Loading...
2019

Narodni muzej Kruševac

Stalna postavka

Stalna postavka Narodnog muzeja Kruševac obuhvata hronološki opseg od praistorije, preko antike i srednjeg veka, kroz razdoblje turske prevlasti i obnove srpske državnosti, sve do sredine XX stoleća. Organizovana u dva nivoa reprezentativnog muzejskog zdanja, stalna postavka je raspoređena na 583 m² izložbenog prostora. Odabrani eksponati, kao i sama postavka u celini svedoče o kulturnom i istorijskom razvoju kruševačkog kraja vodeći posetioce hronološki i slikovito kroz istorijska razdoblja. U prizemlju, stalna postavka obuhvata hronološki raspon od praistorije sve do početka XIX veka. Postavka ima za cilj da kroz reprezentativan materijal prirodnjačke i arheološke građe ilustruje i približi svakodnevni život u neolitu, bronzanom i gvozdenom dobu i antičkom periodu. Kao tematske celine, predstavljena su tri moravska grada ‒ Kruševac, Stalać i Koznik, s posebnim akcentom na Kruševački grad te period vladavine kneza Lazara. Na slikovit i jezgrovit način postavka u prizemlju pruža osvrt na Kosovski boj, kao i period despota Stefana Lazarevića.

Izložbeni prostor na spratu sačinjavaju dve celine. Prva obuhvata stalnu postavku, dok drugu čini Svečana sala, prostor namenjen realizaciji tematskih izložbi kako samog Narodnog muzeja Kruševac, tako i drugih muzejskih ustanova.

Celina posvećena stalnoj postavci hronološki je nastavak postavke u prizemlju i oduhvata period HIX i XX stoleća. Predstavljen je bogat etnografski i istorijski materijal koji ilustruje najznačajnije segmente razvoja seoske i urbane kulture na ovom prostoru, period Prvog i Drugog srpskog ustanka, kao i Prvog i Drugog svetskog rata.

U poslednjem segmentu ove celine posetioci će biti u mogućnosti da vide izbor likovnih radova i dokumentacione građe iz legata Milana Milovanovića i Dragoslava Vasiljevića ‒ Fige, koji u potpunosti korespondiraju sa raznolikim materijalom koji odslikava međuratni period.

Radno vreme Narodnog muzeja Kruševac je svakog dana, uključujući dane vikenda i praznika, od 8 do 20 čas.
Za Evropsku noć muzeja, od 18 do 19. maja 2019, Narodni muzej Kruševac radiće do 01 časa.

Kuća Simića

Smeštena u samom gradskom centru, nadomak Spomenika kosovskim junacima, Kuća Simića spada u najstarije očuvane objekte u Kruševcu i svojom arhitekturom svedoči orijentalni izgled nekadašnje čaršije. Po stilskim odlikama, može se pretpostaviti da je građena krajem XVIII ili početkom XIX stoleća. Isprva konak begovske porodice Vrenčevića, izazivača spora koji će biti povodom prisajedinjenja grada Kneževini Srbiji (1833), kuću je otkupio knez Miloš i poklonio je svome kumu, Stojanu Simiću, jednoj od najmarkantnijih ličnosti srpske političke istorije XIX veka. Stalna postavka u Kući Simića ima za cilj da odabirom predmeta iz muzejskih zbirki prikaže deo porodičnog života u kruševačkoj varoši kroz enterijer jednog građanskog doma na prelazu iz XIX u XX vek. Redovnim programskim aktivnostima, koji se umnogome realizuju u saradnji sa građanstvom, Kuća Simića nastoji da afirmiše duh nekadašnje varoši, apostrofirajući gradski život i kulturu na razmeđu vekova.

Osim stalne postavke u Kući Simića otvorena je i izložba „Od salveta do lajka“, realizovana u saradnji sa građanstvom, koju će publika imati prilike da pogleda i tokom trajanja manifestacije Muzeji za 10.

Kuća Simića radi radnim danom i subotom od 08 do 15 časova.
Za Evropsku noć muzeja, od 18 do 19. maja 2019, Kuća Simića radiće do 01 časa.

Umetnička galerija Narodnog muzeja Kruševac

U Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja Kruševac u okviru manifestacije Muzeji za 10 biće priređena izložba autorke Dragane Jovanović Žarevac iz Beograda. Izložba će biti otvorena 14. 05. 2019. godine u 19 časova i trajaće do 14. 06. 2019. godine. 

Umetnička galerija Narodnog muzeja Kruševac radi od ponedeljka do petka od 08 do 18 čas.
Za Evropsku noć muzeja, od 18 do 19. maja 2019, Umetnička galerija Narodnog muzeja  Kruševac radiće od 18 do 01 časa.

Adresa: Trg despota Stefana 15
Sajt: Narodni muzej Kruševac

Osnivači