Loading...
2018

Narodni muzej Zrenjanin

Stalna postavka - Primenjena umetnost

Stalna postavka

 

Na prvom spratu posetioci imaju priliku da pogledaju Umetnički deo stalne postavke koji obuhvata dva segmenta – likovnu i primenjenu umetnost. Na prvom spratu se takođe nalazi i Soba sporta, a deo stalne postavke na drugom spratu Narodnog muzeja obuhvata postavke Prirodnjačkog, Arheološkog, Istorijskog i Etnološkog odeljenja.

Obilaskom Narodnog muzeja Zrenjanin imaćete priliku da sagledate bogato kulturno nasleđe srednjeg Banata iz oblasti prirode, arheologije, etnologije, umetnosti i istorije. Neke od najznačajnijih zbirki koje ćete imati priliku da pogledate su: zbirka hladnog i vatrenog oružja, zbirka kapa zlatara, likovna zbirka sa značajnim fondom slika iz XVIII i XIX veka, zbirka nakita iz praistorije i srednjeg veka, zbirka ptica, kao i legati među kojima je najznačajniji legat Uroša Predića.

Stalna postavka - Etnologija

 

Posebni programi

 

Od 14. do 20. maja - Salon - Izložba "Jožef Pehan – umetnik na prekretnici vekova – dela iz fonda Gradskog muzeja u Vrbasu i kolekcije Mandić" -
Izložba je  rezultat saradnje dve muzejske institucije – Gradskog muzeja u Vrbasu i Narodnog muzeja u Zrenjaninu. Postavka obuhvata umetnička dela Jožefa Pehana iz fonda vrbaskog Muzeja u vidu slika, crteža, skulptura, ličnih predmeta i fotografija, a znatno je obogaćena i delima iz privatne kolekcije Jovana Mandića iz Novog Sada. Autor izložbe i teksta u katalogu je Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti iz Narodnog muzeja Zrenjanin, dok su saradnici na izložbi kustosi-istoričari Boro Vojinović i Pavle Orbović iz Gradskog muzeja u Vrbasu, i privatni kolekcionar Jovan Mandić. Cilj izložbe je da predstavi zrenjaninskoj publici dela jednog od najznačajnijih umetnika vojvođanskog prostora, koji je stvarao na samoj prekretnici vekova, i zenit stvaralaštva dosegao u periodu uoči Prvog svetskog rata. Jožef Pehan predstavljen je kao slikar, crtač, skulptor, karikaturista i fotograf. Jedan je od najznačajnijih modernih stvaralaca, koji je svojim delima i talentom znatno obogatio likovni život i vizuelnu kulturu vojvođanskog prostora.

16. maj u 19 časova - Mali salon - Otvaranje izložbe "Japanizam u Banatu: 1869-1969" - Izložba Narodnog muzeja Zrenjanin rezultat je duge tradicije ove ustanove u čuvanju i negovanju japanske kulture na prostoru Banata. Po prvu put u Srbiji u izlagačkom smislu, ovom izložbom obrađuje se tema i termin japanizma. Izložba, sa jedne strane, ima za cilj da prezentuje pokretna kulturna dobra koja potiču sa prostora Japana, ili su nastala pod njegovim uticajem, a čuvaju se u banatskim javnim zbirkama i privatnim kolekcijama. Izložba i prateći katalog autora Dejana Vorgića, kustosa - istoričara umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, predstavljaju i stručno obrađuju 43 predmeta ili celine, izrađenih u Japanu ili nastalih pod uticajem japanske kulture, od kojih su 22 u vlasništvu Narodnog muzeja Zrenjanin. Po jedan predmet pozajmljen je iz Narodnog muzeja Pančevo, Narodnog muzeja Kikinda, Gradske narodne biblioteke Žarko Zrenjanin i Savremene galerije UK Ečka. Preostali predmeti potiču iz zrenjaninskih privatnih kolekcija među kojima se posebno ističu oni u vlasništvu Boška Zakina.

Od 14. maja - Kamerna postavka "Ugnezdi se" - Drugi sprat muzeja - "Ugnezdi se", kamerna postavka predmeta iz Oološke zbirke (zbirke ptičijih jaja). Prirodnjačko odeljenje tradicionalno, u okviru ove manifestacije, predstavlja publici deo predmeta koji čuva u svom fondu, a koji nisu izloženi na Stalnoj postavci. Između ostalog, tu je i zbirka jaja koja broji oko 200 predmeta. U pitanju su jaja ptica koje su karakteristične za naše krajeve, poput: vrapca, laste, gugutke, vrane, prepelice, jarebice, ševe, čapljice, jastreba, vetruške, sokola i mnogih drugih. Publika će imati priliku da vidi razliku u veličini, boji i obliku između jaja različitih vrsta. Autor postavke: Nataša Knežević, viši kustos – biolog.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 17 do 01 čas - Izložba "Jožef Pehan – umetnik na prekretnici vekova – dela iz fonda Gradskog muzeja u Vrbasu i kolekcije Mandić", izložba "Japanizam u Banatu: 1869-1969", kamerna postavka "Ugnezdi se".

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 17 do 01 čas - Postavka dozidnica "Deco biće mesa, ode po penziju baba Desa" - Drugi sprat muzeja, kod biblioteke -
Na postavci će biti predstavljen jedan od neizostavnih tradicionalnih delova kuhinjskog tekstilnog pokućstva – dozidnica (kuvarica) iz zbirke Etnološkog odeljenja. Dozidnice predstavljaju pravougaono parče platna sa izvezenim idiličnim ornamentom iz svakodnevnog života čija je funkcija da ukrašava zid i čuva ga od prljanja. Pored tradicionalnih karakterističnih modela, na postavci će biti predstavljene dozidnice izrađene u 21. veku. Autor novih dozidnica je naša sugrađanka Pavka Martinović. Na njenim dozidnicama nalaze se poruke koje kritikuju trenutno stanje društva. Izrada novih dozidnica postao je njen lični protest i način na koji se zalaže za savremenu ženu i njena prava. Autori postavke kustosi Etnološkog odeljenja.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 17 do 22 časa - Mozaičko veče "Igrice i slagalice" - Svi zainteresovani posetioci moći će u muzejskoj igraonici da slažu slagalice sa motivom slika iz fonda muzeja, igraju tradicionalne društvene igre, savijaju origami figure... Autorka i voditeljka igraonice: Nevena Dujin Grković, kustos pedagog.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 18 do 20 časova - Nagradna igra u stalnoj postavci Narodnog muzeja u Zrenjaninu "Posetilac-detektiv" - Učestvujte u rešavanju misterije i pomozite kustosu da pronađe predmete koji nisu deo stalne postavke. Svaki posetilac ima mogućnost da učestvuje u nagradnoj igri u kojoj treba da pronađe predmete koji se trenutno nalaze na stalnoj postavci, a koji po svojoj umetničkoj vrednosti, starosti ili nekim drugim karakteristikama, ne zaslužuju da se nalaze u muzeju. Svako ko želi da bude detektiv i želi da pokuša da pronađe „skrivene“ predmete, dobiće papir/prijavu na kojoj će upisati naziv skrivenog predmeta i sobu na stalnoj postavci u kojoj se predmet nalazi, kao i svoje podatke (ime i prezime i broj telefona). Popunjene papire posetioci će ostavljati u kutiju koja će se nalaziti na prvom spratu Muzeja. U 20 časova počinje izvlačenje dobitnika nagrada. Prvih troje izvučenih posetilaca - detektiva koji budu imali uredno popunjenu prijavu i tačne odgovore (naziv skrivenih predmeta i sobe u kojoj se nalaze) biće nagrađeni specijalnim poklonima koje je za njih pripremio Narodni muzej u Zrenjaninu.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 18 do 21 čas - Radionica slikanja i vajanja - Deca će moći da slikaju akrilnim bojama ili da vajaju u glini predmete iz muzejske zbirke čije će fotografije biti izložene. Radionicu će realizovati konzervatori Narodnog muzeja Zrenjanin.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od  19 do 19:45 časova - Nagradni kviz "Zagonetna ličnost" - Posetioci koji budu želeli da učestvuju u ovom kvizu imaće mogućnost da se bolje upoznaju sa zanimanjima zaposlenih u muzeju, njihovim ulogom, radom i radnim zadacima. Ispred njih će se naći tri radnika muzeja koji će se predstaviti kao Osoba 1, Osoba 2, Osoba 3, ali tako da predstavljaju jedno isto zanimanje (kustos istoričar, arheolog, konzervator, restaurator...). Učesnici će svojim pitanjima, a na osnovu odgovora koje budu davale Osobe 1, 2, 3, probati da otkriju koja je od njih zaista ličnost sa tim zanimanjem. Učesnici će nakon završene igre koja će trajati 15 minuta, dobiti papir u kojem će upisati svoje podatke (ime i prezime i broj telefona), kao i odgovor, a nakon prikupljanja papira svih učesnika u kvizu posle svake igre, na istom mestu, biće održano izvlačenje dobitnika specijalnih nagrada koje je za njih pripremio Narodni muzej u Zrenjaninu.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 17:30 - Svečano otvaranje atrijuma Narodnog muzeja Zrenjanin nastupom hora Sveti Serafim Sarovski iz Zrenjanina.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 20 časova - Atrijum - Koncert učenika Muzičke škole "Josif Marinković" Zrenjanin.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 21 čas - Atrijum - Koncert Mešovitog hora Pevačkog društva "Prepodobni Rafailo Banatski” Zrenjanin (u organizaciji Horskog festivala ,"Slobodan Bursać").

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 22 časa - Svečano otkrivanje i predstavljanje Portreta Mihajla Pupina Uroša Predića - Portret naučnika koji je uradio Uroš Predić za njegovu zadužbinu u Idvoru 1930. godine danas je u vlasništvu  Srpske pravoslavne crkve u Idvoru. Nakon restauracije bio je smešten u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, a nedavno je bio izložen u Galeriji SANU u okviru gostovanja izložbe „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“. Nakonzavršetka izložbe predloženo je da ova vredna slika bude predata Narodnom muzeju Zrenjanin na čuvanje, kao jedinoj ustanovi u zemlji koja baštini Legat Uroša Predića. Od Evropske noći muzeja ovaj portret biće deo stalne postavke Likovne zbirke NMZ. O delu će govoriti Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 23 časa - Atrijum - Projekcija filma "Učiteljica Ajavaska" - U saradnji sa Etnografskim muzejom i Međunarodnim festivalom etnološkog filma. Češka, 76minuta, 2011; reditelj, scenarista i kamerman: Vilijam Poltikovič; montaža: Štjepan Nepraš; producent: Maitrea – Jaroslav Prušek. U prostranstvima Amazonije (Južna Amerika) uspeva biljka ajavaska, za koju se veruje da ima moć da leči, pročišćava i otvara vrata za više spiritualne dimenzije. Film govori o iskustvima lokalnih šamana, koji posredstvom njenog dejstva leče neizlečive bolesti i "putuju celim svetom", ali i različitih stručnjaka, te običnih ljudi, i njihovim doživljajima. Organizator: Ksenija Mihić, kustos-etnolog.

 

 

Radno vreme u toku manifestacije: Stalna postavka radnim danima od 8.30 do 19 časova, u subotu 19. maja od 17 do 01 čas; izložbeni saloni radnim danima od 9 do 13.30 i od 14 do 19.30 časova, u subotu 19. maja od 17 do 01 čas
Adresa: Subotićeva 1
Sajt: Narodni muzej Zrenjanin

 

Osnivači