Loading...
2018

Narodni muzej u Beogradu – Muzej Vuka i Dositeja

Muzej Vuka i Dositeja

Muzej Vuka i Dositeja, memorijalni muzej, posvećen je dvojici velikana srpske kulture, prosvetitelju i prvom srpskom ministru prosvete Dositeju Obradoviću i reformatoru srpskog jezika, tvorcu srpskog književnog jezika, Vuku Karadžiću. Zgrada muzeja smeštena u jednom od najstarijih delova Beograda, i zajedno sa Bajrakli džamijom i Šeih-Mustafinim turbetom, predstavlja arhitektonsko svedočanstvo dugovekovnog prisustva turske vladavine u Beogradu. Muzej se nalazi je u najstarijoj sačuvanoj stambenoj zgradi u Beogradu, koja je podignuta je u prvoj polovini 18. veka, verovatno za Beogradskog defterdara (turskog upravitelja riznice).

Muzej Vuka i Dositeja

Posebni programi

 

Muzej u koferu - Kustosi Narodnog muzeja posetiće po pozivu škole, vrtiće, domove za stara lica, dnevne boravke i druge zainteresovane institucije donoseći im deo muzeja i muzejske priče.

15. maj u 12 časova - Arheologija je cool - Za posetioce uzrasta 14 do 18 godina organizovali smo mogućnost da se u ambijentu Muzeja Vuka i Dositeja upoznaju sa arheologijom iz prve ruke.

15. maj u 12 časova - Stručna vođenje kroz postavku Muzeja Vuka i Dositeja - Prilika da se podsetimo, upoznamo se i naučimo o izuzetnim zaslugama Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića za našu kulturu, jezik i književnost.

16. maj u 12 časova - Obilazak Beogradske mumije - Videti i otkriti istinu o jedinoj egipatskoj mumiji u Srbiji, koje je deo kolekcije Narodnog muzeja u Beogradu, moguće je u okviru prostora Arheološke zbirke Filozofskog fakulteta, u Kapetan Mišinom zdanju.

16. maj u 20 časova - Koncert hora "Vračarski solisti" - Hor "Vračarski solisti" svojim raznovrsnim repertoarom i izuzetnim nastupom, pod dirigentskom palicom Amalije Milaković veče u zelenom dvorištu Muzeja Vuka i Dositeja, može učiniti nezaboravnim.

18. maj u 19 časova – Koncert "Oni su odabrali trubu" - Učenici Muzičke škole "Mokranjac" u klasi profesora Miloša Nikolića nastupiće u zelenom ambijentu Muzeja Vuka i Dositeja.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 17 časova - Stručna vođenje kroz postavku Muzeja Vuka i Dositeja - Prilika da se podsetimo, upoznamo se i naučimo o izuzetnim zaslugama Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića za našu kulturu, jezik i književnost.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 12 časova - Koje je boje sreća? - Radionica za decu od 7 do 10 godina. Kroz slike portreta iz Narodnog muzeja učesnici otkrivaju osećanja koja umetnost prenosi. Uz razgovor sa deca uče da ih prepoznaju, imenuju i prikažu.

Od 19. maja od 19 časova do 20. maja do 10 časova - Noć u muzeju - Radionica za decu od 7 do 10 godina. Nesvakidašnja mogućnost noćenja u Muzeju Vuka i Dositeja u vrećama za spavanje pružiće se samo najhrabrijima. Uz kreativno provedeno vreme sa kustosima upoznavaćemo muzej na poseban način, sklapajući i nova prijateljstva.

19. i 20. maj - Festival "Čitam Čitaš" - Cilj projekta "Čitam Čitaš"  je revitalizacija prostora od kulturnog značaja putem popularizacije knjige i čitanja. Ove godine gostuje u Muzeju Vuka i Dositeja koji predstavlja pozitivan primer bavljenja kulturnom baštinom. Osnovna aktivnost festivala je razmena polovnih, pročitanih knjiga, kao i održavanje tribina, radionica i drugih aktivnosti koje su povezane sa kulturnim nasleđem, čitanjem i edukacijom.

20. maj 11 časova - Stručno vođenje u Barutani "O rimskim kamenim spomenicima" - U Velikom barutnom magacinu na Kalemegdanu biće organizovano vođenje kustosa Narodnog muzeja, Veselinke Ninković kroz postavku rimskih kamenih spomenika – lapidariijuma, skulptura i kamenih stela Narodnog muzeja.

20. maj u 12 do 13.30 - radionica Spomenici posvećeni rimskim božanstvima - Jupiteru, Herkulu, Silvanu, Nimfama, Hekati u Lapidarijumu  Velikog barutnog magacina (Beogradska tvrđava, Donji grad) namenjena je deci uzrasta od 10 do 14 godina. Prijavljivanje na edukacija@narodnimuzej.rs

 

Radno vreme: od 12 do 20 časova, nedelja od 10 do 16 časova
Adresa: Muzej Vuka i Dositeja - Gospodar Jevremova 21
Sajt: Narodni muzej u Beogradu 

Osnivači