković-Vuković, dipl. bibliotekar savetnik, Etnografski institut SANU i dr Mladena Prelić, viši naučni saradnik, Etnografski institut SANU. O knjizi The Feast of Saint George: Different Cultural Contexts and Traditions (Praznik Svetog Đorđa: različiti kulturni konteksti i tradicije), govoriće dr Gordana Blagojević, naučni savetnik, Etnografski institut SANU. Radove o Timočkoj Krajini objavljene u izdanjima Etnografskog instituta SANU predstaviće dr Dejan Krstić, muzejski savetnik, Narodni muzej Zaječar. Lokacija: Muzej Hajduk Veljka.

Edukativna radionica

15. maj u 12 časova: Kreativna radionica "Pozdrav iz Negotina" - U prizemlju Mokranjčeve kuće nalazi se, u okviru stalne postavke, izložba „Muzejska zaostavština Stevana Mokranjca“, autora Ivice Trajkovića i Sanje Radosavljević. Autori su ovom izložbom, pored eksponata koji su izloženi na stalnoj postavci i koji su dati na uvid posetiocima, prikazali i eksponate koji su sakriveni od očiju javnosti i čuvaju su u Zbirci Stevana Mokranjca. Akcenat je stavljen na razglednice i pisma, koji čine dragoceni dokument jednog vremena i značajan su istorijski izvor za proučavanje Mokranjčeve ličnosti. Učesnici radionice će čuti kraće predavanje o nastanku razglednica, a potom će sami napraviti i popuniti razglednice sa motivima inspirisanim izložbom. Radionicu vode muzejski pedagog Sanja Radosavljević i mzejski vodič Vesna Janjić. Lokacija: Mokranjčeva kuća

17. maj u 19 časova: Rodna kuća Stevana Mokranjca, izložba fotografija i projekcija dokumentarnog zapisa o Planinarskom društvu „Deli Jovan“.  Povodom obeležavanja 65 godina postojanja negotinskog planinarskog društva biće priređena izložba fotografija, kao i projekcija filma o aktivnostima koje ovo društvo sprovodi na teritoriji opštine Negotin, a i šire, počev od 1954. godine, kada je osnovano, pa do današnjih dana.

Planinarsko društvo "Deli Jovan"

18. maj u 19 časova: Izložba fotografija „Južna Amerika – putevima Inka“ i projekcija istoimenog filma - Fotografije na izložbi nastale su marta 2014. godine na proputovanju Južnom Amerikom. Izložba u Negotinu je trinaesta samostalna izložba ovog autora. Na fotografijama se mogu videti ljudi, arhitektura i predeli iz Argentine, Brazila, Paragvaja, Urugvaja i Perua. Ovom prilikom biće prikazan i kratak film „Južna Amerika - Putevima Inka“ koji je nastao kao želja da se sačuva i prenese delić atmosfere sa prostora Latinske Amerike. Lokacija: Muzej Hajduk Veljka.

Južna Amerika – putevima Inka

18. maj u 20 časova: Promocija publikacije "100 pesama - Muzika moje duše", autora Miljana Ristića. Miljan Ristić piše prozu, poeziju, aforizme. Takođe, piše i recenzije muzičkih albuma, knjiga i filmova. Njegovi literarni radovi objavljivani su u više književnih listova, publikacija, fanzina, kao i web magazinima, blogovima, portalima, a pojedini tekstovi prevedeni su na engleski, nemački, francuski, španski jezik. U internet svetu poznat je kao eXperiment. Pod tim pseudonimom stvara na svom blogu eXperiment. U toku 2016. i 2017. godine bio je glavni urednik Buktinje – časopisa za književnost, umetnost i kulturu. Za taj vremenski period objavljeno je ukupno 7 broja Buktinje od broja 47. do 53. U martu 2017. postao je član Srpskog književnog društva.

Promocija publikacije "Ludilo ljubavi"

18. maj u 21 časova: Koncert negotinske rok grupe "Admiral Tipoa" - Admiral Tipoa (u samom početku pod nazivom Meteor) je grupa koja je postojala od 1983. do 1987. godine. Osnivač benda, Aleksandar Tasić, je od 1997. do 2003. godine svirao u grupi Neverne Bebe. Dragoljub Ljubenović od 2008. godine, pod nazivom Admiral Tipoa, sa nekoliko postava nastupa uživo, svirajući uglavnom obrade. Članovi grupe: Aleksandar Tasić - gitara, vokal (1983-1987), Dragan Ljubenović - klavijature/ritam gitara (1983-1985); bas gitara (1985-1987; 2008- ), Slavko Sladojević - gitara (2008- ), Nikola Gajić - bas gitara (1983-1985), Saša Filčić - bas gitara (1985), Dejan Stevanović /Kid/ - bas gitara (1985), Kamenko Stojković - klavijature (1985-1986) ✝, Goran Krčobić - klavijature (1986-1987), Srđan Orelj - klavijature (2014-2015), Nedim Hadžiahmetović, Mafa - truba (1985-1986), Ivan Pujić - ritam gitara, usna harmonika, saksofon (1985-1986), Dragan Simonović - bubnjevi (1983-1985), Dragan Radojević - bubnjevi (1985-1987), Srđan Jović - bubnjevi (2008-2010) Zoran Nikolić - bubnjevi (2014- ).

Adresa: Muzej Krajine - Vere Radosavljević 1, Mokranjčeva kuća - Vojvode Mišića 10, Muzej Hajduk Veljka - Stanka Paunovića 17
Sajt: Muzej Krajine u Negotinu

Osnivači