Loading...
2018

Narodni muzej Užice

Stalne postavke

 

"Užice - nastanak i razvoj" postavka otvorena 10. aprila 1995. godine u drugoj zgradi Muzeja, u prizemnoj i suterenskoj sali, prezentuje nastanak i razvoj užičkog kraja od praistorije, antike, srednjeg i novog veka, do savremene istorije. Izloženo je preko 1400 eksponata iz svih muzejskih zbirki (arheologije, etnologije, istorije i istorije umetnosti).

Legat slikara Mihaila Milovanovića (Gostinica, 1879 – Užice, 1941), otvoren je 2003. godine u Narodnom muzeju Užice. Fond Legata stvoren je otkupom i poklonom umetnikovog sina Momčila Milovanovića i drugih darodavaca, a deo predmeta je iz zbirki Narodnog muzeja Užice. Legat prezentuje umetničku i ličnu zaostavštinu Mihaila Milovanovića, prvog akademskog slikara iz užičkog kraja, ratnog slikara u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912 - 1918. godine i skulptora. Milovanovićev realizam, sa elementima impresionizma, secesije, ekspresionizma i simbolizma čini stilski i žanrovski raznorodan opus. Mihaila Milovanovića pogubili su partizani 1941. god, nakon što je neosnovano optužen da je petokolonaš i izdajnik. Legat je formiran nakon višedecenijskog zalaganja Momčila Milovanovića za rehabilitaciju imena i dela svog oca Mihaila i sakupljanja umetnikove zaostavštine.

U Lapidarijumu antičkih spomenika predstavljeni su antički spomenici i arhitektonska plastika koji  pripadaju drugoj polovini  2. veka i 3. veku, kao i prvoj polovini 4. veka. Izloženi spomenici potiču sa terena  iz okoline  Kosjerića, Požege, Užica, Nove Varoši i Prijepolja. U antičkom periodu teritorija na kojoj su nađeni ovi antički spomenici ulazila je u granice Istočne provincije Dalmacije.

Izložba "Užička republika" - Krajem septembra i početkom oktobra 1941, na području zapadne Srbije, Šumadije i Pomoravlja, stvorena je veća slobodna teritorija, kao baza za širenje ustanka. Veći deo naseljenih mesta oslobodile su partizanske i četničke jedinice samostalno ili u sadejstvu. Na ovoj teritoriji, nazvanoj Užička republika, živelo je blizu milion stanovnika. To je bila prva veća slobodna teritorija u okupiranoj Evropi 1941. godine.

U sastavu Muzeja nalaze se i: Spomen kompleks Kadinjača, Jokanovića kuća, Zavičajni muzej Nova Varoš i Hidroelektrana "Pod gradom".

 

Posebni programi

Od 14. do 16. maja - Izložba "Učešće Jevreja u Prvom svetskom ratu u Srbiji" - Izložba Jevrejskog muzeja u Beogradu održava se u Jokanovića kući.

14. maj u 19 časova - Otvaranje izložbe " Umetnička dela i knjige iz fonda Radovana i Branke Popović" - Fond umetničkih slika  broji  57  radova  istaknutih  umetnika kao što su Milan Konjović, Mića Popović, Leonid Šejka, Olja Ivanjicki, Svetozar Samurović, Milan Tucović i drugi, kao i 115 knjiga monografskih izdanja i umetničkih kataloga.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 19 časova - Otvaranje izložbe "Grafički omnibus" Narodne banke Srbije - Izložba grafika, crteža i arhivske građe trojice istaknutih umetnika - Ljubomira Ivanovića, Mihaila Petrovića i Đorđa Andrejevića Kuna, iz fonda Narodne biblioteke Srbije. Tri pomenuta slikara, iako su različitih umetničkih senzibiliteta, ostvarili su najviše domete srpske moderne grafike prvih decenija dvadesetog veka. Autori izložbe i kataloga su istoričari umetnosti i bibliotekari Ljiljana Bašić, Marija Bogdanović i Slaven Popara.

Adresa: Dimitrija Tucovića 18
Sajt: Narodni muzej Užice

Osnivači