Loading...
Београд

Народни музеј у Београду

Нова стална поставка  Народног музеја обухвата хронолошки опсег од палеолита до уметности 20. века. Организована на три нивоа, распоређена је на 5000м² изложбеног простора. Пажљиво одабрани експонати, као и поставка у целини сведочи о изузетним археолошким истраживањима, предвођеним стручњацима Народног музеја, о видовима репрезентације српских владара кроз уметничке предмете, о поклонодавцима и колекционарима, сликовито и хронолошки, а истовремено нелинеарно и праволинијски, водиће посетиоца од праисторије до савремене уметности.

Посебни програми

13. мај у 12 часова: Поводом 175 година Народног музеја - Предавање „Кроз Народни музеј од оснивања до данас“, у којем ће бити истакнути важни моменти у настанку и развоју Народног музеја, с акцентом на одређене експонате на сталној поставци који о њима сведоче. Предавач: Биљана Ђорђевић, музејски саветник. Локација: Народни музеј у Београду, Атријум.

13. мај у 16 часова: Предавање Петар Убавкић - предавач Вера Грујић, музејски саветник, Атријум.

Од 13. до 17. маја: Потрага  кроз изложбени простор Народног музеја је радионица коју организујемо за најављене школске и предшколске групе. Адреса за заинтересоване је i.jankovic@narodnimuzej.rs

Од 13. до 17. маја: Музеј у коферу кустоси Народног музеј посетиће по позиву школе и вртиће, доносећиим део музеја са музејским причама. Заказивање на i.minic@narodnimuzej.rs и i.jankovic@narodnimuzej.rs

14. мај у 12 часова: Тематско вођење кроз изложбу Бернинијева школа и римски барок. Ремек-дела Палате Киђи у Аричи. Локација: Народни музеј у Београду, Велика галерија.

14. мај у 13 часова: Стручно вођење кроз кључна места сталне поставке Народног музеја.

14. мај у 16 часова: Оперски концерт у Атријуму Народног музеја. Захтевна и ретко извођена Бахова миса Jesu Meine Freude пружиће посетиоцима посебан музички барокни угођај. Наступају Студенти Факултета музичких уметности.

15. мај у 12 часова: Певачким наступом ансамбла КОЛО у Атријуму Народног музеја у оквиру Манифестације Музеји за 10 биће обележена и годишњица оснивања ансамбла, који се на аутентичан начин бави очувањем нематеријалног културног наслеђа. Аутор коцерта: др Сања Ранковић. Концерт припремили: др Сања Ранковић и Мирко Милановић.

15. мај у 12 часова: Тематско вођење кроз Галерију српских и југословенских уметника прве половине XX века у оквиру сталне поставке Народног музеја, на другом спрату.

15. мај у 16 часова: Тематско вођење у атријуму музеја кроз Археолошку поставку од праисторије до позне антике Народног музеја.

15. мај у 20 часова: Народни Музеј у Београду и Карнеги Мелон Универзитет (Факултет Музике) у Питсбургу организују: Монодрама-опера “Петров” - Музика: Иван Плазачић, Текст: Алекс Тејлор, Режија: Падра Крисафули, Петров: Џозеф Сендлер, Клавир: Ђорђе Нешић.

Опера “Свадба” - Музика и текст: Ана Соколовић, Диригент: Вишуа Субараман, Режија: Кристл Манић, Музичка и језичка припрема: Ђорђе Нешић, Управник Факултета музике: Денис Колвел.

Улоге: Милица: Софија Брнам-Лемер, Даница: Тејлор Тројер, Лена: Ана Софија Бојд, Зора: Елизабет Камеле, Нада: Емили Галагер, Љубица: Александра Амброзиак.

16. мај у 12 часова: Поводом Међународног дана музеја - Свечана скупштина НК ICOM Србије – Додела награда НК ICOM Србије и признања Музеј за 10. Скупштину ће отворити председница ICOM-а Suay Aksoy.

16. мај у 12 часова: Тематско вођење кроз Галерију европске уметности из XIV-XX века сталне поставке Народног музеја, на другом спрату.

16. мај у 16 часова: Тематско вођење кроз Галерију српске уметности XVIII и XIX века у оквиру сталне поставке Народног музеја, на првом спрату.

16. мај у 18 часова: Поводом 175 година Народног музеја - Предавање „Моћ, идеологија, колаборација: Музеј и археологија у Другом светском рату“. Предавач: Александар Бандовић, кустос.

16. мај у 18 часова: Радионица Play музеј намењена је деци израста од 10 до 14 година. Користећи се драмским техникама упознајемо уметност из музејске сталне поставке. Обавезна пријава на playmuzej@narodnimuzej.rs

16. мај у 18 часова: Радионица У свету бубица и цветића сарадња Народног музеја у Београду и Природњачког музеја. Локација: Галерија Природњачког музеја на Калемегдану.

17. мај у 12 часова: Тематско вођење кроз Галерију српских и Југословенских уметника прве половине XX века у оквиру сталне поставке Народног музеја, на другом спрату.

17. мај у 14 часова: Поводом 175 година Народног музеја - Предавање „Кроз музејски објектив – кратка историја фотографије у Народном музеју“. Предавач: Јелена Премовић, кустос.

17. мај у 16 часова: Тематско вођење Средњовњковна уметност и култура у сталној поставци Народног музеја, на првом спрату.

Од 17. маја до 19. маја: Слика у гостима - Поводом изложбе Ђура Јакшић. Између Мита и стварности, у Галерији Матице српске у Новом Саду, коју су заједнички припремили Галерија матице српске и Народни музеј у Београду, у програму Слика у гостимабеоградска публика ће током једног викенда (17‒19. мај) имати специјалну прилику да у Народном музеју види чувену слику Надурена девојчица Уроша Предића,  док ће у исто време новосадска публика у Галерији Матице српске уживати унајпознатијем портрету Ђуре Јакшића Девојка у плавом.

18. мај у 12 часова: Поводом Међународног дана музеја - Округли сто „Музеји  као средишта културе“ у организацији НК ICOM Србије и Народног музеја. Учесници: Марија Алексић, Музеј афричке уметности, Горан Васић, Народни музеј Крушевац, Нела Тонковић, Народни музеј Шабац, Весна Гргуровић, Градски музеј Врбас. Модератор: Тамара Огњевић, историчар уметности.

18. мај од 12 до 13 часова: Стручно вођење кроз Староегипатску збирку Народног музеја - Представљање Београадске мумије у оквиру сталне поставке Народног музеја уз подршку Амбасаде Египта у Србији и тематско вођење кроз Староегипатску збирку Народног музеја. Мумија староегипатског свештеника Несмина,  поново се налази у сталној поставци у Народног музеја у Београду. Мумију је купио у Луксору 1888. године Хаџи Павле племенити Риђички из Мокрина и поклонио је Народном музеју. Поред староегипатске мумије у сталној поставци су изложени Старегипатски ковчег Нефер - Ренепет, ушабти фигуре, скарабеји, привесци божанстава Тот и Таурет, уџад око, део огрлица од фајанса, џед стубови, фигурина Изиде и Хоруса. Кроз поставку води Ивана Минић, виши кустос.

18. мај у 12 часова: Ликовна колонија у виду радионице намањене деци изводи са у сарадњи са креативним студијом Вики Виријевић у Народном музеју. Пријављивање на i.jankovic@narodnimuzej.rs

18. мај од 13 до 14.30 часова: Радионица за одрасле Римски барок одвија се у оквиру пратећих програма изложбе Бернинијеве школа и римски барок. Ремек-дела Палате Киђи у Аричи. Путем занимљивих појединости које се тичу барока, кроз емоцијe које носе  уметничка дела, путем технике колажирања упозна уметност и пробуди лични сензибилитет и креативност учесника. Обавезно је пријављивање на адресу i.minic@narodnimuzej.rs

18. мај од 16 часова: Радионица Усидрите ваше бродове и чамце у велико плаво море посвећена је најмлађој публици Народног музеја у Београду, деци узраста 4 и 5 година. Учесници ће заједно са својим пратиоцима имати задатак да пронађу мотиве  мора, бродова и чамаца на сликама  југословенских уметника. Након тога деца ће својим телима кроз игру истраживати покрете мора и различите врсте таласа да бисмо у заврпници креативног рада направили заједничку инсталацију на којој  ће деца моћи да усидре своје бродове и чамце. Обавезно је пријављивљње на адресу d.babajic@narodnimuzej.rs

18. мај у 17 часова: Тематско вођење кроз изложбу Бернинијева школа и римски барок. Ремек-дела Палате Киђи у Аричи.

18. мај у 18 часова: Стручно вођење кроз кључна места сталне поставке Народног музеја.

18. мај од 20 до 24 часа: Концерти изненађења у сарадњи са музичким школама.

19. мај у 11 часова: Стручно вођење кроз лапидаријум у Великом Барутном магацину - Публика ће имати прилику да у друштву Веселинке Нинковић, музејског саветника, открије занимљиве појединости о римским каменим споменицима, из једне од најстаријих колекција Народног музеја у Београду, који су као део сталне музејске поставке изложени у лапидаријуму у Великом барутном магацину (Београдска тврђава, Доњи град). Није потребна најава доласка.

19. мај од 12 до 14 часова: Дечија радионица  Римски богови и грчки хероји на каменим споменицима у лапидаријуму  намењена је деци узраста од 10 до 14 година. У уводном делу радионице предвиђено је кратко упознавање са поставком римских камених споменика изложених  у лапидаријуму, у тајновитом простору Великог барутног магацинa. Током вођења деца ће бити упозната са врстама изложених споменика и кратком историјом римског Сингидунума.. У креативном делу радионице за децу је припремљен квиз, препознавање натписа на споменицима, цртање и бојење цртежа изабраних споменика. Обавезно је пријављивање на адресу i.minic@narodnimuzej.rs

Радно време: понедељак, уторак, среда, петак, недеља од 10 до 18 часова, четвртак од 12 до 20 часова, субота 18. мај од 12 до 24 часа
Адреса: Народни музеј - Трг Републике 1
Сајт: Народни музеј у Београду 

Оснивачи