Loading...
2018

Музеј Понишавља у Пироту

Стара кућа Пирота

 

Стална поставка смештена је у кући породице Христић, која потиче из средине 19. века. Због својих архитектонских и историјских карактеристика, има статус споменика културе од изузетног значаја. Поставка је амбијенталног карактера и ослања се на изглед кућа угледних грађана Пирота у периоду пре и после ослобођења од Турака. Доминирају пиротски ћилими. У новије време комплекс Музеја послужио је  као простор за снимање филмова "Зона Замфирова" и "Ивкова слава".

Радним данима стална поставка Стара кућа Пирота, биће отворена од 8:00 до 15:00. субота 19. маја, од 9:00 до 14:30, и 19:00 до 01:00.

 

Стална археолошка поставка

 

Стална археолошка поставка , улица Војводе Момчила бб. смештена је у комплексу средњевековног Пиротског града, који је споменик културе од великог значаја. Поставку чине предмети материјалне културе пиротског краја, почев од млађег каменог доба. Радно време поставке: радним данима од 8.00 до 15:00.

 

Посебни програми

 

Од 14. до 18. маја од 18 до 19.30 часова - Радионица калиграфије - Радионица се организује у Галерији Музеја Понишавља. Намењена је првенствено средњошколцима, али биће отворена и за остале категорије учесника. Полазници ће савладавати вештину лепог писања кроз бављење модерном калиграфском применм српског ћириличног писма. Радионицу води Андреј Јовановић, академски уметник и удружење "Еду перо".

18. мај (Међународни дан музеја) у 10 часова - Музеј у коферу -Музеј у гостима у вртићу, кустос Татијана Карановић.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 20.30 часова - Отварање изложбе "Са особитим задовољством" - Изложба је инспирисана књигом под насловом  "Како се пишу писма (српска кореспонденција)" у издању Српске издавачке књижаре и штампарије Браће М. Попвића, издате у Новом Саду о Петров-дну 1897. На изложби ће бити приказане разне форме кореспонденције с краја 19. и почетка 20. века: трговачка писма, лична документа, визит карте, исправе, као и разна приватна писма, попут дописивања и отписивања, љубавних писама, честитки и слично. У поставци ће бити заступљени подједнако предмети музејских збирки, као и приватне колекције и личне архиве Пироћанаца, такође и примерци из Историјског архива у Пироту. Аутор изложбе Татијана Карановић, кустос Музеја Понишавља, а изложба се отвара у Галерији Музеја Понишавља.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 21 час - СМС из Музеја - Дружење ученика и професора Гимназије и Техничке школе у дворишту Музеја уз презентацију актуелних ђачких достигнућа, односно представљање ђачких достигнућа из разних области: страних језика, историје, историје уметности, физике и слично.

 


Адреса: Николе Пашића  49
Сајт: Музеј Понишавља у Пироту

Оснивачи