Loading...
2018

Музеј у Смедереву

Стална поставка "Смедревска тврђава - од престонице до споменика културе"

 

Стална поставка

Изложба "Смедревска тврђава - од престонице до споменика културе" је нова поставка Музеја у Смедреву која афирмише комплексно наслеђe овог изузетног локалитета. Прича о Тврђави је уједно прича о Србији XV века, деспоту Ђурђу Бранковићу и "проклетој" Јерини, кулучењу под Турцима, разорном првом и другом светском рату, обнови и проглашењу за споменик културе. Нова поставка даје најцеловитији приказ смедревске Тврђаве до сада. На овај начин креиран је нов оквир за њено познавање и разумевање. Изложба "Смедеревска тврђава – од престонице до споменика културе" је саставни део Пројекта реконструкције сталне поставке чијом реализацијом Музеј настоји да прерасте у полигон за активно учешће и интерактивно учење, који подстиче критички и аутономни поглед на друштво, околину и историју. Она је место сусрета и дијалога, и простор који пружа задовољство и разоноду подједнако локалном становништву и туристима. Аутори поставке су: Татјана Гачпар, Мирослав Лазић и Милан Марковић.

Стална поставка

 

Посебни програми

 

14. мај у 19 часова - Отварање изложбе "Смедерево: град и људи у уметности" - Тематска изложба из фонда збирке ликовне уметности Музеја у Смедереву "Смедерево: град и људи у уметности" садржи ведуте града, жанр композиције, његове природне и историјске пејзаже, мотиве у којима се препознаје његов урбани развој и портрете Смедереваца у временском периоду током 19. и 20. века. Међу делима ће бити изложене слике, акварели, графике и скулптуре. У првој половини прошлог века су настале веома упечатљиве ведуте Смедеревске тврђаве и Дунава, руског уметника Василија Резникова, док у другој половини овог века доминирају смедеревски аутори којима су природно мотиви и личности Смедерева били инспирација, попут Радомира Рачета Матејића,Селимира Селета Јовановића, Наталије Карић Слијепчевић, Миленка Остојића Браце и Милана Лукића. Смедерево је било инспирација многим уметницима који су га сликали на бројним ликовним колонијама током друге половине прошлог века. Циљ ове изложбе осим одговора на тему и отварања фонда за публику, јесте и да покаже развој ликовне културе овог града током 19. и 20. века.

16. мај у 19 часова - Концерт класичне гитаре - Солиста Павле Жаркић, студент друге године Факултета уметности Универзитета у Нишу.

17.  мај у 18 часова - Предавање на тему "У потрази за гробом деспота Ђурђа Бранковића" - Предавач је др Деајан Радичевић, доцент на Одељењу за археологију Филозофског факултета Универзитета у Београду.

18. мај (Међународни дан музеја) у 19 часова - Концерт посвећен страдању и васкрсу Србије у Великом рату - Хор духовне музике "Искон" из Ковина. Диригент: Ненад Петковић . Тескт припремио и говори: Никола Љубоја. Гости: Вук Радојковић (рецитатор), Неда Николић (инструментали) и Оља Љубоја (глума). На програму се налазе песме које су наши војници певали у току Првог светског рата. Наша жеља је да кроз песме и сведочења из тог времена прикажемо страдање, карактер српског војника, снагу и виталност нашег народа да у тешким временима опстане - једноставно, да не заборавимо те храбрељуде. Такође, овим програмом смо желели да народне песме које су се певале, оденувши их у хорско рухо, прикажемо на другачији начин и сачувамо од заборава.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 20 часова - Концерт класичне музике - Наступа орекестар "Светлост" под диригентском палицом Марка Ђорђевића.

 

 

Радно време: од 14. до 18 од 8 до 20 часова, у суботу 19. маја од 10 до 24 часа
Адреса: Омладинска 4
Сајт: Музеј у Смедереву

Оснивачи