Loading...
Београд

Природњачки музеј

Изложба "Пази, отровно"

Изложба "Пази, отровно" је још једна необична изложба Природњачког музеја на којој је представљен феномен отрова из природе као јединствене појаве у живом свету.

На изложби су представљене отровне врсте гљива, биљака и животиња (инсекти, стоноге, паукови, шкорпије, водоземци, гмизаваци, сисари). Изложени су ретко излагани и необични експонати, у виду хербарских, таксидермијских и течних препарата и мулажа отровних биљака, животиња и гљива, а посебну атракцију изложбе представља сегмент са изложеним живим експонатима егзотичних шкорпија и паукова. Изложба објашњава појаву отрова у природи, њихов састав и начин деловања, деловање противотрова, као и феномен исхране појединих животиња другим отровним организмима.

Шарени даждевњак
Тарантула

Излагање ексклузивног експоната - двоглавог поскока

У оквиру изложбе "Пази, отровно" биће изложен један од најстаријих експоната Збирке гмизаваца, али и самог музеја, течни експонат двоглавог поскока. У Збирци гмизаваца Природњачког музеја у Београду чува се двоглави поскок, којег је нашао Добра Ружић давне 1882. године у околини Ужица.

Код змија, као и код других кичмењака, повремено се јавља аномалија, као последица непотпуне деобе јајне ћелије, па неки делови ембриона остају спојени. Као резултат тога рађају се змије са две главе, што није ретка појава у природи. Такви примерци су нераздвојени сијамски близанци и они у природи најчешће угибају док су млади. Место одржавања: Галерија Природњачког музеја на Малом Калемегдану

Двоглави поскок

-Посебни програми

Од 13. до 17. маја од 12 до 14 часова: Обилазак "Природњачког кабинета" - Посетиоци ће у наведеном периоду бити у могућности да обиђу „Природњачки кабинет“ у згради Природњачког музеја, и да погледају интересантне експонате из природе које је Музеј изложио у оквиру кабинета. У саставу програма је и обилазак „Бизонаријума“ у дворишту музеја, са изложеним лобањама и деловима скелета бизона (Bison bonasus) који су живели на територији Србије у периоду последњег леденог доба. Обавезна најава посете кустосу Соњи Срејић на мејл  sonja.srejic@nhmbeo.rs или на телефон 011/3442147.

18. мај од 11 до 13 часова: Радионица "Сваштаоница" - Радионица "Сваштаоница" намењена је деци од 4 – 10 година. Деца ће правити слепе мишеве, сове, паукове, магнете са мотивима животиња, слагати слагалице, учити о природи и бити у могућности да обиђу "Природњачки кабинет" и Бизонаријум. Обавезна пријава за радионицу кустосу Соњи Срејић на мејл sonja.srejic@nhmbeo.rs или на телефон 011/3442147. Место одржавања: Природњачки музеј, Његошева 51

Радно време током манифестације: радним данима од 10 до 21 час, у суботу 18. маја од 10 до 24 часа
Адреса: Галерија Природњачког музеја - Мали Калемегдан 5, Природњачки музеј - Његошева 51
Сајт: Природњачки музеј

Оснивачи