Loading...
Београд

Музеј Вука и Доситеја

Музеј Вука и Доситеја посвећен је двојици великана српске културе, просветитељу и првом српском министру просвете Доситеју Обрадовићу и реформатору српског језика, творцу српског књижевног језика, Вуку Караџићу. Старија и богатија је Вукова збирка. Оформљена још крајем 19. века, када је Вукова кћерка, Мина Караџић-Вукомановић, поклонила његову заоставштину Краљевини Србији. У збирци се данас чувају лични и породични предмети Вука Караџића, портрети и уметничка заоставштина, прва издања његових књига и бројна архивска грађа. За разлику од Вукове заоставштине, личних предмета Доситеја Обрадовића нема јер су уништени у пожару још 1813. године. Због тога се део музејске збирке која се односи на њега углавном заснива на ликовним прилозима, архивској грађи, Доситејевој преписци и књигама, међу којима су прва издања његових дела. Посебан музеја посвећен двојици великана отворен је 28. фебруара 1949. године у једној од најстаријих стамбених зграда у Београду, у којој је једно време била Велика школа, с обзиром на то да је Доситеј Обрадовић био један од њених идејних твораца, а Вук Караџић један од ученика.

Посебни програми

Од 13. до 17. маја: Најављена групна стручна вођења и радионице Потрага у Музеју Вука и Доситеја и Азбука Србије i.jankovic@narodnimuzej.rs

16. мај у 18 часова: Вук и/или Доситеј? Деловење ова два великана може се тумачити као повезнице или као супротица. Иако у књижевној историографији постоје одговори оба пола. Предавање проф. емеритус Мирјане Д. Стефановић користи ахронолошки поступак у тражњу одговора на овако постављену дилему.

18. мај од 18 до 24 часа: Ноћ музеја са концертом изненађена ансамбала КОЛО.

18. мај у 18 часова: Разговор на тему „Велика школа Доситеја Обрадовића – 211 година“. Разговор са публиком води: мр Елиана Гавриловић, музејски саветник, кустос Музеја Вука и Доситеја.

19. мај у 12 часова: Ликовна колонија у виду радионице намањене деци изводи са у сарадњи са креативним студијом Вики Виријевић. Пријављивањена i.jankovic@narodnimuzej.rs

Адреса: Господар Јевремова 21
Сајт: Народни музеј у Београду 

Оснивачи