Loading...
2018

Народни музеј Топлице у Прокупљу

Сталне поставке

 

Неолитско насеље Плочник

Народни музеј Топлице основан је 1946. године када почиње са радом у адаптираном простору зграде Савићевац на Хисару (задужбина некадашњег министра здравља лекара др Алексе Савића). Прва стална поставка обухватала је период НОБ-а  и садржавала је оружје, фотографије и документа. Музеј је 1962. године пресељен у зграду некадашње Поште у улици Ратка Павловића. Зграду Поште пројектовао је 1912. године архитекта Бранко Таназевић која је проглашена за споменик културе под заштитом државе. Музеј има регионални статус и комплексног је типа. У музеју  постоје четири сталне поставке: Археолошка која обухвата праисторију, антику и средњи век; Историјска која садржи две сталне поставке "Топлички устанак 1917. године" и "Други светски рат у Топлици"; Етнолошка поставка са градском собом.

Музеј поседује две галерије у којима се организују изложбе, промоције и друге јавне манифестације. Галерију у оквиру зграде Музеја која је урађена 1978. године приликом адаптације зграде Музеја у којој се организују изложбе, трибине, концерти, манифестације и друго и Галерију "Божа Илић" која је отворена 1996. године у којој се организују изложбе академских сликара.

Музеј је организатор ликовне колоније "Меморијал Божа Илић" непрекидно од 1998. године до данас , а  СО Прокупље додељивала је  престижну награду за сликарство "Божа Илић" до 2006.године. Од 1996. године у едицији "Баштина", до 2017. године издато је тринаест књига и неколико десетина каталога.

 

Посебни програми 

 

Изложба "Плочник 90 година трагања" - Изложба предмета и откривених у Плочнику од 1927. године до данас.

Отварање нових сталних поставки - "Прокупље између два светска рата", "Други светски рат у Топлици", "Прокупље у доба социјализма".

Предавање "100 година од пробоја солунског фронта" - Предавач Петко Марјановић, музејски саветник, историчар. Локација: средње школе.

Јавни час "Жене у Топличком устанку" - Ученици 4. разреда Гимназије и професр историје Сузане Марковић.

Јавни час "Не за школу, већ за живот учимо" - Презентација о Гимназији од настанка до данас ученика 2. разреда Гимназије и професор историје Драгане Алексић.

Јавни час "Језик је вода..." - Промене и модернизација језика и језичких скраћеница од давнина до данашњих дана - ученици Гимназије са професоркама Соњом Ђуровић и Биљаном Радмановић.

Промоција књига "Винча знамење богова" и "Винча тајне кургана" - Програм се одржава у Архео парку Плочник.

Изложба слика уметника Милана Туцовића - Изложба слика из приватне колекције др Бојанића у Галерији "Божа Илић".

Хиперповезаност са локалним сликарима - Сликарска радионица у Галерији "Божа Илић".

Светска популарна музика - Концерт музичке школе "Корнелије Станковић".

Мајско буђење - Културно уметнички програм Дома ученика средњих школа.

Музика нашег краја - Ученици ОШ "Милић Ракић Мирко".

Француски филм о Прокупљу - Ученици ОШ "Милић Ракић Мирко".

Литерални конкурс - Културно образовни центар "Топлица".

Концерт плесних група класичног и модерног плеса - Културно образовни центар  "Топлица".

Музеј и моја школа - Презентација ОШ "Светислав Мирковић" Ненад из Мале Плане. Презентација школе и презентација "Топлица у Другом  светском  рату".

"Ено моје поезије како прелази улицу - Матија Бећковић" - Музичко поетско вече са Књижевном омладином Прокупља  у Дому културе "Радивој Увалић Бата".

Изложба "С Топлицом кроз Топлицу" - Ученици и професори ОШ "9. октобар".

Радионица "Вајамо фигурине из Плочника" - Ученици ОШ "9. октобра". Програм се одвија у дворишту Народног музеја Топлице.

Радионица и изложба "Упознајте мој град" - Ученици ОШ "9. октобат". Програм се одвија у дворишту Народног музеја Топлице.

Неолитска журка - Програм се одвија у Архео парку Плочник.

Презентација Спомен-парка "Гвоздени пук" -  Милан Радовановић, кустос и Петко Марјановић , музејски саветник, историчар.

Никола Тесла - Презентација уз помоћ косе пројекционе равни.

Презентација Виртуелног водича музеја Топлице - Програм се одвија у Народнм музеју Топлице.

Комплекс "Хисар - музеј на отвореном" - Обилазак споменика културе са водичима.

 

 

Адреса: Ратка Павловића 31
Сајт: Народни музеј Топлице у Прокупљу

Оснивачи