Loading...
2018

Народни музеј Зајечар

Стална поставка 

 

Идејним решењем и изложеним експонатима дочаран је дуг живот на простору Зајечара и његове непосердне околине – од археолошког налазишта Феликс Ромулијана, које садржи сведочанства о животу од праисторије до средњег века, преко живота на просторима Тимочке крајине од пада под Турску власт до данс, етничке шароликости, до богатог духовног  и културног наслеђа становника овог краја.

Радул бегов конак

Посебни програми 

 

14. мај у 19 часова - Отварање изложбе наставника ликовне културе - На изложби ће бити представљени ликовни радови 25 наставника ликовне културе који раде у школама Зајечарског и Борског управнг округа. Изложба се организује у Галерији Радул беговог конака.

15. мај у 13 часова - Представљање књиге проф. др Милке Чанак Медић "Ромулијана (Гамзиград)" - Публикација о Ромулијани, најочуванијем примеру касноантичке дворске архитектуре, која се од 2007. налази на УНЕСКО Листи светске културне баштине, доноси обиље података о античкој палати и њеном животу. Програм се одвија на археолошком локалитету Феликс Ромулијана.


Археолошки локалитет Ромулијана

17. мај у 19 часова - Пројекција филма "Руски резерват" из фонда Златни витез - Пројекција филма са Међународног филмског фестивала документарно-духовног филма Златни витез, у оквиру сарадње Народног музеја Зајечар и Епархије Тимочке. Пројекција се организује у Галерији Радул беговог конака.

18. мај (Међународни дан музеја) у 19 часова - Изложба слика "Праг и српски сликари" - Изложба аутора Ненада Огњеновића приказује дела српских сликара који су стварали крајем 19. и почетком 20. века, а на чије је уметничко формирање утицало школовање или усавршавање на Ликовној академији у Прагу. Изложба се организује у Галерији Народног музеја Зајечар.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 19 часова - Живот предмета - На изложби ће публици премијерно бити представљено пет експоната из археолошке, етнолошке, историјске и уметничке збирке, који говоре занимљиве приче о времену из кога су настали, људима који су их стварали и власницима који су их чували.

 

Адреса: Драгосава Срејовића 2
Сајт: Народни музеј Зајечар

Оснивачи