Loading...
2018

Muzej Jugoslavije

Objekat Stari muzej

 

Muzejska laboratorija (rad na stalnoj postavci koji je otvoren za publiku) u objektu. Na postavci su jedna naspram druge izloženi delovi kolekcije nekadašnjeg Memorijalnog centra "Josip Broz Tito" i Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije, čijim spajanjem je 1996. Muzej Jugoslavije nastao. Radno vreme od 10 do 18 časova.

Otvaramo depo

 

Objekat Kuća cveća

 

Izložba Figure sećanja tumači rituale iz doba Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), koji su se održali do danas i mesto koje u njima imaju predmeti i objekti u sastavu današnjeg Muzeja Jugoslavije. Izložba nastavlja da istražuje na koji način različite društvene grupe stvaraju i održavaju sećanje na Jugoslaviju i Tita. Pored već izloženih štafeta različitih darodavaca, na izložbi je posebno izdvojena prva štafeta mladosti, a posetioci imaju priliku da pročitaju poruku koju nosi, sagledaju putanju njenog kretanja i da pogledaju arhivske fotografije i video-snimak štafetnog trčanja i sleta, održanog povodom prvog Dana mladosti na stadionu JNA. Radno vreme od 10 do 18 časova.

Kuća cveća

 

Posebni programi

 

Od 14. do 20. maja u 16 časova - Stručna vođenja kroz rad na stalnoj postavci Muzeja Jugoslavije Muzejska laboratorija u objektu Stari muzej. Kroz kompleks vode članovi studentskog kluba Muzeja Jugoslavije.

Otvaramo depo

Projekat Kabinet Jugoslavija u šest muzeja u Beogradu

Obeležavanje sto godina od formiranja jugoslovenske države Muzej Jugoslavije otpočeće projektom Kabinet Jugoslavija u saradnji sa partnerskim ustanovama kulture. Autori projekta su: Momo Cvijović, muzejski savetnik, Miloš Bogdanović, kustos, i Ana Radić, saradnica za odnose sa javnošću.

Projekat Kabinet Jugoslavija ima tri cilja: da se približi beogradskoj publici, promoviše raznovrsnost svojih zbirki i unapređuje međuinstitucionalnu saradnju. Odabir predmeta izvršen je tako da prikaže vrednost eksponata Muzeja Jugoslavije, koji mogu biti i važni delovi kolekcija drugih muzeja. Predmeti koji će biti izloženi u muzejima tokom manifestacije:

Muzej savremene umetnosti u Beogradu – snimak Muzeja savremene umetnosti u izgradnji, iz juna 1963. godine, koji je fotografisao Josip Broz Tito prilikom putovanja brodom Krajina sa predsednikom Indonezije, Ahmetom Sukarnom.

Muzej Vuka i Dositeja – prepiska između Vuka Karadžića i Isidora Stojanovića, rektora Beogradskog liceja, iz 1833. godine (jedno pismo Vuka Karadžića i dva pisma Isidora Stojanovića), poklon Titu od dr Ljubomira Vulovića, šefa dečjeg odeljenja Železničke bolnice u Beogradu, 5. juna 1956. godine.

Muzej Ive Andrića – knjiga Travnička hronika, iz fonda Biblioteke celina Josipa Broza Tita, na arapskom jeziku, iz 1964. godine, koju je preveo dr Sami Durubi, sirijski političar, diplomata, pisac, prevodilac i sirijski ambasador u Jugoslaviji, Brazilu i Maroku. Biće izloženo i nekoliko fotografija iz našeg fonda – susret Josipa Broza Tita i Samija Durubija dok je bio ambasador u Jugoslaviji, kao i fotografije Ive Andrića iz legata Stevana Kragujevića.

Jevrejski istorijski muzej – poklon Josipu Brozu od dr Nahuma Goldmana, predsednika Svetskog jevrejskog kongresa, 1972. godine, pehar, krčag i boca iz rimskog perioda, I vek n. e., Palestina.

Prirodnjački muzej – zbirka od 11 minerala i kristala (rodohrozit, barit, kristal gips, pseudomorfoza na kvarcu, galenit, siderit) upakovanih u specijalno ručno izrađenu vitrinu. Poklon od kolektiva rudnika Zletovo, Makedonija.

Muzej primenjene umetnosti – srebrnazdela sa poklopcem, poklon Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona Josipu Brozu Titu, iz 1971. godine. Proizvođač: Fumanti, Italija.

 

Radno vreme u toku manifestacije: od 10 do 18 časova
Adresa: Mihaila Mike Jankovića 6
Sajt: Muzej Jugoslavije

 

Osnivači