Loading...
2019

Покрајински завод за заштиту природе

Стална поставка

На површини од 850 m² смештена је стална природњачка поставка Покрајинског завода за заштиту природе у којој се приказује богатство биолошке и геолошке разноврсности наше земље, а у току године смењују се различите тематске поставке. Природњачком изложбом доминира лобања са кљовама рунастог мамута (Mammuthus primigenius),  извађена 1947. године из корита реке Тисе код Новог Бечеја. Лобања се одликује величином, те се на основу тога сматра се да је јединствен примерак не само на територији наше замље већ и у Европи. Наша природњачка поставка у Покрајинском заводу за заштиту природе, отвара врата свим заинтересованима да боље упознају вредности, карактеристике, као и активности у заштити и очувању наше природне баштине.

Стална поставка

Изложба фотографија "Горње Подунавље"

Аутор фотографија, Будимир Јевтић рођен је 1972. године у Сомбору где ради као професор у Средњој пољопривредно – прехрамбеној школи. Fотографијом се почео бавити још у основној школи, када је имао среће да га подучава Никола Лаћак, у то време афирмисани члан сомборског фото клуба. У ери дигиталне фотографије усмерава се ка фотографији природе и то животињског света и пејзажа. Од ране младости има контакт са природом Горњег Подунавља, а сада већ више од деценије се труди да је на што бољи начин забележи фотографијом.

Горње Подунавље

Изложба фотографија "Природа Војводине"

Аутори фотографија: Јарослав Пап, Јован Лакатош, Јожеф ГергеЉ, Катарина Пауновић, Геза Фаркаш, Предраг Костин, Драгиша Савић, Владимир Добретић и Дарко Тимотић.

Фотографија је најбољи пут и начин да се представи лепота природе, посебно када је направе врхунски фотографи,њени одлични познаваоци. На изложби је представљено 40 фотографија девет изванредних фотографа, стручњака и љубитеља природе. У ове фотографије је уложено пуно знања, стрпљења, квалитетне фотографске технике а посебно љубави. Свака фотографија носи своју специфичну причу, али и жељу да се тај део природе, птица, биљка, пејзаж… сачувају за будуће генерације и отргну од нестајања које доноси модерно доба.

Природа Војводине

Посебни програми

18. мај од 15 до 18 часова: "Направи свој ланац исхране"- Радионица за децу. Током трајања радионице деца предшколског и школског узраста упознаће се са  функционисањем ланац исхране у природи и значајем који свака карика у њему има. Такође, биће истакнута потреба да се природа штити и чува. Методологија рада је заснована на школском наставном плану и поред разговора са децом обухвата и практичан рад на упознавању биљних и животињских врста које чине ланац исхране.

18. мај од 17 до 22 часа: Макетарска радионица - Током трајања радионице показаћемо вам како од гомиле пластике и дрвета или већ којег материјала, настаје, авион, брод, тенк, аутомобил а све то уз мирну руку и оштро око. Фарбање четкицом и airbrush-ваздушним пиштољем уз коришћење специјалних боја. У овој Ноћи музеја сви посетиоци моћи ће да науче како се праве макете река, планина, пропланак и других природних елемената.

Макетарска радионица

18. мај од 14 до 22 часа: Мерење еколошког отиска - Еколошки отисак је модерна алатка којом сваки појединац може да провери у којој мери његове животне навике утичу на планету Земљу.
Први корак у рационалном коришћењу ресурса је упознавање са податком о томе колико заиста користимо природних ресурса као што су вода, минерална горива и друго током живота. Да би ова потрошња била уравнотежена и да нешто остане и за будуће генерације, сваки појединац треба рационално да користи ресурсе који су му на располагању. Јединица за  мерење еколошког отиска је ПЛАНЕТА. Уколико су наше навике такве да смо рационални у потрошњи, резултат ће бити мањи од једне планете, а ако је потрошња нерационална резултат  је већи од једне планете. Такав резултат указује да појединац треба да прилагоди своју потрошњу ресурса. Радионицу организују професори и студенти Факултета заштите животне средине Универзитета Educons.

Еколошки отисак

Радно време у току манифестације: од 8 до 16 часова, у суботу 18. маја од 8 до 22 часа
Адреса: Радничка 20а
Сајт: Покрајински завод за заштиту природе

Оснивачи