Loading...
2018

Narodni muzej Požarevac

Etno park Tulba

 

Narodni muzej u Požarevcu osnovan je 1896. godine. Muzej je kompleksnog tipa, a postavke su izložene u šest objekata, po tematskim celinama. U Glavnoj zgradi posetioci mogu videti arheološku postavku, praistorijsku i antičku zbirku. U dvorištu se nalazi lapidarijum u kome su izložene skulpture, nadgrobne stele, delovi arhitektonske plastike, sarkofazi. Galerija spomen zbirke-legata Miodraga Markovića izlaže, u okviru stalne postavke, umetničke slike. Neki od umetnika čije se slike nalaze u zbirci su: Jovan Bijelić, Milan Konjović, Zora Petrović, Ljubica Sokić, Peđa Milosavljević i dr. U Etno parku na brdu Tulba je izložba na otvorenom (objekti narodnog graditeljstva). Šator posvećen Požarevačkom miru, na Tulbi, je replika šatora u kome je mir iz 1718. godine potpisan, i u njemu se nalazi prigodna izložba. U Galeriji savremene umetnosti svoje slike  izlažu akademski slikari.

 

Spomen obeležje Požarevački mir

 

Posebni programi

 

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 20 časova - Otvaranje izložbe "Arheoakustika sakralne arhitekture srednjovne Srbije" - Autori izložbe: Zorana Đorđević, Dragan Novković i Marija Dragišić. Izložba je posvećena prvim arheoakustičkim istraživanjima kod nas – ispitivanju odnosa zvuka i graditeljskog nasleđa srednjovekovne Srbije. Posetioci će moći da vide akustičke sudove ugrađivane u masivne zidove srednjevekovnih crkava, klepalo o koje se udaralo kao poziv na molitvu i neumsku notaciju korišćenu u onovremenim pojačkim knjigama. Takođe, kroz interaktivnu audio-video animaciju, posetioci će moći sami da ispituju akustiku crkava iz različitih perioda srednjovekovnog graditeljstva. Izložba se organizuje u Galeriji savremene umetnosti.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) - Arheološka izložba Dragane Spasić - Đurić  "Iz morskih dubina u Viminacijum" - Izložba kozmetičkih kutijica i drugih predmeta izrađenih od školjki. Izložba se organizuje u Glavnoj zgradi muzeja.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 18 do 19.30 časova - Umetničko arheološka radionica "Arheologija i umetnost" - Autori  arheolog Teodora Branković i istoričar umetnosti Marina Radosavljević. Likovna radionica namenjena je deci nižih razreda osnovnih škola.  Deca će u dodiru sa predmetima i fotografijama iz arheološke zbirke likovno oživeti svoje viđenje starina. Radionica ima za cilj da stvori komunikaciju između arheologije i savremene umetnosti kroz interaktivno upoznavanje sa arheološkim predmetima i njihovim umetničkim viđenjem na kreativan način. Dečiji radovi nastali ovom prilikom biće izloženi u prostoru Legata. Radionica se organizuje u Legatu Miodraga Markovića.

 

Adresa: dr Voje Dulića 10
Sajt: Narodni muzej Požarevac 

Osnivači