Loading...
Нови Сад

Музеј града Новог Сада

Централна зграда Музеја града Новог Сада на Петроварaдинској тврђави

Стална поставка "Грађански живот у Новом Саду од 18. до 20. века"

Изложба  на јединствен начин пружа могућност посетиоцима Музеја града Новог Сада да се упознају са предметима ликовне и примењене уметности из Одељења за културну историју. Пореклом из богатих новосадских колекција и породичних заоставштина, изложени експонати приказују развој града од 18. до средине 20. века и илуструју начин живота и културу становања Новосађана. Посетиоци имају прилику да виде богате колекције намештаја, сребра, порцелана, стакла, тепиха, икона, портрета, и осталих предмета из грађанских новосадских породица.

Стална поставка "Грађански живот у Новом Саду од 18. до 20. века"

Велики ратни бунар

Велики ратни бунар, ремек-дело војне архитектуре и грађевинарства, доступан је посетиоцима из изложбеног простора у приземљу зграде Музеја. Саставни је део јединственог водоопскрбног система Тврђаве и интегрални део Подземних војних галерија. У случају велике опсаде, могао је целу тврђаву да снабдева питком водом. Грађен је током другe деценије XVIII века.

Изложба "Оружје и војна опрема из Првог светског рата"

Изложба је приређена поводом обележавања 100. годишњице од почетка Првог светског рата. На поствци је презентован део богатог фонда Историјског одељење Музеја града Новог Сада, у оквиру ког се чувају колекције ватреног и хладног оружја и разнa војна материјална средства из периода пре и за време Првог светског рата. Аутор изложбе је мр Синиша Јокић.

Изложба "Оружје и војна опрема из Првог светског рата"

Изложба "Шта чини град..."

Изложбу чини избор предмета из различтих збирки и колекција на тему шта чини град. На поставци су  предмети који дочаравају почетке и развој трговине, занатства, школства, друштвеног живота... у Новом Саду.

Збирка стране уметности

Стална поставка "Легат др Бранка Илића"

Легат др Бранка Илића новосадског лекара и колекционара представља највреднију колекцију стране уметности на подручју Војводине. На поставци су изложена дела ликовне и примењене уметности, настала у Европи и Азији између 15. и 20. века. Посетиоцима се пружа могућност да добију сазнања о стиловима из прошлости и бројним уметничким радионицама.


Збирка стране уметности

Завичајна збирка Сремски Карловци

Сталну поставку чине следеће целине: ентеријер свечане трпезарије палате "Илион", некадашње резиденције баронске породице Рајачић; "Археолошко наслеђе Сремских Карловаца" са инсталацијом неолитске куће од прућа и глине назване "неолитски кибицфенстер"; "Сеоска соба и кухиња с краја 19 и почетка 20 века"; "Из историје Сремских Карловаца", Карловачке гимназије и Богословије"; "Грађански живот" (која обухвата и намештај архитекте Владимира Николића, легат Ангелине Николић, професорице Карловачке гимназије као и део трпезарије из виле краљевског намесника Раденка Станковића у Чортановцима).

Завичајна збирка Сремски Карловци

Посебни програми

Од 13. до 19. маја: Изложба "Паралелне биографије Србија / Немачка: Идентитет и рад" - Збирка стране уметности Музеја града Новог Сада - У Новом Саду, Омладинској престоници Европе у 2019. години, премијерно представљамо резултате рада међународног научно-уметничког тима који поставља важна питања и тражи одговоре. Након представљања у Музеју града Новог Сада изложба ће бити постављена у Берлину, Будимпешти, Београду, а потом и у другим градовима Европе.

Реч је о пројекту научних истраживача, уметника и студената из Берлина и Новог Сада, са Института за језик и комуникацију Техничког универзитета у Берлину и Одсека за германистику Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, који је реализован уз материјалну подршку организације MitOst и Удружења пријатеља Техничког универзитета Берлин.

У оквиру истраживања тим је анализирао утицаје свакодневних активности појединца, као што је обављање одређеног посла, на формирање његовог идентитета. Интервјуисане су и фотографисане особе истог или сличног занимања у Берлину и Новом Саду, а њихове паралелне биографије и портрети приказани су на изложби у Музеју и на сајту пројекта. Као својеврсно сведочанство о темама за које су млади заинтересовани и које су спремни да анализирају, пројекат је, између осталог, допринео идентификацији и превазилажењу појединих стереотипа, генерализација и предрасуда у међусобном поимању српског и немачког друштва.

Презентацијом успешног примера интернационалне и интеркултуралне сарадње на пројекту „Паралелне биографије Србија / Немачка: Идентитет и рад” Музеј доприноси успостављању дијалога између култура, отварању српског друштва ка Европи, развоју комуникације младих људи, аутора и публике.

Од 13. до 17. маја: "У дворишту код Илића" - двориште Збирке стране уметности Музеја града Новог Сада - Чланови организације "New point of culture" осликаваће током сваког дана Манифестације зид дужине 20 метара, а као инспирација за мурал послужиће им дела европских мајстора која се чувају у фонду Збирке стране уметности.

13. мај у 18 часова: Представљање емисије РТ Војводине „Deutsche Minuten“ - Учесник: мср Ива Симурдић.

17. мај у 19 часова: Промоција књиге - Представљање приручника Одсека за германистику  факултета Универзитета у Новом Саду: „Приручник за припремну наставу за студије немачког језика и књижевности“ -Учесници: др Николина Зобеница, др Ана Стипанчевић, др Ивана Пајић, мср Ана Митревски, мср Мирјана Зарифовић.

18. мај у 19 часова: Перформанс на тему „Идентитет и рад“ - Представљање позоришне групе Одсека за германистику Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду. Учесници: мср Ана Митревски, мср Биљана Ковач и студенти: Игор Аврамовић, Ирена Деак, Милица Лалић, Дамјан Марковић, Љубиша Петровић, Норберт Молнар, Данка Бајковић, Валентина Видић, Сара Којовић.

18. мај у 20 часова: Ауторско вођење на изложби „Паралелне биографије Србија /Немачка: Идентитет и рад“ - Ауторка фотографија Сандра Ратковић (Берлин).

18. мај од 18 до 22 часа: Street Art радионице - У 15. Европској ноћи музеја, званично ћемо отворити "Двориште код Илића" уз  Street Art радионице, добру музику и позитивну енергију коју увек доноси музејска ноћ.

Од 13. до 19. маја: Изложба "Жене у античком Риму" - Гостујућа изложба из Народног музеја Шабац - Завичајна збирка Сремски Карловци - Изложба је осмишљена са циљем да прикаже положај жене у античко доба, са посебним освртом на свакодневни живот локалног становништва на простору римске провинције Доње Паноније, илустрован предметима из фонда античке збирке Народног музеја у Шапцу (посуђе, накит). Такође, посетиоци ће имати за прилику да се упознају са неколико најзначајнијих дама високог сталежа античког Рима, попут Корнелије (мајке браће Граха) и царица – Месалине, Јулије Домне и Хелене.

16. и 18. мај у 19 часова: Радионица за израду римских женских фризура - Завичајна збирка Сремски Карловци - Радионица обухвата предавање и документарни филм који је осмислила Јасмина Давидовић, археолог-музејски саветник Музеја Срема Сремска Митровица и практични део израде фризура које ће изводити Маја Делија и Марија Торма из фризерског салона Плави чуперак, такође из Ср. Митровице.

Од 13. до 19. маја: Изложба "План, а у плану град" - Централна зграда Музеја града Новог Сада на Петроварaдинској тврђави - Изложба о развоју Новог Сада, о томе како град изгледа на плановима и старим картама, градитељским и архитектонским нацртима појединих зграда и знаменитих грађевина.
Насеље се састоји од зграда, које су разврстане по улицама које се уливају у тргове, а све то, као једно уметничко дело, чини град и прича његову историју од Петроварадинског шанца и Раценштата, Швапског и Хрватског села до Новог Сада у 21. веку.

Изложба "План, а у плану град"

Kартe и планови, архитектонски и градитељски нацрти ауторуа попут Јосифа Саутера, Леополда Берцелера, Стевана Славнића и њихових нововременских наследника, архитеката и градитеља, Жержа Молнара, Липота Баумхорна, у иностранству школованог Ђорђа Табаковића и Драгана Ивковића, јединствена су сведочанства о грађанима, граду, његовом настанку и развоју до данашњих дана и то као својеврсно огледало у којем се види историја.

Централна зграда Музеја града Новог Сада на Петроварaдинској тврђави
Радно време током манифестације: од 9 до 17 часова, у суботу 18. маја од 9 до 20 часова
Адреса: Тврђава 4, Петроварадин
Сајт: Музеј града Новог Сада

Збирка стране уметности
Радно време током манифестације: од 10 до 22 часа, суботу 18. маја од 18 до 24 часова
Адреса: Дунавска 29, Нови Сад

Завичајна збирка Сремски Карловци
Радно време током манифестације: од 9 до 17 часова, у суботу 18. маја од  9 до 22 часа
Адреса: Патријарха Рајачића 16, Сремски Карловци

Оснивачи