Loading...
2018

Народни музеј Зрењанин

Стална поставка - Примењена уметност

Стална поставка

 

На првом спрату посетиоци имају прилику да погледају Уметнички део сталне поставке који обухвата два сегмента – ликовну и примењену уметност. На првом спрату се такође налази и Соба спорта, а део сталне поставке на другом спрату Народног музеја обухвата поставке Природњачког, Археолошког, Историјског и Етнолошког одељења.

Обиласком Народног музеја Зрењанин имаћете прилику да сагледате богато културно наслеђе средњег Баната из области природе, археологије, етнологије, уметности и историје. Неке од најзначајнијих збирки које ћете имати прилику да погледате су: збирка хладног и ватреног оружја, збирка капа златара, ликовна збирка са значајним фондом слика из XVIII и XIX века, збирка накита из праисторије и средњег века, збирка птица, као и легати међу којима је најзначајнији легат Уроша Предића.

Стална поставка - Етнологија

 

Посебни програми

 

Од 14. до 20. маја - Салон - Изложба "Јожеф Пехан – уметник на прекретници векова – дела из фонда Градског музеја у Врбасу и колекције Мандић" -
Изложба је  резултат сарадње две музејске институције – Градског музеја у Врбасу и Народног музеја у Зрењанину. Поставка обухвата уметничка дела Јожефа Пехана из фонда врбаског Музеја у виду слика, цртежа, скулптура, личних предмета и фотографија, а знатно је обогаћена и делима из приватне колекције Јована Мандића из Новог Сада. Аутор изложбе и текста у каталогу је Ивана Арађан, кустос-историчар уметности из Народног музеја Зрењанин, док су сарадници на изложби кустоси-историчари Боро Војиновић и Павле Орбовић из Градског музеја у Врбасу, и приватни колекционар Јован Мандић. Циљ изложбе је да представи зрењанинској публици дела једног од најзначајнијих уметника војвођанског простора, који је стварао на самој прекретници векова, и зенит стваралаштва досегао у периоду уочи Првог светског рата. Јожеф Пехан представљен је као сликар, цртач, скулптор, карикатуриста и фотограф. Један је од најзначајнијих модерних стваралаца, који је својим делима и талентом знатно обогатио ликовни живот и визуелну културу војвођанског простора.

16. мај у 19 часова - Мали салон - Отварање изложбе "Јапанизам у Банату: 1869-1969" - Изложба Народног музеја Зрењанин резултат је дуге традиције ове установе у чувању и неговању јапанске културе на простору Баната. По прву пут у Србији у излагачком смислу, овом изложбом обрађује се тема и термин јапанизма. Изложба, са једне стране, има за циљ да презентује покретна културна добра која потичу са простора Јапана, или су настала под његовим утицајем, а чувају се у банатским јавним збиркама и приватним колекцијама. Изложба и пратећи каталог аутора Дејана Воргића, кустоса - историчара уметности Народног музеја Зрењанин, представљају и стручно обрађују 43 предмета или целине, израђених у Јапану или насталих под утицајем јапанске културе, од којих су 22 у власништву Народног музеја Зрењанин. По један предмет позајмљен је из Народног музеја Панчево, Народног музеја Кикинда, Градске народне библиотеке Жарко Зрењанин и Савремене галерије УК Ечка. Преостали предмети потичу из зрењанинских приватних колекција међу којима се посебно истичу они у власништву Бошка Закина.

Од 14. маја - Камерна поставка "Угнезди се" - Други спрат музеја - "Угнезди се", камерна поставка предмета из Оолошке збирке (збирке птичијих јаја). Природњачко одељење традиционално, у оквиру ове манифестације, представља публици део предмета који чува у свом фонду, а који нису изложени на Сталној поставци. Између осталог, ту је и збирка јаја која броји око 200 предмета. У питању су јаја птица које су карактеристичне за наше крајеве, попут: врапца, ласте, гугутке, вране, препелице, јаребице, шеве, чапљице, јастреба, ветрушке, сокола и многих других. Публика ће имати прилику да види разлику у величини, боји и облику између јаја различитих врста. Аутор поставке: Наташа Кнежевић, виши кустос – биолог.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 17 до 01 час - Изложба "Јожеф Пехан – уметник на прекретници векова – дела из фонда Градског музеја у Врбасу и колекције Мандић", изложба "Јапанизам у Банату: 1869-1969", камерна поставка "Угнезди се".

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 17 до 01 час - Поставка дозидница "Децо биће меса, оде по пензију баба Деса" - Други спрат музеја, код библиотеке -
На поставци ће бити представљен један од неизоставних традиционалних делова кухињског текстилног покућства – дозидница (куварица) из збирке Етнолошког одељења. Дозиднице представљају правоугаоно парче платна са извезеним идиличним орнаментом из свакодневног живота чија је функција да украшава зид и чува га од прљања. Поред традиционалних карактеристичних модела, на поставци ће бити представљене дозиднице израђене у 21. веку. Аутор нових дозидница је наша суграђанка Павка Мартиновић. На њеним дозидницама налазе се поруке које критикују тренутно стање друштва. Израда нових дозидница постао је њен лични протест и начин на који се залаже за савремену жену и њена права. Аутори поставке кустоси Етнолошког одељења.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 17 до 22 часа - Мозаичко вече "Игрице и слагалице" - Сви заинтересовани посетиоци моћи ће у музејској играоници да слажу слагалице са мотивом слика из фонда музеја, играју традиционалне друштвене игре, савијају оригами фигуре... Ауторка и водитељка играонице: Невена Дујин Грковић, кустос педагог.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 18 до 20 часова - Наградна игра у сталној поставци Народног музеја у Зрењанину "Посетилац-детектив" - Учествујте у решавању мистерије и помозите кустосу да пронађе предмете који нису део сталне поставке. Сваки посетилац има могућност да учествује у наградној игри у којој треба да пронађе предмете који се тренутно налазе на сталној поставци, а који по својој уметничкој вредности, старости или неким другим карактеристикама, не заслужују да се налазе у музеју. Свако ко жели да буде детектив и жели да покуша да пронађе „скривене“ предмете, добиће папир/пријаву на којој ће уписати назив скривеног предмета и собу на сталној поставци у којој се предмет налази, као и своје податке (име и презиме и број телефона). Попуњене папире посетиоци ће остављати у кутију која ће се налазити на првом спрату Музеја. У 20 часова почиње извлачење добитника награда. Првих троје извучених посетилаца - детектива који буду имали уредно попуњену пријаву и тачне одговоре (назив скривених предмета и собе у којој се налазе) биће награђени специјалним поклонима које је за њих припремио Народни музеј у Зрењанину.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 18 до 21 час - Радионица сликања и вајања - Деца ће моћи да сликају акрилним бојама или да вајају у глини предмете из музејске збирке чије ће фотографије бити изложене. Радионицу ће реализовати конзерватори Народног музеја Зрењанин.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од  19 до 19:45 часова - Наградни квиз "Загонетна личност" - Посетиоци који буду желели да учествују у овом квизу имаће могућност да се боље упознају са занимањима запослених у музеју, њиховим улогом, радом и радним задацима. Испред њих ће се наћи три радника музеја који ће се представити као Особа 1, Особа 2, Особа 3, али тако да представљају једно исто занимање (кустос историчар, археолог, конзерватор, рестауратор...). Учесници ће својим питањима, а на основу одговора које буду давале Особе 1, 2, 3, пробати да открију која је од њих заиста личност са тим занимањем. Учесници ће након завршене игре која ће трајати 15 минута, добити папир у којем ће уписати своје податке (име и презиме и број телефона), као и одговор, а након прикупљања папира свих учесника у квизу после сваке игре, на истом месту, биће одржано извлачење добитника специјалних награда које је за њих припремио Народни музеј у Зрењанину.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 17:30 - Свечано отварање атријума Народног музеја Зрењанин наступом хора Свети Серафим Саровски из Зрењанина.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 20 часова - Атријум - Концерт ученика Музичке школе "Јосиф Маринковић" Зрењанин.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 21 час - Атријум - Концерт Мешовитог хора Певачког друштва "Преподобни Рафаило Банатски” Зрењанин (у организацији Хорског фестивала ,"Слободан Бурсаћ").

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 22 часа - Свечано откривање и представљање Портрета Михајла Пупина Уроша Предића - Портрет научника који је урадио Урош Предић за његову задужбину у Идвору 1930. године данас је у власништву  Српске православне цркве у Идвору. Након рестаурације био је смештен у Републичком заводу за заштиту споменика културе у Београду, а недавно је био изложен у Галерији САНУ у оквиру гостовања изложбе „Дакле, Ви сте тај Урош Предић?“. Наконзавршетка изложбе предложено је да ова вредна слика буде предата Народном музеју Зрењанин на чување, као јединој установи у земљи која баштини Легат Уроша Предића. Од Европске ноћи музеја овај портрет биће део сталне поставке Ликовне збирке НМЗ. О делу ће говорити Оливера Скоко, виши кустос-историчар уметности.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 23 часа - Атријум - Пројекција филма "Учитељица Ајаваска" - У сарадњи са Етнографским музејом и Међународним фестивалом етнолошког филма. Чешка, 76минута, 2011; редитељ, сценариста и камерман: Вилијам Полтикович; монтажа: Штјепан Непраш; продуцент: Маитреа – Јарослав Прушек. У пространствима Амазоније (Јужна Америка) успева биљка ајаваска, за коју се верује да има моћ да лечи, прочишћава и отвара врата за више спиритуалне димензије. Филм говори о искуствима локалних шамана, који посредством њеног дејства лече неизлечиве болести и "путују целим светом", али и различитих стручњака, те обичних људи, и њиховим доживљајима. Организатор: Ксенија Михић, кустос-етнолог.

 

 

Радно време у току манифестације: Стална поставка радним данима од 8.30 до 19 часова, у суботу 19. маја од 17 до 01 час; изложбени салони радним данима од 9 до 13.30 и од 14 до 19.30 часова, у суботу 19. маја од 17 до 01 час
Адреса: Суботићева 1
Сајт: Народни музеј Зрењанин

 

Оснивачи