Loading...
2018

Galerija Matice srpske

Stalna postavka

 

Galerija Matice srpske, sa kolekcijom umetničkih dela nastalih u periodu od XVI do XXI veka, predstavlja jedan od najbogatijih umetničkih muzeja u zemlji. Po značaju i celovitosti izdvajaju se zbirke slikarstva, grafike i crteža XVIII, XIX i XX veka, koje kroz stalnu postavku ilustruju nastanak i razvoj srpske umetnosti novijeg doba i ukazuju na položaj i mesto nacionalne kulture u evropskom kontekstu.

Stalna postavka "Umetnost XVIII veka u kolekciji Galerije Matice srpske" kroz odabir reprezentativnih dela – ikone, religiozne kompozicije i portrete – prikazuje likovnu poetiku tradicionalnog zografskog, ranobaroknog i reprezentativnog visokog i kasnobaroknog srpskog slikarstva XVIII veka.

Stalna postavka srpske umetnosti XIX veka pod nazivom "Ljudi i događaji. Slika prošlosti" kroz umetnička dela prikazuje ljude i događaje značajne za istoriju srpskog naroda toga doba, kao i tematsku i estetsku opredeljenost srpske umetnosti kojom se potvrđuje njen značaj i mesto u kontekstu evropske umetnosti XIX veka.

Stalna postavka "Modernizmi  – kontinuiteti i sučeljavanja" predstavlja umetnička dela od utemeljene tradicije Paje Jovanovića do "samoubistva slike" Miće Popovića. Srpska moderna umetnost prešla je dug razvojni put tokom XX veka, a neka od gorućih pitanja na tom putu savladavali su umetnici poput Nadežde Petrović, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Petra Lubarde i drugih čija su dela izložena u postavci.

Stalna postavka Umetnost 20. veka

 

Izložba "Kroz objektiv: Galerija, umetnost, publika"

 

Izložba predstavlja fotografije zaposlenih u Galeriji Matice srpske u tehnici mokrog kolodijuma kao i fotografije posetilaca nastale u akciji studijskog fotografisanja posetilaca sa omiljenim umetničkim delom iz Galerije.

Objektiv je nešto što spaja prošlost sa sadašnjošću, dela sa ljudima i instituciju sa publikom. Verujemo da umetnička dela koja se čuvaju u muzejskim ustanovama pripadaju ljudima i da umetnost samo u interakciji sa publikom ostvaruje svoje vrednosti i značaj. Samo kroz dijalog sa savremenicima ona postaje deo nacionalnog identiteta i ponosa, a svest o sopstvenim vrednostima doprinosi boljem razumevanju drugih.

Tokom manifestacije, publika će imati priliku da se kroz participativni deo pratećeg programa fotografiše sa jednim umetničkim delom.

Kroz objektiv: Galerija, umetnost, publika

 

Izložba "Majska skupština ‒ 170 godina kasnije"

 

Izložbom "Majska skupština ‒ 170 godina kasnije" Galerija Matice srpske obeležava dva značajna jubileja ‒ 200 godina od rođenja slikara Pavla Simića (1818‒1876) i 170 godina od održavanja Majske skupštine u Sremskim Karlovcima 1848. godine i nastanka slike "Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine" (1848/49). Slika popularno nazvana "Majska skupština" predstavlja vizuelni dokument najznačajnijeg političkog događaja XIX veka u životu srpskog naroda u Austrijskom carstvu – trenutak proglašenja Srpske Vojvodine, što će biti predstavljeno i pratećim vizuelnim materijalom o slikaru Pavlu Simiću, Skupštini i o samoj slici.

Edukativne radionice

 

Posebni programi

 

Od 14. do 20. maja u 12 i 18 časova - Kustoske priče - Publika će imati priliku da se na popularan način upozna sa stalnom postavkom Galerije Matice srpske. Kustosi Galerije će svakog dana u dva termina predstavljati umetnost XVIII, XIX i XX veka kroz priče o modi i modnim detaljima na umetničkim delima, o vezi književnosti i umetnosti, o zabavi i slobodnom vremenu i ljubavnim pričama prikazanim na delima, o istoriji u slikama, autoportretima i današnjem selfiju kao i o uticajima francuske na srpsku umetnost.

18. maj (Međunarodni dan muzeja)  u 19 časova - Ctručno tumačenje izložbe "Kroz objektiv: Galerija umetnost, publika" - Kustos izložbe msr Jelena Ognjanović će zajedno sa saradnikom Lukom Kulićem publici predstaviti koncept izložbe i na koji način je kroz izložbu prikazana ideja da umetnost u interakciji sa posetiocima ostvaruje svoje vrednosti i značaj.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 10 do 12.30 časova - Kreativna radionica za decu "Oživimo Trg galerija"Na kreativnoj radionici mališani će inspirisani umetničkim delima koja se čuvaju u Galeriji Matice srpske, ispred zgrade na Trgu galerija kredom crtati svoje male umetničke radove. Na taj način, oživećemo prostor Trga i ukazati na umetnost koja se nalazi u Galeriji.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 10 do 24 časa - Publika će tokom Evropske noći muzeja, kao i tokom čitave manifestacije, imati priliku da obiđe stalnu postavku Galerije uz pomoć aplikacije Doživi umetnost koja u sebi sadrži elemente proširene realnosti (AR). Kroz tri različite ture (Tura sa Savom Tekelijom, Doživi umetnost, Potraga za blagom) posetioci različitog uzrasta moćiće da dožive umetnost na drugačiji digitalan način.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 10, 12, 14, 16, 18, 20 i 22 sata - Kustoske priče - Posetioci će saznati o stalnoj postavci Galerije Matice srpske kroz popularne teme kao što su moda, zabava, ljubav i dr.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 17 do 19 časova - Radionica za decu Fotografski vremeplov - Mališani će u vrtu Galerije birati "istorijsku epohu" i reprodukciju umetničkog dela iz kolekcije Galerije, a potom će se, kao u studiju, fotografisati. Za uspomenu svako dete će dobiti svoju fotografiju sa umetničkim delom.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 17, 19 i 21 sat - Otvoreni atelje - Publika će zaviriti u konzervatorske ateljee Galerije Matice srpske i saznati na koji način konzervatori i restauratori "leče" slike.

 

Radno vreme u toku manifestacije: od 10 do 22 časa, 19. maja od 10 do 24 časa
Adresa: Trg galerija 1
Sajt: Galerija Matice srpske 

 

Osnivači