Loading...
2018

Narodni muzej Zaječar

Stalna postavka 

 

Idejnim rešenjem i izloženim eksponatima dočaran je dug život na prostoru Zaječara i njegove neposerdne okoline – od arheološkog nalazišta Feliks Romulijana, koje sadrži svedočanstva o životu od praistorije do srednjeg veka, preko života na prostorima Timočke krajine od pada pod Tursku vlast do dans, etničke šarolikosti, do bogatog duhovnog  i kulturnog nasleđa stanovnika ovog kraja.

Radul begov konak

Posebni programi 

 

14. maj u 19 časova - Otvaranje izložbe nastavnika likovne kulture - Na izložbi će biti predstavljeni likovni radovi 25 nastavnika likovne kulture koji rade u školama Zaječarskog i Borskog upravng okruga. Izložba se organizuje u Galeriji Radul begovog konaka.

15. maj u 13 časova - Predstavljanje knjige prof. dr Milke Čanak Medić "Romulijana (Gamzigrad)" - Publikacija o Romulijani, najočuvanijem primeru kasnoantičke dvorske arhitekture, koja se od 2007. nalazi na UNESKO Listi svetske kulturne baštine, donosi obilje podataka o antičkoj palati i njenom životu. Program se odvija na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana.


Arheološki lokalitet Romulijana

17. maj u 19 časova - Projekcija filma "Ruski rezervat" iz fonda Zlatni vitez - Projekcija filma sa Međunarodnog filmskog festivala dokumentarno-duhovnog filma Zlatni vitez, u okviru saradnje Narodnog muzeja Zaječar i Eparhije Timočke. Projekcija se organizuje u Galeriji Radul begovog konaka.

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 19 časova - Izložba slika "Prag i srpski slikari" - Izložba autora Nenada Ognjenovića prikazuje dela srpskih slikara koji su stvarali krajem 19. i početkom 20. veka, a na čije je umetničko formiranje uticalo školovanje ili usavršavanje na Likovnoj akademiji u Pragu. Izložba se organizuje u Galeriji Narodnog muzeja Zaječar.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 19 časova - Život predmeta - Na izložbi će publici premijerno biti predstavljeno pet eksponata iz arheološke, etnološke, istorijske i umetničke zbirke, koji govore zanimljive priče o vremenu iz koga su nastali, ljudima koji su ih stvarali i vlasnicima koji su ih čuvali.

 

Adresa: Dragosava Srejovića 2
Sajt: Narodni muzej Zaječar

Osnivači