Loading...
О манифестацији

Национална музејска манифестација Музеји за 10

Манифестација Музеји за 10, ове године одржаће се од 13. до 19. маја. Реч је о националној музејској иницијативи, највећој до сада на територији Србије, која се одржава пету годину заредом.

Манифестација обухвата Међународни дан музеја (18. мај), 15. Европску ноћ музеја (18. мај) и Националну недељу музеја.

Ове године манифестацији се прикључило још више учесника него претходих година: 79 музеја и сродних институција, у 48 града/места. Број учесника је у константном порасту, а манифестација сваке године привуче око 200.000 посетилаца. Бесплатни програми обухватају читав низ изложби и пратећих активности у виду презентација, радионица, дечијих програма, предавања, јавних разговора и других садржаја. Улаз је бесплатан током свих седам дана.

Овогодишња тема, уједно тема Међународног дана музеја, Музеји као средишта културе: будућност традиције, фокусираће се на нову улогу музеја као активних учесника у њиховим заједницама. Некада статичне институције, музеји редефинишу своју улогу како би постали интерактивнији, још више окренути ка публици и заједници, флексибилнији, прилагодљивији и динамичнији. Музеји постају стецишта културе и функционишу као платформе у којима се спајају креативност и знање, а посетиоци могу да учествују у стварању, размењују идеје и међусобно комуницирају.

Манифестација се одржава под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Оснивачи