Loading...
2018

Галерија Матице српске

Стална поставка

 

Галерија Матице српске, са колекцијом уметничких дела насталих у периоду од XVI до XXI века, представља један од најбогатијих уметничких музеја у земљи. По значају и целовитости издвајају се збирке сликарства, графике и цртежа XVIII, XIX и XX века, које кроз сталну поставку илуструју настанак и развој српске уметности новијег доба и указују на положај и место националне културе у европском контексту.

Стална поставка "Уметност XVIII века у колекцији Галерије Матице српске" кроз одабир репрезентативних дела – иконе, религиозне композиције и портрете – приказује ликовну поетику традиционалног зографског, ранобарокног и репрезентативног високог и каснобарокног српског сликарства XVIII века.

Стална поставка српске уметности XIX века под називом "Људи и догађаји. Слика прошлости" кроз уметничка дела приказује људе и догађаје значајне за историју српског народа тога доба, као и тематску и естетску опредељеност српске уметности којом се потврђује њен значај и место у контексту европске уметности XIX века.

Стална поставка "Модернизми  – континуитети и сучељавања" представља уметничка дела од утемељене традиције Паје Јовановића до "самоубиства слике" Миће Поповића. Српска модерна уметност прешла је дуг развојни пут током XX века, а нека од горућих питања на том путу савладавали су уметници попут Надежде Петровић, Саве Шумановића, Милана Коњовића, Петра Лубарде и других чија су дела изложена у поставци.

Стална поставка Уметност 20. века

 

Изложба "Кроз објектив: Галерија, уметност, публика"

 

Изложба представља фотографије запослених у Галерији Матице српске у техници мокрог колодијума као и фотографије посетилаца настале у акцији студијског фотографисања посетилаца са омиљеним уметничким делом из Галерије.

Објектив је нешто што спаја прошлост са садашњошћу, дела са људима и институцију са публиком. Верујемо да уметничка дела која се чувају у музејским установама припадају људима и да уметност само у интеракцији са публиком остварује своје вредности и значај. Само кроз дијалог са савременицима она постаје део националног идентитета и поноса, а свест о сопственим вредностима доприноси бољем разумевању других.

Током манифестације, публика ће имати прилику да се кроз партиципативни део пратећег програма фотографише са једним уметничким делом.

Кроз објектив: Галерија, уметност, публика

 

Изложба "Majска скупштина ‒ 170 година касније"

 

Изложбом "Мајска скупштина ‒ 170 година касније" Галерија Матице српске обележава два значајна јубилеја ‒ 200 година од рођења сликара Павла Симића (1818‒1876) и 170 година од одржавања Мајске скупштине у Сремским Карловцима 1848. године и настанка слике "Српска народна скупштина 1. маја 1848. године" (1848/49). Слика популарно названа "Мајска скупштина" представља визуелни документ најзначајнијег политичког догађаја XIX века у животу српског народа у Аустријском царству – тренутак проглашења Српске Војводине, што ће бити представљено и пратећим визуелним материјалом о сликару Павлу Симићу, Скупштини и о самој слици.

Едукативне радионице

 

Посебни програми

 

Од 14. до 20. маја у 12 и 18 часова - Кустоске приче - Публика ће имати прилику да се на популаран начин упозна са сталном поставком Галерије Матице српске. Кустоси Галерије ће сваког дана у два термина представљати уметност XVIII, XIX и XX века кроз приче о моди и модним детаљима на уметничким делима, о вези књижевности и уметности, о забави и слободном времену и љубавним причама приказаним на делима, о историји у сликама, аутопортретима и данашњем селфију као и о утицајима француске на српску уметност.

18. мај (Међународни дан музеја)  у 19 часова - Cтручно тумачење изложбе "Кроз објектив: Галерија уметност, публика" - Кустос изложбе мср Јелена Огњановић ће заједно са сарадником Луком Кулићем публици представити концепт изложбе и на који начин је кроз изложбу приказана идеја да уметност у интеракцији са посетиоцима остварује своје вредности и значај.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 10 до 12.30 часова - Креативна радионица за децу "Оживимо Трг галерија"На креативној радионици малишани ће инспирисани уметничким делима која се чувају у Галерији Матице српске, испред зграде на Тргу галерија кредом цртати своје мале уметничке радове. На тај начин, оживећемо простор Трга и указати на уметност која се налази у Галерији.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 10 до 24 часа - Публика ће током Европске ноћи музеја, као и током читаве манифестације, имати прилику да обиђе сталну поставку Галерије уз помоћ апликације Доживи уметност која у себи садржи елементе проширене реалности (АR). Кроз три различите туре (Тура са Савом Текелијом, Доживи уметност, Потрага за благом) посетиоци различитог узраста моћиће да доживе уметност на другачији дигиталан начин.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 10, 12, 14, 16, 18, 20 и 22 сата - Кустоске приче - Посетиоци ће сазнати о сталној поставци Галерије Матице српске кроз популарне теме као што су мода, забава, љубав и др.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 17 до 19 часова - Радионица за децу Фотографски времеплов - Малишани ће у врту Галерије бирати "историјску епоху" и репродукцију уметничког дела из колекције Галерије, а потом ће се, као у студију, фотографисати. За успомену свако дете ће добити своју фотографију са уметничким делом.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 17, 19 и 21 сат - Отворени атеље - Публика ће завирити у конзерваторске атељее Галерије Матице српске и сазнати на који начин конзерватори и рестауратори "лече" слике.

 

Радно време у току манифестације: од 10 до 22 часа, 19. маја од 10 до 24 часа
Адреса: Трг галерија 1
Сајт: Галерија Матице српске 

 

Оснивачи