Loading...
2018

Gradski muzej Vršac

Zgrada Konkordije

 

"Banatski kolaž", stalna postavka predmeta iz Etnološke zbirke vršačkog muzeja vezanih za zanate, nošnju, svakodnevni život i običaje na području Banata.

"Vršačka hronika", hronika grada Vršca kroz 19. i početak 20. veka prikazana u nekoliko priča: nastanak grada, industrijalizacija, kultura, svakodnevni život, sport.

"Hladno oružje iz zbirke muzeja", istorijat, tehnike izrade i upotreba raznih vrsta hladnog oružja u rasponu od bronzanog doba do 20. veka iz Istorijske zbirke muzeja.

"Paja Jovanović – Nova postavka", izložba slika i crteža našeg čuvenog slikara Paje Jovanovića iz zbirke muzeja dopunjena sa 2 ulja iz kolekcije Eparhije Banatske u Vršcu, kao  i dosada neizloženim fotografijama i ličnim predmetima slikara.

Apoteka na stepenicama

Izložba "Natura Banatica"

Ova izložba prikazuje  prirodu Banata kroz prezentaciju faune i flore područja koja se čuva u Prirodnjačkoj zbirci muzeja u Vršcu. Lokacija: Apoteka na stepenicama.

 

Muzej Roberta Hemerštila u Gudurici

 

U muzeju se mogu videti slike, grafike i crteži Roberta Hamerštila, austrijskog slikara rođenog u Vršcu, kao i izložba "Delići sećanja" koja prikazuje kratku istoriju sela Gudurice, poznatog po proizvodnji vina i populaciji koju čine 17 etničkih zajednica. Posete po prethodnoj najavi.

Vršački zamak

Vršački zamak

Srednjevekovno utvrđenje na vršačkom bregu. Posete po prethodnoj najavi.

 

Posebni programi

 

Od 14. do 20. maja od 10 do 22 časa - Izložba "Kad smo upalili sijalice…" - Izložba nas upoznaje sa industrijskim nasleđem našeg grada u 19. veku kada nastaju prve elektrane, elektrificiraju se pruge, a industrija doživljava nagli razvoj. Lokacija: Konkordija.

Od 14. do 20. maja od 10 do 22 časa - Radionice "Nasleđe potomcima" - Više radionica koje će realizovati kustosi muzeja u saradnji sa učenicima srednjih škola i Pedagoškog fakulteta u Vršcu sa temama po njihovom izboru vezanim za nasleđe. Lokacija: Konkordija.

 

 

Radno vreme u toku manifestacije: od 10 do 22 časa
Adresa: Bulevar Žarka Zrenjanina 20
Sajt: Gradski muzej Vršac

Osnivači