Loading...
2018

Центар за културу, образовање и информисање „Градац“ Рашка

Кућа Курсулића

 

Стална поставка

Меморијал "Рашка – ратна престоница Краљевине Србије 1915" 

След историјских догађаја претворио је Рашку у јесен 1915. у привремену ратну престоницу Краљевине Србије. Крајем октобра, у Рашку је приспела Влада, Врховна команда, принц Александар Карађорђевић, представници савезничкох дипломатских мисија, те чиновници важнијих државних намесништава. За седиште Владе била је одређена кућа угледног и имућног Рашчанина Љубомира Курсулића, смештена на самом улазу у град из правца Краљева. Влада је у њој боравила 13 дана, то јест до 12. новембра и за то време одржала 11 седница на којима су, осим свакодневне анализе спољнополитичке и ситуације на бојишту, донете и неке од, показаће се касније, судбоносних одлука по судбину српске државе.

У част 100-те годишњице боравка Владе Краљевине Србије у Рашки, 2015. године, отворен је меморијал – трајна поставка у којој се поред бројних фотографија, реконструисаних униформи и других релевантних детаља, нашао и простор посвећен славној хероини Првог светског рата, Милунки Савић, која потиче из ових крајева (Јошаничка Бања).  Посебно место заузима фототипско издање Мирослављевог јеванђеља.

 

Посебни програми

 

14. мај у 18 часова - Трибина: Музеј и њено величанство публика - Гости: др Биљана Ђорђевић, Народни музеј у Београду и др Душица Бојић, Историјски музеј Србије. Трибину води кустос Соња Милићевић, Центар за културу "Градац" Рашка. Трибина представља увод у овогодишњу манифестацију и објединиће два сегмента. У оквиру првог, о почетној идеји и циљу покретања манифестације Музеји за 10, о значају повезивања музеја, као и о резултатима постигнутим након три године њеног одржавања, говориће једна од иницијатора и прва координаторка манифестације др Биљана Ђорђевић  из Народног музеја у Београду. У оквиру другог сегмента, директорка Историјског музеја Србије, др Душица Бојић говориће о новим музеолошким интерпретативним моделима и кроз примере добре праксе, односно кроз презентацију успешних изложби Историјског музеја Србије показати како заинтересовати јавност за музеј и мотивисати публику да посећује музеј и актуелне изложбе. Трибина се организује у Галерији Центра за културу “Градац“.

Трио Анима

15. мај у 18 часова - Концерт: Трио Aнима “Les chemins de l’Amour“ (Путеви љубави) - Трио Анима из Ниша чине професорке Факултета уметности у Нишу: Александра Ристић (сопран), Ана Величковић Игић (флаута) и Ингрид Јанковић (клавир). У потрази за новим музичким изразом и изазовом триу ће се придружити њихов колега професор Александар Јаковљевић (виолончело). На концерту ће бити изведен циклус композиција "Chansons Madecasses" Мориса Равела, оригинално писан за овај квартет, а остале нумере су обраде песама компонованих за глас и клавир. Адаптације свих композиција за овај несвакидашњи састав приредио је млади композитор из Ниша, Предраг Радисављевић. Концерт се организује у Галерији Центра за културу “Градац“.

16. мај у 18 часова - Монодрама: "Мој отац Вук Караџић" - Глумица Љиљана Јакшић маестрално ће оживети лик Вилхелмине Мине Караџић и омогућити посетиоцима да у првом лицу, кроз сентименталну животну исповест Вукове кћери, доживе њено време и успомене. То је прича о занимљивостима из приватног живота, породичним тешкоћама и немаштини у којима је њен отац стварао,  о личностима које су га окруживале и о најзначајнијим догађајима који су обележили њену породицу и за нас све удаљенији 19 век. Монодрама се изводи у Дому културе Рашка.

16. мај у 19 часова - Отварање изложбе "Језик хранитељ народа" - Из колекције Музеја Вука и Доситеја Народног музеја у Београду - Гост: Ауторка изложбе мр Елиана Гавриловић, музејски саветник, кустос Музеја Вука и Доситеја. Изложба је документарног типа и намењена је свима који желе ближе да се упознају са животом и радом прегалаца српског језика и културе: Вуком Стефановићем Караџићем и Доситејем Обрадовићем. Чини је двадесет паноа са текстовима који посетиоцима представљају делатност и рад ова два великана. Текстове прате одабране фотографије портрета хероја српске културе и пејзажа, рађених техником уља, цртежа и акварела који су дело више уметника. Уз њих се налазе и репродукције  фотографија из друге половине 19. века на којима су приказани Вук Караџић и чланови његове породице. Аутори изложбе су мр Елиана Гавриловић, музејски саветник, кустос Музеја Вука и Доситеја и Марина Пејовић, музејски педагог. Изложба се отвара у Галерији Центра за културу “Градац".

Монодрама "Мој отац Вук Караџић"

17. мај у 18 часова - Предавање Анимирани gif ињегова примена у архитектури - Предавач: Соња Јанков, независни кустос. Предавање укратко приказује историју овог формата (сајтови фирми, реминисценције на оптичке играчке XIX века), а потом анализира одабран корпус популарних GIF-ова. Кроз анализу ових GIF-oвa, посетиоци имају прилику да се упознају са начинима на које може настати GIF, као и шта све он може да садржи. Други део предавања је презентација кустоског пројекта GIF и архитектура: визуелна пракса као критика. Посетиоци ће видети како OMA и Penda архитекти, Storefront for Art and Architecture и други аутори и институције користе GIF за архитектуру. Анимирани GIF-oви могу да представе процесе архитектонског пројекта, да документују рушење зграда или макете, да хумористично и критички приступе социјалном становању, просторним политикама, историји архитектуре и свим културолошким аспектима архитектуре.  Анимирани GIF је бесплатан, лако изводљив и технички занимљив формат који се бескрајно врти и природно окружење му је интернет, те је видљив великом броју непредвиђених гледалаца. Све већи број уметника и архитеката га користи у својим презентацијама, као и институције и портали који се фокусирају на културу. Као специфичан вид визуелне комуникације, анимирани GIF је један од најприсутнијих формата у електронској комуникацији. Соња Јанков (1985, Нови Сад) је независни кустос. Студирала је на Филозофском факултету, усавршавала се у Центру за теорију културе и критику (Праг, Карлов универзитет) и стекла звање мастер културолога на Факултету политичких наука у Београду. Предавање се организује у Галерији Центра за културу “Градац".

Animirani GIF

17. мај у 19.30 часова - Отварање изложбе "Архетип облика" - Аутор изложбе Лазар Вуковић. Изложба представља графичко-литерарни дневник уметника заснован на цртежима–минијатурама. Аутор je инспирацију пронашао у споменичком наслеђу. За основни мотив узима надгробне споменике, полазећи од оних у порти цркве Светих Петра и Павла у Новом Пазару, до меморијалних споменика на бившем југословенском простору, додељујући им нову димензију и други контекст. О радовима ће говорити аутор Лазар Вуковић и историчарка уметности Данијела Матовић. Изложба се отвара у Поткровљу Куће Курсулића.

18. мај (Међународни дан музеја) од 7 до 20 часова - Кућа Курсулића - Обилазак сталне поставке "Рашка - ратна престоница Краљевине Србије 1915" где ће бити организована пројекција документарног филма "Милунка Савић - хероина великог рата", ауторке Слађане Зарић. Галерија центра за културу "Градац" - Изложба "Језик хранитељ народа". Поткровље Куће Курсулића – Изложба "Архетип облика".

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 19 до 21 час - Ћирилица: културна и духовна баштина српског народа - Програм "Ћирилица - културна и духовна баштина српског народа" обухвата предавање и презентацију о историјату ћириличког писма, са посебним акцентом на културолошки аспект и значај писма за историју и традицију једног народа. Видео-презентација која прати предавање богато илуструје материјалне артефакте и хронолошку генезу ћириличког писма од првих записа до данашњих дана. Предавање ће одржати Јања Тодоровић и аутор презентације Душан Тодоровић. Наведени садржај ће пратити и изложба калиграфских радова Татјане Јанковић, која ће направити осврт на калиграфију као вештину лепог писања нераскидиво везану за историју писма. Програм се организује у Галерији Центра за културу “Градац".

Ћирилица - културна и духовна баштина српског народа

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 22 до 01 час - Рашчански споменар - Другу годину за редом програм у Европској ноћи музеја подразумева окупљање Рашчана, видео-презентацију старих фотографија,  са циљем да се кроз евоцирање успомена, суграђани подстакну да прикупе што већи број старих фотографија и да се забележе њихова сећања, како би се што верније трајно сачувало од заборава све што је везано за прошлост (али и садашњост) Рашке: од изгледа улица, преко архитектуре, културних и уметнички споменика, знаменитости и уметничких збирки, заната и обичаја, до личности које су обележиле историју Рашке кроз разне области људског деловања. Програм се организује у Галерији Центра за културу “Градац".

20. мај у 13 до 16 часова - Калиграфска радионица - Калиграфска радионица предствља кратак курс уметности лепог писања. Водитељи радионице Татјана Јанковић и Снежана Ђурђевић ће полазницима показати основе калиграфије, али им и пружити осећај како је некада изгледало писати кроз употребу старог писаћег прибора и материјала за писање.

 

 

Адреса: Ибарска 6
Сајт: Центар за културу, образовање и информисање "Градац" Рашка

Оснивачи