Loading...
2018

Galerija Doma Vojske Srbije

Rezbareni salon

 

U toku manifestacije posetioci će imati priliku da pogledaju dve izložbe: gostovanje Muzeja grada Novog Sada "Portreti iz Novosadskih fotografskih ateljea kraj 19. početak 20 veka" u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije, kao i izložbu izložbu "Dijanina deca" u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.

 

Velika galerija

 

Posebni programi

 

15. maj u 14 časova - "Kroz prostor i vreme Ratničkog Doma" Obilazak zgrade i upoznavanje sa istorijom arhitekture palate Ratničkog doma. Zgrada Doma Vojske Srbije, nekadašnja palata Ratničkog doma, predstavlja svojevrsni spomenik kulture izgrađen u periodu od 1929. do 1931. godine, prema projektu arhitekata Jovana Jovanovića i Živka Piperskog. Dogradnjom iz 1939. godine, zadržana je identična stilska formulacija prvobitnog objekta. Rađena u modernističkom duhu međuratnih zdanja sa istaknutom ugaonom kulom i arkadnim nizom sa masivnim stubovima i širokim stepeništem, palata svojom vizurom potvrđuje vojnu funkciju objekta. Obavezna prijava: 011/ 3234 - 712

16. maj u 17 časova - Predavanje "Počeci istorije fotografije u Novom Sadu" -  Ivana Jovanović Gudurić, viši kustos Muzeja grada Novog Sada, će u ovkiru predavanja predstaviti prve novosadske fotografske ateljee, sa čijim radom je započela istorija fotografije u ovom gradu još 50-ih godina 19. veka. Biće reči o širem društvenom kontekstu u kojem se pojavila fotografija na našim prostorima i njenom značaju u formiranju novog, građanskog životnog stila. Prikazom rada odabranih fotografa (poput Georgija Kneževića, Johana Rehnicera, Josifa Singera...) sagledaćemo šire evropske trendove u portretnoj fotografiji, koje su usvajali i sledili ovdašnji svetlopisci.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 13 časova- Stručno vođenje kroz izložbu "Dijanina deca" - Izložba koja je posvećena najvećoj akciji spasavanja dece u Drugom svetskom ratu,  biće održana u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije od 15. maja do 14. juna 2018. godine.  Izložba donosi i priče o pojedinačnim sudbinama dece koja su ostala u životu zahvaljujući akciji Dijane Budisavljević i njenih saradnika. Izložba je deo projekta "Dijanina deca" koji sadrži i dokumentarni film koji će uskoro biti emitovan na Prvom programu RTS-a. Na izložbi će biti prezentovane dokumentarne fotografije, transportne liste i  delovi kartoteke koje je o svakom spasenom detetu Dijana vodila. Autor izložbe je Slađana Zarić, a autor arhitekture izložbe Ivan Mangov. Izložba je realizovana u produkciji Ministarstva odbrane RS i Radio-televizije Srbije.

Radno vreme: od 11 od 19 časova, u subotu 19. maja od 11 do 01 čas
Adresa: Braće Jugovića 19
Sajt: Medija centar "Odbrana"

 

Osnivači