Loading...
2018

Muzej Krajine u Negotinu

Stalna postavka u centralnoj zgradi Muzeja

 

Muzej Krajine

Muzej Krajine osnovan je 1934. godine. Stalna postavka u centralnoj zgradi Muzeja, koja je izložena u prizemlju i na spratu, prati istorijski razvoj Negotinske Krajine od najstarijih vremena do 20. veka i  predstavljena je kroz eksponate iz arheološke, etnološke, istorijske i umetničke zbirke. Arheologija Muzeja Krajine predstavljena je jednim manjim delom u lapidarijumu, gde je izložen deo arhitektonske i sakralne plastike i većim delom u prizemnom delu zgrade, gde je putem prezentacije najvrednijih arheoloških eksponata prikazan  period od paleolita do kasnog srednjeg veka. Muzejska postavka na spratu predstavljena je kroz eksponate iz etnološke, istorijske i umetničke zbirke, a obuhvata period s kraja 19. i početka 20. veka. Etnološku postavku čine one teme koje predstavljaju samo jezgro tradicionalne kulture Negotinske Krajine: zanati, zanimanja, tkanje, uređenje kuće, običaji i narodna nošnja. Istorijski periodi predstavljeni su hronološki preko istorijskih predmeta i pomoćnog muzejskog materijala. Tako u prvom delu posetioci mogu videti eksponate koji se odnose na privredni razvoj Krajine, 13. pešadijski puk i period između dva svetska rata. U drugom delu istorijske postavke predstavljeni su eksponati koji nam ilustruju period Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Spratni deo postavke obogaćen je umetničkim slikama. Izloženi su portreti istaknutih ličnosti 19. veka.

 

Stalna postavka u Mokranjčevoj kući

 

Nalazi se na spratu, raspoređena je u četiri prostorije koje su međusobno povezane. Sa velikog trema ulazi se u najveću prostoriju u kući. Na zidovima se nalaze panoi na kojima je predstavljena kraća biografija istaknutog kompozitora. Kroz izložena dokumenta, prepisku i lične predmete može se pratiti život i stvaralaštvo Mokranjca od prvih dana do kraja života. U istoj prostoriji prikazana je Mokranjčeva radna soba. Rekonstruisana je originalnim nameštajem i ličnim predmetima umetnika. U drugom delu kuće nalazi se odžaklija ili ognjište, mesto odakle se kuća grejala i koje je služilo za pripremanje hrane. Prostorija koja se nalazi u istočnom delu kuće predstavlja trpezariju, a u zapadnom delu kuće smeštena je soba koja je ambijentalno uređena tako da predstavlja sobu za odmor sa klavirom.

Mokranjčeva kuća

 

Muzej Hajduk Veljka

 

Smešten je u kući oborkneza negotinskog iz 19. veka – konaku kneza Todorčeta. U prizemlju se nalaze deo etnološke i istorijske postavke. Etnološka postavka predstavljena je eksponatima tradicionalnog vinogradarstva i vinarstva s kraja 19. i početka 20. veka, a istorijska je predstavljena  dokumentima iz Prvog srpskog ustanka. Muzejska postavka, na spratnom delu Todorčetovog konaka, raspoređena je u tri prostorije. U prvoj prostoriji nalaze se portreti Hajduk Veljka Petrovića različitih autora, kao i književna dela inspirisana Hajduk Veljkom. U drugoj prostoriji nalazi se ognjište ili odžaklija, u kojoj se nalaze eksponati iz etnološke zbirke, predmeti pokućanstva koji dočaravaju ambijentalnu sliku stare gradske kuće iz 19. veka. U trećoj prostoriji izloženi su oruđe i oružje iz Prvog srpskog ustanka.

Muzej Hajduk Veljka

 

Posebni programi

 

14.  maj u 18 časova - Otvaranje izložbe "Tradicionalni murali Afrike" - Izložba utorke Nataše NJegovanović Ristić , višeg kustosa Muzeja afričke umetnosti, u galeriji Mokranjčeve kuće, Vojvode Mišića br. 10. Izložba prikazuje fotografije slikanih, reljefnih i mozaičkih ukrasa na arhitekturi – delovima eksterijera i enterijera kuća i čitavih naseobina iz različitih delova afričkog kontinenta. Izložba obuhvata 72 fotografije koje prikazuju afričke kuće zidova oslikanih muralima iz različitih zemalja afričkog kontinenta (Lesoto, Južnoafrička republika, Burkina Faso, Gana, Nigerija, Togo, Čad) i selekciju najznačajnijih likovnih detalja i motiva na muralima.

15. maj od 10 do 12 časova - Kreativna radionica za decu  "Mini-modeli za afričke murale" - Program se održava u galeriji Mokranjčeve kuće, Vojvode Mišića br. 10. Na radionice će učestvovati učenici OŠ "Vuk Karadžić". Deca će na radionici praviti mini modele kuća i zatim njihove zidove ukrasiti afričkim motivima – crtanjem, bojenjem... Radionicu vode kustosi Muzeja afričke umetnosti Marija Miloš i Milica Josimov, kao i muzejski pedagog Sanja Radosavljević i muzejski vodič Vesna Janjić iz Muzeja Krajine.

16. maj od 10 do 12 časova - Kreativna radionica za decu  "Mini-modeli za afričke murale" - Na radionice će učestvovati učenici OŠ "Vuk Karadžić". Deca će praviti mini modele kuća i zatim njihove zidove ukrasiti afričkim motivima – crtanjem, bojenjem... Radionicu vode muzejski pedagog Sanja Radosavljević i muzejski vodič Vesna Janjić iz Muzeja Krajine.

Tradicionalni murali Afrike

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 12 časova - Otvaranje izložbe "Kulturno nasleđe Negotinske Krajine" - Izložba autorke Sanje Radosavljević, muzejskog pedagoga Muzeja Krajine. Izložba će biti postavljena na centralnom gradskom trgu. Izložba obuhvata 21 pano na kojima je predstavljena bogata kulturna baština Negotinske Krajine: crkve, manastiri, pivnice, arheološko nalazište Vrelo-Šarkamen, objekti Muzeja Krajine, kao i tri velikana Negotina Stevan Mokranjac, Đorđe Stanojević i Hajduk Veljko.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 17 do 22 časa - Radionice za decu "Lepota tradicije" - Radionica u organizaciji Kreativnog udruženja "Nego", Muzej Hajduk Veljka, Stanka Paunovića br. 17.

19. maj (14. Evropska noć muzeja)  od 17 do 20 časova - Likovne radionice "Lepota tradicionalne arhitekture" i "Mrtva priroda sa motivima tradicije" - Radionicu vode Dušanka Botunjac i Dragana Jaćimović, profesorke likovne kulture. Nakon završetka radionice radovi će biti izloženi u dvorišnom prostoru Muzeja Hajduk Veljka.

Etno-grupa Marinike

19. maj (14. Evropska noć muzeja)  od 20 do 22 časa - Radionica "Ćirilica u savremenom srpskom društvu" - Učenici Negotinske gimnazije, prezentovaće svoje fotografije javnih natpisa u Negotinu. Nakon prezentacije profesorka srpskog jezika i  književnosti Vesna Stanković, održaće interaktivno predavanje o nastanku ćiriličnog pisma. Cilj radionice je da pokaže koliko se ćirilaca koristi u savremenom srpskom društvu.

19. maj (14. Evropska noć muzeja)  od 20 do 22 časa - Radionica "Tradicionalna etno muzika" - U okviru radionice, koju vodi Danijela Stojkić Marković, profesorka muzičke kulture, učesnici će pevati tradicionalne srpske pesme. Radionica se završava nastupom etno-grupe "Marinika" i  vokalno-instrumentalnog sastava "Ajduci" iz Negotina.

 

 

Adresa: Muzej Krajine - Vere Radosavljević 1, Mokranjčeva kuća - Vojvode Mišića 10, Muzej Hajduk Veljka - Stanka Paunovića 17
Sajt: Muzej Krajine u Negotinu

Osnivači