Loading...
2018

Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje „Gradac“ Raška

Kuća Kursulića

 

Stalna postavka

Memorijal "Raška – ratna prestonica Kraljevine Srbije 1915" 

Sled istorijskih događaja pretvorio je Rašku u jesen 1915. u privremenu ratnu prestonicu Kraljevine Srbije. Krajem oktobra, u Rašku je prispela Vlada, Vrhovna komanda, princ Aleksandar Karađorđević, predstavnici savezničkoh diplomatskih misija, te činovnici važnijih državnih namesništava. Za sedište Vlade bila je određena kuća uglednog i imućnog Raščanina Ljubomira Kursulića, smeštena na samom ulazu u grad iz pravca Kraljeva. Vlada je u njoj boravila 13 dana, to jest do 12. novembra i za to vreme održala 11 sednica na kojima su, osim svakodnevne analize spoljnopolitičke i situacije na bojištu, donete i neke od, pokazaće se kasnije, sudbonosnih odluka po sudbinu srpske države.

U čast 100-te godišnjice boravka Vlade Kraljevine Srbije u Raški, 2015. godine, otvoren je memorijal – trajna postavka u kojoj se pored brojnih fotografija, rekonstruisanih uniformi i drugih relevantnih detalja, našao i prostor posvećen slavnoj heroini Prvog svetskog rata, Milunki Savić, koja potiče iz ovih krajeva (Jošanička Banja).  Posebno mesto zauzima fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja.

 

Posebni programi

 

14. maj u 18 časova - Tribina: Muzej i njeno veličanstvo publika - Gosti: dr Biljana Đorđević, Narodni muzej u Beogradu i dr Dušica Bojić, Istorijski muzej Srbije. Tribinu vodi kustos Sonja Milićević, Centar za kulturu "Gradac" Raška. Tribina predstavlja uvod u ovogodišnju manifestaciju i objediniće dva segmenta. U okviru prvog, o početnoj ideji i cilju pokretanja manifestacije Muzeji za 10, o značaju povezivanja muzeja, kao i o rezultatima postignutim nakon tri godine njenog održavanja, govoriće jedna od inicijatora i prva koordinatorka manifestacije dr Biljana Đorđević  iz Narodnog muzeja u Beogradu. U okviru drugog segmenta, direktorka Istorijskog muzeja Srbije, dr Dušica Bojić govoriće o novim muzeološkim interpretativnim modelima i kroz primere dobre prakse, odnosno kroz prezentaciju uspešnih izložbi Istorijskog muzeja Srbije pokazati kako zainteresovati javnost za muzej i motivisati publiku da posećuje muzej i aktuelne izložbe. Tribina se organizuje u Galeriji Centra za kulturu “Gradac“.

Trio Anima

15. maj u 18 časova - Koncert: Trio Anima “Les chemins de l’Amour“ (Putevi ljubavi) - Trio Anima iz Niša čine profesorke Fakulteta umetnosti u Nišu: Aleksandra Ristić (sopran), Ana Veličković Igić (flauta) i Ingrid Janković (klavir). U potrazi za novim muzičkim izrazom i izazovom triu će se pridružiti njihov kolega profesor Aleksandar Jakovljević (violončelo). Na koncertu će biti izveden ciklus kompozicija "Chansons Madecasses" Morisa Ravela, originalno pisan za ovaj kvartet, a ostale numere su obrade pesama komponovanih za glas i klavir. Adaptacije svih kompozicija za ovaj nesvakidašnji sastav priredio je mladi kompozitor iz Niša, Predrag Radisavljević. Koncert se organizuje u Galeriji Centra za kulturu “Gradac“.

16. maj u 18 časova - Monodrama: "Moj otac Vuk Karadžić" - Glumica Ljiljana Jakšić maestralno će oživeti lik Vilhelmine Mine Karadžić i omogućiti posetiocima da u prvom licu, kroz sentimentalnu životnu ispovest Vukove kćeri, dožive njeno vreme i uspomene. To je priča o zanimljivostima iz privatnog života, porodičnim teškoćama i nemaštini u kojima je njen otac stvarao,  o ličnostima koje su ga okruživale i o najznačajnijim događajima koji su obeležili njenu porodicu i za nas sve udaljeniji 19 vek. Monodrama se izvodi u Domu kulture Raška.

16. maj u 19 časova - Otvaranje izložbe "Jezik hranitelj naroda" - Iz kolekcije Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu - Gost: Autorka izložbe mr Eliana Gavrilović, muzejski savetnik, kustos Muzeja Vuka i Dositeja. Izložba je dokumentarnog tipa i namenjena je svima koji žele bliže da se upoznaju sa životom i radom pregalaca srpskog jezika i kulture: Vukom Stefanovićem Karadžićem i Dositejem Obradovićem. Čini je dvadeset panoa sa tekstovima koji posetiocima predstavljaju delatnost i rad ova dva velikana. Tekstove prate odabrane fotografije portreta heroja srpske kulture i pejzaža, rađenih tehnikom ulja, crteža i akvarela koji su delo više umetnika. Uz njih se nalaze i reprodukcije  fotografija iz druge polovine 19. veka na kojima su prikazani Vuk Karadžić i članovi njegove porodice. Autori izložbe su mr Eliana Gavrilović, muzejski savetnik, kustos Muzeja Vuka i Dositeja i Marina Pejović, muzejski pedagog. Izložba se otvara u Galeriji Centra za kulturu “Gradac".

Monodrama "Moj otac Vuk Karadžić"

17. maj u 18 časova - Predavanje Animirani gif injegova primena u arhitekturi - Predavač: Sonja Jankov, nezavisni kustos. Predavanje ukratko prikazuje istoriju ovog formata (sajtovi firmi, reminiscencije na optičke igračke XIX veka), a potom analizira odabran korpus popularnih GIF-ova. Kroz analizu ovih GIF-ova, posetioci imaju priliku da se upoznaju sa načinima na koje može nastati GIF, kao i šta sve on može da sadrži. Drugi deo predavanja je prezentacija kustoskog projekta GIF i arhitektura: vizuelna praksa kao kritika. Posetioci će videti kako OMA i Penda arhitekti, Storefront for Art and Architecture i drugi autori i institucije koriste GIF za arhitekturu. Animirani GIF-ovi mogu da predstave procese arhitektonskog projekta, da dokumentuju rušenje zgrada ili makete, da humoristično i kritički pristupe socijalnom stanovanju, prostornim politikama, istoriji arhitekture i svim kulturološkim aspektima arhitekture.  Animirani GIF je besplatan, lako izvodljiv i tehnički zanimljiv format koji se beskrajno vrti i prirodno okruženje mu je internet, te je vidljiv velikom broju nepredviđenih gledalaca. Sve veći broj umetnika i arhitekata ga koristi u svojim prezentacijama, kao i institucije i portali koji se fokusiraju na kulturu. Kao specifičan vid vizuelne komunikacije, animirani GIF je jedan od najprisutnijih formata u elektronskoj komunikaciji. Sonja Jankov (1985, Novi Sad) je nezavisni kustos. Studirala je na Filozofskom fakultetu, usavršavala se u Centru za teoriju kulture i kritiku (Prag, Karlov univerzitet) i stekla zvanje master kulturologa na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Predavanje se organizuje u Galeriji Centra za kulturu “Gradac".

Animirani GIF

17. maj u 19.30 časova - Otvaranje izložbe "Arhetip oblika" - Autor izložbe Lazar Vuković. Izložba predstavlja grafičko-literarni dnevnik umetnika zasnovan na crtežima–minijaturama. Autor je inspiraciju pronašao u spomeničkom nasleđu. Za osnovni motiv uzima nadgrobne spomenike, polazeći od onih u porti crkve Svetih Petra i Pavla u Novom Pazaru, do memorijalnih spomenika na bivšem jugoslovenskom prostoru, dodeljujući im novu dimenziju i drugi kontekst. O radovima će govoriti autor Lazar Vuković i istoričarka umetnosti Danijela Matović. Izložba se otvara u Potkrovlju Kuće Kursulića.

18. maj (Međunarodni dan muzeja) od 7 do 20 časova - Kuća Kursulića - Obilazak stalne postavke "Raška - ratna prestonica Kraljevine Srbije 1915" gde će biti organizovana projekcija dokumentarnog filma "Milunka Savić - heroina velikog rata", autorke Slađane Zarić. Galerija centra za kulturu "Gradac" - Izložba "Jezik hranitelj naroda". Potkrovlje Kuće Kursulića – Izložba "Arhetip oblika".

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 19 do 21 čas - Ćirilica: kulturna i duhovna baština srpskog naroda - Program "Ćirilica - kulturna i duhovna baština srpskog naroda" obuhvata predavanje i prezentaciju o istorijatu ćiriličkog pisma, sa posebnim akcentom na kulturološki aspekt i značaj pisma za istoriju i tradiciju jednog naroda. Video-prezentacija koja prati predavanje bogato ilustruje materijalne artefakte i hronološku genezu ćiriličkog pisma od prvih zapisa do današnjih dana. Predavanje će održati Janja Todorović i autor prezentacije Dušan Todorović. Navedeni sadržaj će pratiti i izložba kaligrafskih radova Tatjane Janković, koja će napraviti osvrt na kaligrafiju kao veštinu lepog pisanja neraskidivo vezanu za istoriju pisma. Program se organizuje u Galeriji Centra za kulturu “Gradac".

Ćirilica - kulturna i duhovna baština srpskog naroda

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 22 do 01 čas - Raščanski spomenar - Drugu godinu za redom program u Evropskoj noći muzeja podrazumeva okupljanje Raščana, video-prezentaciju starih fotografija,  sa ciljem da se kroz evociranje uspomena, sugrađani podstaknu da prikupe što veći broj starih fotografija i da se zabeleže njihova sećanja, kako bi se što vernije trajno sačuvalo od zaborava sve što je vezano za prošlost (ali i sadašnjost) Raške: od izgleda ulica, preko arhitekture, kulturnih i umetnički spomenika, znamenitosti i umetničkih zbirki, zanata i običaja, do ličnosti koje su obeležile istoriju Raške kroz razne oblasti ljudskog delovanja. Program se organizuje u Galeriji Centra za kulturu “Gradac".

20. maj u 13 do 16 časova - Kaligrafska radionica - Kaligrafska radionica predstvlja kratak kurs umetnosti lepog pisanja. Voditelji radionice Tatjana Janković i Snežana Đurđević će polaznicima pokazati osnove kaligrafije, ali im i pružiti osećaj kako je nekada izgledalo pisati kroz upotrebu starog pisaćeg pribora i materijala za pisanje.

 

 

Adresa: Ibarska 6
Sajt: Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje "Gradac" Raška

Osnivači