Loading...
2019

Народни музеј Аранђеловац

Миленијум

Сложена слика живота на простору централне Шумадије  од самог освита људског рода до данашњих дана: археолошки налази као сведочанства живота и културе древних људских заједница од праисторије до средњег века; војна опрема и наоружање из устанака и ратова новијег доба; етнолошки предмети везани за народни живот и обичаје шумадијског села; развој Буковичке Бање. Посебан сегмент сталне поставке чине палеонтолошки налази, фосилни остаци животиња које су крајем леденог доба насељавале степе у околини пећине Рисоваче.

Фрагмент фреске

Свет у керамици

Поставка савремене уметничке керамике настале на међународној  Смотри уметности "Мермер и звуци", на којој учествују аутори са свих континената; ова јединствена музејска колекција на репрезентативан начин осликава и технолошке иновације и најразличитије облике уметничког изражавања у глини током последњих пет деценија. По значају и уметничким дометима ова збирка се сврстава међу водеће сродне колекције у интеѕнационалним оквирима.

Вођење кроз поставку

Споменик природе "Рисовача"

Стална поставка у пећини Рисовачи, Споменику природе I категорије и археолошком налазишту палеолитске старости (културно добро од великог значаја и природно добро од изузетног значаја).

Знаменито место "Орашац"

Стална поставка везана за најзначајније догађаје српске националне историје (Први српски устанак и утемељење државности), Марићевића јаруга (место подизања устанка), Црква Вазнесења Господњег, Спомен школа.

Знаменито место "Орашац"

Посебни програми

13. мај у 19 часова: Изложба "Сусретања" - Народни музеј у Аранђеловцу је од пре неколико година започео акцију обогаћивања фонда ликовне уметности. Са тим циљем реализује се Ликовна колонија у Орашцу на којој сваке године сазив изнедри десет уметничких дела најзначајнијих стваралаца на актуелној српској уметничкој сцени. Музеј користи јединствену прилику да на овој манифестацији премијерно прикаже изложбу "Сусретања" где ће бити изложена сва уметничка дела која су у протекле три године постала део ликовне збирке.  Изложба сведочи о међусобним сусретањима уметника, њиховим сусретањима са природом, људима, културним наслеђем, публиком...

Едукативни програм радионица "Сусретања": Радионица за децу вишег основношколског и средњошколског узраста, на којој ће учесници (кустос, професори ликовне културе, гости уметници…) дискутовати о сопственом "сусретању" са изложбом, а потом израђивати ликовна дела инспирисана радовима савремених уметника.

Адреса:

Мишарска 19


Сајт: Народни музеј Аранђеловац

Оснивачи