Loading...
2018

Muzej Ponišavlja u Pirotu

Stara kuća Pirota

 

Stalna postavka smeštena je u kući porodice Hristić, koja potiče iz sredine 19. veka. Zbog svojih arhitektonskih i istorijskih karakteristika, ima status spomenika kulture od izuzetnog značaja. Postavka je ambijentalnog karaktera i oslanja se na izgled kuća uglednih građana Pirota u periodu pre i posle oslobođenja od Turaka. Dominiraju pirotski ćilimi. U novije vreme kompleks Muzeja poslužio je  kao prostor za snimanje filmova "Zona Zamfirova" i "Ivkova slava".

Radnim danima stalna postavka Stara kuća Pirota, biće otvorena od 8:00 do 15:00. subota 19. maja, od 9:00 do 14:30, i 19:00 do 01:00.

 

Stalna arheološka postavka

 

Stalna arheološka postavka , ulica Vojvode Momčila bb. smeštena je u kompleksu srednjevekovnog Pirotskog grada, koji je spomenik kulture od velikog značaja. Postavku čine predmeti materijalne kulture pirotskog kraja, počev od mlađeg kamenog doba. Radno vreme postavke: radnim danima od 8.00 do 15:00.

 

Posebni programi

 

Od 14. do 18. maja od 18 do 19.30 časova - Radionica kaligrafije - Radionica se organizuje u Galeriji Muzeja Ponišavlja. Namenjena je prvenstveno srednjoškolcima, ali biće otvorena i za ostale kategorije učesnika. Polaznici će savladavati veštinu lepog pisanja kroz bavljenje modernom kaligrafskom primenm srpskog ćiriličnog pisma. Radionicu vodi Andrej Jovanović, akademski umetnik i udruženje "Edu pero".

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 10 časova - Muzej u koferu -Muzej u gostima u vrtiću, kustos Tatijana Karanović.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 20.30 časova - Otvaranje izložbe "Sa osobitim zadovoljstvom" - Izložba je inspirisana knjigom pod naslovom  "Kako se pišu pisma (srpska korespondencija)" u izdanju Srpske izdavačke knjižare i štamparije Braće M. Popvića, izdate u Novom Sadu o Petrov-dnu 1897. Na izložbi će biti prikazane razne forme korespondencije s kraja 19. i početka 20. veka: trgovačka pisma, lična dokumenta, vizit karte, isprave, kao i razna privatna pisma, poput dopisivanja i otpisivanja, ljubavnih pisama, čestitki i slično. U postavci će biti zastupljeni podjednako predmeti muzejskih zbirki, kao i privatne kolekcije i lične arhive Piroćanaca, takođe i primerci iz Istorijskog arhiva u Pirotu. Autor izložbe Tatijana Karanović, kustos Muzeja Ponišavlja, a izložba se otvara u Galeriji Muzeja Ponišavlja.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 21 čas - SMS iz Muzeja - Druženje učenika i profesora Gimnazije i Tehničke škole u dvorištu Muzeja uz prezentaciju aktuelnih đačkih dostignuća, odnosno predstavljanje đačkih dostignuća iz raznih oblasti: stranih jezika, istorije, istorije umetnosti, fizike i slično.

 


Adresa: Nikole Pašića  49
Sajt: Muzej Ponišavlja u Pirotu

Osnivači