Loading...
Нови Сад

Спомен-збирка Павла Бељанског

Стална поставка

Стална поставка представља антологијска дела југословенске модерне уметности прве половине XX века, у јединственој поставци коју је осмислио сам Павле Бељански. Ремек-дела попут "Црвене терасе" Милана Миловановића, "Купачице" Јована Бијелића, "Доручка на трави"Саве Шумановића, "Старог Бара" Пеђе Милосављевића или "Жетве" Милана Коњовића само су мали део богатства изложеног у првој наменски саграђеној музејској згради за збирку једног колекционара, према пројекту Ива Куртовића.

Тактилна поставка "Додирни и осети"

Тактилном поставком, намењеном слепој и слабовидој публици, обухваћена су одабрана уметничка дела из колекције, у циљу истицања различитости представа у психолошком и ликовном смислу. Репродукције слика, гипсани одливци скулптура, пратећи тактилни дијаграми, аудио-водичи и тифоло стаза, мењају приступ класичног доживљаја музејских експоната чинећи их доступним за све посетиоце. Пратећи примере добре музејске праксе у Београду, Новом Саду и Смедереву, ова специјална поставка реализована је ради прилагођавања програма музеја публици са инвалидитетом.

* За потребе особа са инвалидитетом на улазу у музеј постављена је прилазна рампа.

Спомен-збирка Павла Бељанског

Посебни програми

Од 13. до 19. маја од 10 до 22 часа: Изложбом "Прича о двоје уметника: Љубица Сокић и Богдан Шупут", ауторке Марте Ђармати Спомен-збирка Павла Бељанског обележава 105 година од рођења двоје стваралаца, као и десетогодишњицу смрти Љубице Сокић. Поставка је замишљена као омаж у част двоје генерацијски блиских уметника, који су припадали предратној генерацији српских сликара. Обухвата 55 уметничких дела и неке од личних премета, приказујући њихове животне и стваралачке паралеле. У склопу изложбе је и поставкa радова ученика Школе за дизајн „Богдан Шупут“ инсписираних причом о двоје уметника и њиховим делима, као један од видова обележавања Омладинске престонице Европе Нови Сад 2019 – ОПЕНС.

13. мај у 19 часова: Документарно вече "Љубица Цуца Сокић" - Документарна ТВ емисија о сликарки Љубици Цуци Сокић из серијала Сликари и вајари (РТВ Београд, 1986), редитеља Гојка Шкарића, уз пратеће архивске секвенце, мноштво приказаних радова и причу уметнице, пружа сликовит увид у њен развојни пут у правцу досезања „чисте сликарске форме“ и у стваралаштво које представља незаобилазни део националне модерне уметности ХХ века. По свом садржају емисија се надовезује на текућу изложбу на којој је Цуца Сокић заступљена са 28 радoва и неколико личних предмета из Документарног фонда Спомен-збирке Павла Бељанског.

14. мај у 10 часова: Камишибаји представа - Студенти Високе школе струковних студија за образовање васпитача, Нови Сад ће у оквиру испитних припрема извести камишибаји представу. Камишибаји је својеврсни папирни театар, јапанска вештина причања прича уз помоћ илустрација, која вуче корене из 9. или 10. века, али се у данашњем облику развила крајем 1920-тих година. Приче о пријатељству, у складу с темом актуелне изложбе, камишибаји извођачи ће приповедати деци уз помоћ преносиве позорнице и илустрованих картица. Своје утиске и емоције о уметничким делима и одгледаној представи, деца ПУ „Радосно детињство“ биће у прилици да искажу у оквиру ликовне радионице. Настали радови биће изложени за време Европске ноћи музеја (18. мај), као и у недељу, 19. маја. Програм се реализује у сарадњи са: мр Јованком Улић, Висока школа струковних студија за образовање вaспитача,  и Јеленом Тишмом, Предшколска установа „Радосно детињство“ Нови Сад.

14. мај у 18 часова: Отворени атеље - У изложбеном простору Спомен-збирке студенти Академије класичног сликарства и Учитељског факултета (Универзитет EDUCONS) приказаће посетиоцима процес настајања њихових радова инспирисаних делима из колекције Павла Бељанског.

Отворени атеље

15. мај у 19 часова: Час вечерњег акта - Љубица Сокић и Богдан Шупут су током школовања у Уметничкој школи у Београду похађали и часове вечерњег акта које им је држао Никола Бешевић. На том предмету радили су се цртежи акта по моделу на папиру мањег формата и разним техникама (графит, угљен, туш, итд). Ограничено време рада на студији или крокију, мали формат и транспозиција облика под игром светлости и сенке имали су циљ да код студената утичу на развој анатомске основе цртежа али и на њихову креативност уопште. У Документарном фонду Спомен-збирке чува се неколико верзија Шупутовог линореза под називом На часу вечерњег акта из 1934. године, на основу којих је осмишљена радионица вечерњег акта у оквиру актуелне изложбе. Програм се реализује у сарадњи са: Ђорђем Марковићем академским графичарем, Удружење грађана „Умивање“.

16. мај у 18 часова: Отворени атеље студената Академије класичног сликарства и Учитељског факултета Универзитета EDUCONS, Сремска Каменица.

16. мај у 20 часова: Клавирски реситал - Клавирски реситал Војислава Перућице у оквиру манифестације "Музеји за 10", представиће дела композитора заступљених у колекцији плоча Павла Бељанског, коју је овај пасионирани љубитељ уметности, годинама уобличавао и најчешће слушао.

17. мај у 10 часова: "Читаоница у музеју: Чаробни свет илустрације" - Заинтригирни сазнањем да је чувена сликарка Љубица Цуца Сокић илустровала књиге за децу, баш као и многи други уметници, бавићемо се једном од многобројних тема које спајају књижевност и ликовну уметност – илустрацијом. Програм се реализује у сарадњи са: Катарином Новаковић, Дечје одељење градске библиотеке у Новом Саду.

17. мај у 14 часова: Тренинг једнакости за запослене - Тренинг запослених по питању инвалидности игра важну улогу у развитку једнаких приступа особа са инвалидитетом и од изузетног је значаја за позитивне промене унутар музејских институција. Предавање ће одржати Мирко Кнежевић, сарадник Друштва тумача и преводилаца за знаковни језик. Трениг има за циљ да помогне запосленима да са више самопоуздања приступе особама са инвалидитетом, примењујући корисне савете о томе како користити правила понашања прихваћена од стране особа са инвалидитетом док комуницирамо и како особе са инвалидитетом доживљавају организацију унутар музеја и услуге које би требало и морају да добију. Програм се реализује у сарадњи са: Друштвом тумача и преводилаца за знаковни језик.

17. мај у 18 часова: Отворени атеље студената Академије класичног сликарства и Учитељског факултета Универзитета EDUCONS, Сремска Каменица.

18. мај од 10 до 22 часа: 15. Европска ноћ музеја 2019.
- Стална поставка Спомен-збирке Павла Бељанског
- "Додирни и осети" – тактилна поставка
- Изложба "Прича о двоје уметника:Љубица Сокић и Богдан Шупут"
- Поставка учесника радионице и Камишибаји представе
- "Ноћ књига" музејски каталози, разгледнице, сувенири у понуди

18. мај од 10 од 24 часа: Отворени дечји кутак Спомен-збирке Павла Бељанског.

Креативне радионице

18. мај у 17 часова:"Дела из/ван музеја"са уметницом Александром Решњак Пешић и ђацима Школе „Богдан Шупут“. Креативна радионица на Тргу галерија са некадашњом ученицом Школе за дизајн „Богдан Шупут“, данас афирмисаном уметницом, у коју ће се укључити и садашњи полазници ове школе, уједно и учесници у реализацији актуелне изложбе о Љубици Сокић и Богдану Шупуту. Заједничким снагама, на паркингу испред музеја они ће насликати своје верзије по узору на одабрана уметничка дела из изложбене поставке.

18. мај у 18 часова: Универзитет EDUCONS - У 15. Европској ноћи музеја Универзитет EDUCONS представља се радовима студената Академије класичног сликарства и Учитељског факултета у оквиру Отвореног атељеа. Први пут Факултет за дигиталну продукцију овог Универзитета наступа са радом у имерсивној виртуелној реалности (ВР) Надреални простори (2018/2019), аутора Дејана Ланга, апсолвента ФДП-а.

18. мај у 19 часова: "Дела за музеј" дечја радионица - "Уметничка школа – у свету атељеа". Инспирисана причом о двоје чувених уметника Љубице Сокић и Бодана Шупута, који су се упознали, дружили и заједно школовали у атељеима Уметничке школе у Београду, деца ће цртати у окружењу изложбе њихових радова стварајући нова дела – за музеј.

Театар сенки

18. мај у 20 часова: Луткарске представе и позориште сенки - Студенти Високе школе струковних студија за образовање васпитача и ове године у оквиру испитних припрема имају нимало лак задатак – да пред публиком Европске ноћи музеја изведу неколико бајковитих луткарских представа, али и прича за позориште сенки. Програм се реализује у сарадњи са: Високом школом струковних студија за образовање васпитача, Нови Сад.

Радно време у току манифестације: од 10 до 22 часа, у суботу 18. маја од 10 до 24 часа, у недељу од 12 до 18 часова
Адреса: Трг галерија 2
Сајт: Спомен-збирка Павла Бељанског

Оснивачи