Loading...
2018

Muzej pozorišne umetnosti Srbije

Izložba "Kir Janja na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu"

 

Muzej pozorišne umetnosti Srbije nema stalnu postavku, već priređuje periodične tematske izložbe o teatru i pozorišnim umetnicima u Srbiji. Autor aktuelne postavke u maju  "Kir Janja na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu" je Biljana Ostojić, a izložba je organizovana povodom 150 godina Narodnog pozorišta.

Kir Janja, Narodno pozorište u Beogradu

 

Posebni programi

 

14. maj u 12 časova - Stručno vođenje kroz izložbu

14. maj u 18 časova - Koncert u okviru projekta "Dar različitosti" - Projekat se bavi osnaživanjem, motivacijom i integracijom u vršnjačku grupu adolescenata sa autizmom i drugim razvojnim problemima (poput disgrafije, diskalkulije, disleksije, poremećaja pažnje), putem različitih grana umetnosti i individualnog pristupa svakom učesniku. Projekat je od izuzetne važnost i za razvoj svakog prosečnog tinejdžera, koji kroz umetničke aktivnosti uči da poštuje različitost i razvija toleranciju. Projekat obuhvata muzičke, dramske i likovne radionice u kojima mladi zajedničkom stvaralačkom energijom realizuju umetničko delo i kroz umetnost ostvaruju svoje snove. Na koncertu će učesnici u projektu pokazati šta su do sada naučili. Organizator projekta i koncerta je Muzičko-opersko-teatarska organizacija MOTO, u saradnji sa VIS Nebograd, Humanitarnom organizacijom za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju „Dečje srce“, Fakultetom za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju FASPER, a pod pokroviteljstvom Fondacije „Trag“ i Eurobank Srbija.

15. maj u 12 časova - Stručno vođenje kroz izložbu

15. maj u 18 časova - Koncert nagrađenih učenika MŠ "Josif Marinković" - Muzej pozorišne umetnosti Srbije je tradicionalni domaćin godišnjeg koncerta u kojem učestvuju učenici Muzičke škole „Josif Marinković“ – dobitnici nagrada na prolećnim muzičkim takmičenjima.

16. maj u 10 časova - Igramo se pozorišta u muzeju - U okviru projekta „Škola za publiku“, Muzej pozorišne umetnosti Srbije je ove godine organizovao ciklus radionica za decu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, pod nazivom „Kreiramo pozorište“. Uz pomoć studenata Učiteljskog fakulteta predvođenih profesorkom Jadrankom Barzut, mlađi osnovnoškolci su se upoznavali sa ulogom i značajem Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, a naročito sa pozorištem i procesom rada u teatrima – kroz samostalno kreiranje delova scenografije i kostima, pravljenjem minijaturne verzije teatra senki i sl. U završnici ciklusa održaće se radionica namenjena deci uzrasta od 7 do 10 godina.


Edukativne radionice

16. maj u 13 časova - Stručno vođenje kroz izložbu

16. maj u 18 časova - Master art akademci za 10 - Koncert učenika Master art akademije.

17. maj u 11 časova - Stručno vođenje kroz izložbu

17. maj u 14 časova - Igramo se pozorišta u muzeju - U okviru projekta „Škola za publiku“, Muzej pozorišne umetnosti Srbije je ove godine organizovao ciklus radionica za decu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, pod nazivom „Kreiramo pozorište“. Uz pomoć studenata Učiteljskog fakulteta predvođenih profesorkom Jadrankom Barzut, mlađi osnovnoškolci su se upoznavali sa ulogom i značajem Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, a naročito sa pozorištem i procesom rada u teatrima – kroz samostalno kreiranje delova scenografije i kostima, pravljenjem minijaturne verzije teatra senki i sl. U završnici ciklusa održaće se radionica namenjena deci uzrasta od 7 do 10 godina.

17. maj u 16 časova - I mi smo pozorište - Predstava u izvođenju polaznika ciklusa radionica „Kreiramo pozorište“.

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 12 časova - Stručno vođenje kroz izložbu

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 13 i 15 časova - Radionica za odrasle "Pozorišna maska" - Kroz istoriju pozorišta, značaj i uloga maske su se menjali, ali ona i danas ima svoje mesto na sceni. I ne samo maska koja se postiže šminkom, već i ona koja se pravi od najraznovrsnijih materijala i koju scenski umetnici nose tokom cele predstave ili neke scene, ili je menjaju „a vista”. Majstor za izradu ovakvih maski, svakako jedan od najboljih kod nas je Radica Komazec, modistkinja u Narodnom pozorištu u Beogradu, koja će nešto od svog umeća podeliti sa zainteresovanima u dva zakazana termina. Radionica je namenjena odraslima (studentima i starijima).

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 19 časova - Studenti za 10 - Koncert studenata Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) - Teatroteka - Maraton - Sterija na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu - Narodno pozorište u Beogradu ove i sledeće godine obeležava veliki jubilej – 150 godina od osnivanja, tj. od ulaska u zgradu u kojoj i danas živi i radi. Jovan Sterija Popović je jedan od inicijatora osnivanja našeg nacionalnog teatra (još 1841, kada je bio jedan od osnivača Teatra na Đumruku), a njegova dela su od prvih dana okosnica nacionalnog repertoara. Muzej pozorišne umetnosti Srbije ovaj jubilej, između ostalog, obeležava izložbom Kir Janja na sceni Narodnog pozorišta koju će videti i posetioci u okviru manifestacije „Muzeji za 10“, kao i vanrednim programom Teatroteke, svojevrsnim maratonom snimaka predstava po Sterijinim komadima, u izvođenju ansambla Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Program Teatroteke: u 10 časova - Kir Janja – reditelj Egon Savin (1992), u 12 časova Pokondirena tikva – reditelj Jagoš Marković (2007), u 14 časova Laža i paralaža – reditelj Jug Radivojević (2006), u 16 časova Rodoljupci – reditelj Andraš Urban (2015).

Radno vreme: od 9 do 18, u subotu 19. maja do 24 časa
Adresa: Gospodar Jevremova 19
Sajt: Muzej pozorišne umetnosti Srbije

Osnivači