Loading...
2018

Narodni muzej Toplice u Prokuplju

Stalne postavke

 

Neolitsko naselje Pločnik

Narodni muzej Toplice osnovan je 1946. godine kada počinje sa radom u adaptiranom prostoru zgrade Savićevac na Hisaru (zadužbina nekadašnjeg ministra zdravlja lekara dr Alekse Savića). Prva stalna postavka obuhvatala je period NOB-a  i sadržavala je oružje, fotografije i dokumenta. Muzej je 1962. godine preseljen u zgradu nekadašnje Pošte u ulici Ratka Pavlovića. Zgradu Pošte projektovao je 1912. godine arhitekta Branko Tanazević koja je proglašena za spomenik kulture pod zaštitom države. Muzej ima regionalni status i kompleksnog je tipa. U muzeju  postoje četiri stalne postavke: Arheološka koja obuhvata praistoriju, antiku i srednji vek; Istorijska koja sadrži dve stalne postavke "Toplički ustanak 1917. godine" i "Drugi svetski rat u Toplici"; Etnološka postavka sa gradskom sobom.

Muzej poseduje dve galerije u kojima se organizuju izložbe, promocije i druge javne manifestacije. Galeriju u okviru zgrade Muzeja koja je urađena 1978. godine prilikom adaptacije zgrade Muzeja u kojoj se organizuju izložbe, tribine, koncerti, manifestacije i drugo i Galeriju "Boža Ilić" koja je otvorena 1996. godine u kojoj se organizuju izložbe akademskih slikara.

Muzej je organizator likovne kolonije "Memorijal Boža Ilić" neprekidno od 1998. godine do danas , a  SO Prokuplje dodeljivala je  prestižnu nagradu za slikarstvo "Boža Ilić" do 2006.godine. Od 1996. godine u ediciji "Baština", do 2017. godine izdato je trinaest knjiga i nekoliko desetina kataloga.

 

Posebni programi 

 

Izložba "Pločnik 90 godina traganja" - Izložba predmeta i otkrivenih u Pločniku od 1927. godine do danas.

Otvaranje novih stalnih postavki - "Prokuplje između dva svetska rata", "Drugi svetski rat u Toplici", "Prokuplje u doba socijalizma".

Predavanje "100 godina od proboja solunskog fronta" - Predavač Petko Marjanović, muzejski savetnik, istoričar. Lokacija: srednje škole.

Javni čas "Žene u Topličkom ustanku" - Učenici 4. razreda Gimnazije i profesr istorije Suzane Marković.

Javni čas "Ne za školu, već za život učimo" - Prezentacija o Gimnaziji od nastanka do danas učenika 2. razreda Gimnazije i profesor istorije Dragane Aleksić.

Javni čas "Jezik je voda..." - Promene i modernizacija jezika i jezičkih skraćenica od davnina do današnjih dana - učenici Gimnazije sa profesorkama Sonjom Đurović i Biljanom Radmanović.

Promocija knjiga "Vinča znamenje bogova" i "Vinča tajne kurgana" - Program se održava u Arheo parku Pločnik.

Izložba slika umetnika Milana Tucovića - Izložba slika iz privatne kolekcije dr Bojanića u Galeriji "Boža Ilić".

Hiperpovezanost sa lokalnim slikarima - Slikarska radionica u Galeriji "Boža Ilić".

Svetska popularna muzika - Koncert muzičke škole "Kornelije Stanković".

Majsko buđenje - Kulturno umetnički program Doma učenika srednjih škola.

Muzika našeg kraja - Učenici OŠ "Milić Rakić Mirko".

Francuski film o Prokuplju - Učenici OŠ "Milić Rakić Mirko".

Literalni konkurs - Kulturno obrazovni centar "Toplica".

Koncert plesnih grupa klasičnog i modernog plesa - Kulturno obrazovni centar  "Toplica".

Muzej i moja škola - Prezentacija OŠ "Svetislav Mirković" Nenad iz Male Plane. Prezentacija škole i prezentacija "Toplica u Drugom  svetskom  ratu".

"Eno moje poezije kako prelazi ulicu - Matija Bećković" - Muzičko poetsko veče sa Književnom omladinom Prokuplja  u Domu kulture "Radivoj Uvalić Bata".

Izložba "S Toplicom kroz Toplicu" - Učenici i profesori OŠ "9. oktobar".

Radionica "Vajamo figurine iz Pločnika" - Učenici OŠ "9. oktobra". Program se odvija u dvorištu Narodnog muzeja Toplice.

Radionica i izložba "Upoznajte moj grad" - Učenici OŠ "9. oktobat". Program se odvija u dvorištu Narodnog muzeja Toplice.

Neolitska žurka - Program se odvija u Arheo parku Pločnik.

Prezentacija Spomen-parka "Gvozdeni puk" -  Milan Radovanović, kustos i Petko Marjanović , muzejski savetnik, istoričar.

Nikola Tesla - Prezentacija uz pomoć kose projekcione ravni.

Prezentacija Virtuelnog vodiča muzeja Toplice - Program se odvija u Narodnm muzeju Toplice.

Kompleks "Hisar - muzej na otvorenom" - Obilazak spomenika kulture sa vodičima.

 

 

Adresa: Ratka Pavlovića 31
Sajt: Narodni muzej Toplice u Prokuplju

Osnivači